Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 3
Sutra: 16° 16° 3
22. travnja 2019.
Balkanski ambasador Zlatka Dizdarevića

kolumna Brdo Trebević

Brdo Trebević
Brdo Trebević
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2016. u 9:34 2016-06-05T09:34:43+02:00

EU je stvorena na ideji i s ciljem da rata više ne bude. Čelik i ugalj bili su poluge u tadašnjoj politici. Europska Unija, i svijet, danas svjesno galopiraju prema raspadu otvarajući vrata tenzijama što se lako mogu pretočiti u kataklizmu

Nekada se na ovim prostorima, u vrijeme izbora koji baš i nisu bili bog zna kakvi  jer je unaprijed bivalo izabrano uglavnom sve, držalo lijepog običaja da se na sve strane hvali ono što je bilo za pohvalu. Toga je tada bilo više od onoga čime se baš nije moglo dičiti. I gledalo se naprijed. Narod se utrkivao da uzdigne  napredak, rezultate izgradnje, uspjehe »na svim poljima«. Kako bilo da bilo, neprijatelji i mržnja su se onda poprilično zanemarivali, o ružnom se nije previše govorilo. Trebalo je pobjeđivati planovima o novim uspjesima, a ne samo pričama o prošlosti i razlikama. Budućnost se nije potencirala traumama. Tako je, valjda, moralo jer alternative nije ni bilo. Ljudi nisu bili kolektivno i planski trenirani da se fokusiraju isključivo na  »neprijatelja« ma koliko on bio »uvijek budan«, pa su zato, valjda, bili bolji i nekako dobrohotniji. I mnogo toga lošeg, uoči izbora jednostavno se zaboravljalo. Proizvodnja zla nije bila projekat.

Bilo kako bilo, došla su nova, kažu demokratska vremena puna alternativa i slobode da se odabere samo i jedino onaj ko ti se sviđa. I nikako ne onaj što ti ga je nametnuo sistem kao »tvojeg«, nahvaljenog taman toliko da ga valja zaokružiti jer, kažu, nema drugog. Pa ti vidi.  I jeste tako za one kojima se sviđa da u to vjeruju ne shvatajući da tajna nije u pukom zaokruživanju. Ona je u individualnoj potrebi da se odabiranje oslobodi  od svih vidljivih i nevidljivih načina pranja uma ne bi li se preparirani čovjek tako natjerao da zaokruži koga drugi hoće, u čvrstom uvjerenju da je to baš njegov izbor. Do vica dovedeno, stiglo se do suštine: naravno da je dirigovano umom bilo i onda, ali se u toj raboti desila minulih godina ključna promjena. Proslave ljepote i uspjeha pratile su izbore okrenute nadi da će biti bolje, jer je projekt bio da bude bolje. Zaljubljenost u mržnju, kopanje po traumama, potenciranje razlika i nesnošljivosti, zao duh su trenutak u kojima treba da se određuje budućnost. Kolektivnoj svijesti se ne smije dopustiti, ni u trećoj deceniji od orgijanja zla, da se od tog zla otrgne. Pa ni onoliko koliko je potrebno da nova generacija nasluti svjetlo na kraju tunela. Za sadašnju je bolja budućnost uglavnom propala.

Današnja predizborna vremena period su zaljubljenosti u mržnju prema protivniku. Jedna enciklopedijska definicija kaže da je mržnja osjećanje jače od ljubavi i duže traje. Ovdašnji proizvođači mržnje bi da ona vječno traje jer je bez sumnje postala politički biznis neuporedivo kurentniji nego što je ljubav ikada bila. Tako bar veli matematika malih. Protivnika valja omalovažiti, poniziti, degradirati i ako je moguće uništiti. Taj manir treba pretočiti u kolektivnu svijest »naših« koji moraju poraziti »njihove«. Sredstva se ne biraju, a sve metode koje dovode do cilja dopustive su. Na malom terenu, lokalnom, lokalni su i pasjaluci. Iz naftalina se izvlače seoske i mahalske afere, mali i veliki skandali, lopovluci, prevare i uglavnom džeparoške  ujdurme. U većoj areni krupniji su i argumenti koji biračima treba da ogade protivničkog kandidata predviđenog da povede narod direktno u raj. Tajni novci, krađe i prekrađe imaju veću težinu.  Ovaj teren, ipak,  svakim danom je manje interesantan od izdaje Nacije, optužbi za manjak patriotizma i domoljublja, a ne daj bože skandalozne pripadnosti »tuđim ideologijama«.  Svi jako dobro znaju  ko su povijesni zlotvori, od vajkada. Savijanje kičme pred drugima, nižim i manje vrijednima od nas, prvoklasna je izdaja.  Glasanje »za njih«, one što su izdali naše nacionalne, vjerske i identitetske  korjene, vrhunski je krimen kojem nema ravna. Naravno, zna se kako su svi oni što nisu sa nama – protiv  nas.

