Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Balkanski ambasador Zlatka Dizdarevića

kolumna Ipak se kreće

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2017. u 17:44 2017-04-30T17:44:38+02:00

Ako se iz svega izvuče nauk kako glasati  na  izborima koji dolaze, imat će smisla zaključak da je kamen temeljac za najvažniji autoput ipak postavljen. Onaj prema dalekoj, koliko toliko normalnoj državi. Lažne akcize tu nisu potrebne

Priča, naravno, nije tako kapitalna kao sve ono što je natjeralo Galilea da na samrti prije četiri stoljeća  uzvikne, navodno, ono povjesno »Eppur si muove« ali, ovo što makar sluti na »pokretanje« u Bosni i Hercegovini može doista postati golemo za malu državu i velike laži u njoj i povodom nje.

Moćni politički birokratsko-prevarantski sistem, ciljano toleriran pa i podupiran od svjetskih finansijskih lobija, nagrižen je po prvi put »strukturalno« tamo gdje bi se poniženi građanin najmanje nadao: u Parlamentu BiH!

Na jednom, činilo se rutinskom slučaju korupcionaškog vladanja manipuliranim narodom, otvorilo se mnogo više prikrivanih laži ali i dokaza o bahatosti, siledžijstvu i mehanizmima koji su sve to pokrivali, nego u bezbroj drugih pokušaja ne bi li se političko-pljačkaškom jadu stalo u kraj. 

U Parlamentu BiH nije prošao do sada neviđeni proceduralni pritisak, manipulativo obnavljan više puta, da se po hitnom postupku usvoji set zakona o akcizama na naftu i naftne derivate čije bi poskupljenje po tom osnovu dovelo do lančane reakcije na sve druge cijene, pa tako i do više novca u državnoj kasi po osnovu PDV-a, a birokraciji deblokiralo drugu tranšu kredita MMF-a od 76 miliona eura.

Prijetnja o navodnoj »katastrofi« neusvajanjem zakona o akcizama – jer  povećanja cijena goriva na toj osnovi za sada neće biti – zakotrljala se odmah iz dva pravca, protiv onih koji nisu glasali za akcize a eto »morali su«.

Psihološki pritisak sručio se i na građane koji će time, kažu, izgubiti milijarde eura u narednim godinama. Sve ovo odjednom je ujedinilo Izetbegovića, Čovića, Dodika i njihove koji su, inače, nepomirljivi neprijatelji kad god im zatreba. Drugi pravac pritiska je došao sa raznih inozemnih političko-poslovnih adresa. Stranci se, kao što se zna, ubiše od  brige za dobrobit bh građana i njihov »evropski put«.

I jedni i drugi sada prijete obustavama plata, penzija i svega ostalog što se namiruje iz državnog, entitetskih i ostalih budžeta na raznim nivoima groteskne organizacije zemlje. Naravno i zato što su »buduće« novce od akciza,  kredita MMF-a i od novih iznosa PDV-a  svi već samouvjereno ukalkulirali u usvojene budžete za tekući period. A sada od svega, ćorak !

Stranci su namrgođeni jer im se uvalio kamičak u mehanizam što sjajno funkcionira u šemi svjetskih finansijskih lobija koji, eto, zdušno pomažu onima odjednom siromašnim, nesposobnim i jadnim. Pomenuti prošireni StandBy aranžman sa MMF-om, (ukupan iznos 553,3 miliona eura) peti je koji je BiH sklopila sa ovom institucijom od 1998. godine.

Na osnovu tih sporazuma BiH je do sada povukla ukupno oko 1,3 milijarde eura. Zanimljivo, odmah nakon rata, od 1998. do 2004., kada je novac bio najpotrebniji i situacija  najteža, zaduženje je bilo najmanje, ispunjeni su svi uslovi za njegovo dobijanje, i vraćeno je sve na vrijeme do posljednjeg eura. Logično, BiH je još slutila državi, bilo je temeljito obrazovanih i profesionalnih kadrova a ne samo onih iz stranke i familije, a uslovi za dobijanje novca su bili lakši.

Mangupi u BiH to zovu »navlakuša«. Što je vrijeme odmicalo, uslovi za aranžmane sa MMF-om su postajali teži, domaći »lideri i stručnjaci« sve dalje od nauke i znanja a sve bliže »ključevima« i neznanju. Dobijene novce gutala je administracija što je rasla geometrijskom progresijom. Broj bitnih projekata, u odnosu na obećane, rapidno je opadao.

Od 2009. do 2012. povučen je samo dio odobrenog novca jer se ugovoreni uslovi nisu poštivali. Paraleleno, (istraživanje Agencije »Tender«) nabujala je birokracija do omjera – jedan činovnik na 52 stanovnika (u Evropi jedan na hiljadu), a procenat izdvajanja za plate u odnosu na BDP je čak 14 posto (u Evropi samo 5 posto).

Šta je tajna cijele ove histerije povodom neusvojenih akciza?  Ukratko, priča zapravo uopšte nije o akcizama, već o činjenici da država ne može bez dodatnog upumpavanja novca od MMF-a kako bi otplatila  prethodne kredite  pristigle  na naplatu. Uznemirenim liderima posebno zvoni na uzbunu činjenica da se približavaju izbori 2018. koji će ih najvjerovatnije pomesti ukoliko ih raja dočeka sa jadom, bijedom i poniženjem kao posljedicom neobezbjeđenog novca koji bi baš lijepo do tada pokrpao postojeće dubioze i stvorio nove, ali to je već problem za šesti StandBy. Naravno da je MMF pokušao novom injekcijom da stabilizira stanje taman koliko je potrebno da  dodatno stegne dužničku omču bacajući oko na zaostale profitabilne izvore poput BH Telekoma i HT Mostara. U RS-u eno na bubanj pod hitno već idu i rudnici...

Istina o »akcizama« čita se tek na pokojem slobodnijem portalu, u istupima rijetkih ekonomista i politčara koji znaju a stalo im je i da sazna »baza« bez koje će se bahata pljačka nastavljati u nedogled isključivo preko leđa već sada krajnje iscrpljenih žitelja Bosne i Hercegovine. A elementarna priča o MMF-u i BiH kao njihovim pacijentima, o mehanizmima »vladanja« nacionalnih kartela u BiH koji takvi kakvi su pogoduju finansijskim gazdama vani,  jasna je objektivnim promatračima i trezvenim ljudima. Tako i istina o suštini prevare u galami o drugoj tranši kredita koje nema i neće je biti jer se prevara razotkriva. Akcize su tu tek izdvojeni segment iz cijelog paketa neispunjenih uslova, ne bi li se pare namakle onako kako to zamišlja »mali Đokica«. Za pokrivanje neznanja i nezajažljivih ambicija.

Poznavaoci teme znaju da StandBy aranžman jeste u principu odgovor na stanje u državi u kojoj je ozbiljno poremećen platni bilans. To znači da je i fiskalni sistem urušen pa nema ni mogućnosti  podmirivanja budžetskih obaveza čak i tamo gdje je budžet planiran na kobajagi  realnim osnovama. »Budžeti želja« i ambicija tu situaciju ne mogu preživjeti. Za onoga ko o svemu ovome šuti, zna situaciju ali je malog formata, kao izlaz ostaje samo laž i to preko leđa građana.

Ona se evo pronašla u navodnoj izgradnji autoputeva pa eto zato valja one akcize poskupiti za 15 feninga po litri goriva. Naravno, niko nije spreman da objasni šta se desilo sa do sada godinama naplaćivanim akcizama a nema cesta, šta je sa potpisanim »Pismom namjere« i »Reformskom agendom« na što su se svi zaklinjali kada je trebalo. Stručnjaci (izvan vlada) su izračunali da bi samo djelimično poštivanje tih zakletvi donijelo budžetima neuporedivo više novca nego i akcize i PDV zajedno.

Što bi kazao kolega Vehid Jahić u jednom tekstu na ovu temu prije neki dan, akcize su Bosnu i Hercegovinu sjajno poistovjetile sa TV serijom »Lud, zbunjen, normalan«. Jer, »vlast je poludila vršeći nasilje nad procedurama kako bi akcize postale dio sistema. Mnogi poslanici su zbunjeni jer se boje nasilničkog ponašanja naciokratskih vođa i zato glasaju 'za' akcize. Normalan je dio građana koji ne žele akcize i to javno pokazuju...«

Partijska hajka na neposlušne parlamentarce već je krenula i brutalna je. U međuvremenu lažna priča u medijima jeste da druga tranša MMF-a nije puštena samo zato što nije prošao set zakona o akcizama. Ti isti političari koji danas ovim stvaraju histeričan i prijeteći pritisak na javnost i na one parlamentarce iz opozicije što su svojim glasovima blokirali odluku, ni slučajno ne pominju niz drugih, posebno makroekonomskih mjera, ali i političkih usaglašavanja i koordiniranih poteza  preuzetih Pismom namjera. Ono što je  bio  uslov za dobijanje 76 miliona  koji su sad načekanju. To Pismo namjere, njegovi  detalji i pojedinosti preuzetih obaveza javnosti su nepoznati.

Povodom  svega ovoga, javlja se, evo, makar početna  nada da se drama svekolikih laži i prevara u BiH  kako bi se održavao i jačao sistem ekskluzivno dimenzioniran u koristi oligarhija, počinje razobličavati. Teško, mukotrpno i bolno, ali  počinje. I to  tamo gdje je najvažnije, u Parlamentu BiH. Ako se iz svega izvuče nauk kako glasati  na  izborima koji dolaze, imat će smisla zaključak da je kamen temeljac za najvažniji autoput ipak postavljen. Onaj prema dalekoj, koliko toliko normalnoj državi. Lažne akcize tu nisu potrebne.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.