Ova je logika pobijedila. Dokazivanje da to baš nije tako istinski je neozbiljno. Neprijatelja se uoči izbora naprosto mora identificirati i krenuti u lov na njega, javno. Ako ambijent nije kako valja pripremljen za taj cirkus, treba ga dotjerati na svaki način. Što brutalnije, to bolje. I ako je ikako moguće, u toj priči valja dospjeti i na širi, međunarodni teren. Ovaj scenario primjenjen je minulih dana i u Sarajevu tokom, po mnogo čemu nategnute glamurozne konferencije o regionalnoj saradnji, poznatoj pod imenom Brdo-Brijuni. Održavanoj u susret izuzetno važnih lokalnih izbora u BiH koji mogu ogoliti lažno funkcionirajuću političku realnost u zemlji, sa traumatičnim posljedicama i po region. Odnosno na »susjedstvo«, na čemu insistira nova hrvatska vanjska politika panično zazirući od svega što tukne na ne daj bože Balkan. Unutrašnji bh. strasni  politički provincijalizmi dali su i BB konferenciji ton zgodan tako da je jedan politički lokalni nestaško nazvao  konferencijom Brdo-Trebević. O odnosu hinjenog glamura i suštine događaja koji bi da miri uz fige u džepu kazuje i komentar lokalnog taksiste: »Završna im večera bila baš na pravom nivou –  u Golf klubu, a koji ni dozvole za rad nema decenijama...«   

Kako to sve izgleda u zbilji naspram glamura, u izazivanju unutrašnjih drama koje će za čas promijeniti naoko funkcionirajuće mehanizme nefunkcionirajuće države, počelo je prije malo više od sedmicu dana. Prvo je kao grom iz vedra neba Poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na predizbornom skupu muslimana iz dijaspore BiH, u St. Gallenu u Švicarskoj, poručio da »nećemo halaliti nikome  ko bude mogao, a ne bude htio da spriječi da vlah bude na čelu Srebrenice...« Da ne bude dileme, pojam vlah u ovom kontekstu samo je, i ciljano, pogrdan i uvredljiv. A ono da se »spriječi«, kako, čime, šta znači da »neće biti oprošteno«... ostalo je da kao slutnja visi u zraku. Uz pitanje, kako je moguće da to izgovori baš reis Kavazović, koliko jučer čovjek u čiju se širinu, toleranciju, osjećanje za drugoga, zaklinjao svako iole normalan u BiH. Uslijedile su ispravke, objašnjenja, relativiziranja ali, rečeno je što je rečeno. Nekako u isto vrijeme, podjednako uvažavani, hvaljeni i po razumu i dobroti isticani biskup banjalučki mons. Franjo Komarica uzburkao je duhove izjednačivši stradanja na Bleiburgu, sa stradanjem Hrvata i Bošnjaka u Banjaluci u minulom ratu. U oba slučaja u Banjaluci su zvaničnici bili užasnuti izjavama i reisa Kavazovića i biskupa Komarice, a značajan dio Bošnjaka i Hrvata barem ispotiha trljalo je ruke. Onda je Izetbegović na pomenutom skupu Brdo-Brijuni stao u odbranu Komarice, a izjavu reisa relativizirao nazvavši je tek »nespretnom«. Nekako poput babe koji je u ratu (po)dijelio zlikovce na domaćem terenu na »njihove zločince i naše budale«. Dragan Čović kazao je mudro da ne komentira tuđe izjave. Ivanić, također član Predsjedništva BiH, izjavio je da je Izetbegović zloupotrebio međunarodni skup za iznošenje privatnih stavova dodajući da je »prevaren na najbukvalniji način«. I da će odgovoriti. A to se traži!

U ozračju ove lokalne bosanske unutrašnje političke ujdurme, dobacilo se i do završne Golf večere lidera zemalja iz regiona koji su došli u Sarajevo da se diplomatski pozabave jako važnim pitanjima napretka u »susjedskim odnosima«, na prostoru što se u svijetu označava Balkanom. Ma šta ko o tome mislio. Dva dana nakon lokalnih bh. prevara i podmetanja što je sasvim izvjesno ojačalo predizborne mrzilačke kvalifikacije prema »drugome« pa tako i pozicije u vlastitoj trećini biračkog tijela, uslijedio je završni trk lidera podijeljenog tabora Republike Srpske – prema Beogradu. Mladen Ivanić i Milorad Dodik, uputili su se odvojeno, u istom danu, u majku Srbiju da tamo učvrste svoj rejting kod kuće. Ivanić kao član Predsjedništva BiH kojeg Dodik sve glasnije omalovažava posjetio je i Nikolića i Vučića, a Dodik koji je vladar entiteta, ali ne i toliki faktor u državi BiH koju bezmalo jedva i priznaje, išao je na noge samo Vučiću. Putnici iz Banjaluke, u odvojenim posjetama, zavapili su isto vlasnicima Srbije: »Srbi u BiH u strahu su i usamljeni...«

Mnogo veća muka po njih, od ovog »straha i usamljenosti« ipak je problem što su animozitet prema »ostalima« u BiH, kao dobitničku kombinaciju i predizborni adut morali da podijele. Još se ne zna na kolike dijelove, ali je jasno da će im to usitnjavanje mržnje oduzeti poene sa kojima se računalo u borbi za prevlast sa drugom stranom – u Republici Srpskoj. Sami su eto napustili onu mitsku »Samo Sloga Srbina Spasava« i tako obezvrijedili pobjedničku kombinaciju.
Cijela ova promjena od igranja na ljubav do obožavanja mržnje, morala se osloniti na daleku prošlost i tamo pronaći mitove za motive današnje taktike. Prošlost koja kao da nema više nikakvu kopču sa onim sutra, dobrim i sretnim što valjda i djeca očekuju. Ne kopa se po prošlosti tek tako, da je se upozna, već zato što pobjednik u borbi za nju, pobjednik u interpretaciji prošlosti, tu pobjedu hoće da kapitalizira radi vladanja budućnošću. Svašta bi se moglo kazati i logično i argumentirano što bi potpuno obesmislilo onakvo kazavanje i reisa i biskupa, i sva tri člana državnog Predsjedništva u BiH pojedinačno. Kao i kazivanja mnogih u »susjedstvu«, na istom fonu. A što evo danima ponavljaju kao papagaji mnogi koji bi da se dodvore manipulacijama i manipulatorima.

Svijet se već odavno ne bavi dobrim. Iz dana u dan konopac se samo zateže a mogućnosti popuštanja blijede. Pojava je globalna. Pa i Evropska Unija je stvorena nekada na ideji i sa ciljem da rata više ne bude. Čelik i ugalj bili su poluge u tadašnjoj politici. Evropska Unija, i svijet, danas svjesno galopiraju prema raspadu otvarajući vrata tenzijama što se lako mogu pretočiti u kataklizmu. Poluge su sada nafta i gas, uz mržnju i silu. I najčešće iracionalno ludilo. Pa ako se najveći time bave temeljem najvećih interesa, uz mehanizme koji su im dostupni i nezaobilazni, šta to naše male političke i vjerske kreature tjera na istu igru. Ništa mimo bitne  zajedničke karakteristike. Mali su. Ali je muka koju proizvode sve veća i veća.       

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš