Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
17. veljače 2019.
Europska petica

Komentar EU TJEDAN U PET SLIKA Svi putevi vode na izbore

Vođa Sjeverne lige Matteo Salvini / Reuters
Vođa Sjeverne lige Matteo Salvini / Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2018. u 8:11 2018-05-06T08:11:00+02:00

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odlučio je ipak strankama dati još jednu šansu da se dogovore oko formiranja vlade i za ponedjeljak, 7. svibnja, sazvao je novi, po svemu sudeći, zadnji krug konzultacija. Ne bude li napretka, Talijanima se smiješe novi izbori. Samo je pitanje hoće li biti ubrzo ili će se formirati privremena vlada i izbori raspisati za nekoliko mjeseci

HOĆE LI NAS EUROPSKA UNIJA stajati više od šalice kave dnevno? Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rado koristi upravo usporedbu s cijenom šalice kave kako bi uvjerio Europljane da ih EU ipak ne košta previše – otprilike kao jedna kava dnevno. Europski portal Politico.eu svojedobno je testirao tu tvrdnju: "kapučino index", kako ga je nazvao Politico ( https://www.politico.eu/article/the-eu-membership-value-post-brexit-budget-coffee-index/ ), pokazao je da ta izjava drži vodu. S novim proračunom EU-a za razdoblje nakon Brexita, kojeg je ovoga tjedna predložila Europska komisija, to bi se, međutim, moglo i promijeniti. Novca je u kasi manje jer Velika Britanija izlazi iz Unije, pa "rupu" od nekoliko milijardi eura treba nekako popuniti. Apetiti su veći jer se želi izdašnije ulagati u obranu, sigurnost, digitalne tehnologije, istraživanja, inovacije... Kava bi u EU doista mogla poskupjeti.

SJEĆATE LI SE poglavlja 23., iz pregovora o ulasku Hrvatske u EU? U pitanju je, naravno, pravosuđe. Taman kad smo se riješili famoznog poglavlja, čini se da se ponovno vraća, na mala vrata. Europska komisija predložila je da se dodjela novca iz EU proračuna poveže s vladavinom prava: u slučaju kada zemlja članica EU-a krši vladavinu prava mogla bi joj se smanjiti ili uskratiti financijska sredstva EU-a. Mađarska je protiv, ni Poljska nije oduševljena, a i Hrvatska je rezervirana. "Moramo vidjeti na što bi se to točno odnosilo i kako, jer nije isto da su oni koji su bili u Uniji prije nas imali sredstva bez obzira na poštivanje kriterija, a sada se to uvodi kao jedan novum. S te strane bit ćemo vrlo obazrivi u formuliranju konačnih zaključaka", izjavio je, kako prenosi Hina, premijer Andrej Plenković.

DAJMO IM DA BUDU Belgijanci: predsjednik Komisije Juncker apelirao je na belgijske vlasti da budu velikodušne prema Britancima koji rade u EU institucijama u Bruxellesu kada je u pitanju stjecanje belgijskog državljanstva. U europskim institucijama zaposleno je više od tisuću Britanaca koji se, unatoč jamstvima, zasigurno brinu što će biti s njima nakon Brexita. Nakon što Britanija napusti EU, oni više neće ispunjavati uobičajeni preduvjet za posao u tijelima EU-a - neće više biti državljani jedne od članica Unije. Hvaleći gostoljubivost Belgije, Juncker je belgijskom premijeru Charlesu Michelu, ovotjednom gostu Europskog parlamenta, poručio da bi volio da belgijske vlasti budu jednako velikodušne pri dodjeli državljanstva britanskim službenicima u Bruxellesu. "Oni to zaslužuju", zaključio je Juncker.

PREDSJEDNIK MACRON ŠARMIRAO JE Australiju, a i sve nas, sve Turnbulle, uzvratio je australski premijer Malcom Turnbull na lapsus francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je njegovu suprugu opisao kao "slasnu". Što je Macron htio reći, još uvijek je predmet rasprave - neki smatraju da je pobrkao riječi "delicious" (slasna) i "delightful" (divna), drugi da je zabuna nastala jer francuska riječ "delicieuse" ima više značenja. Kako bilo, Turnbullova supruga nije bila uvrijeđena: "Zamolila me da kažem da predsjednikov kompliment smatra i šarmantnim i nezaboravnim", kazao je australski premijer novinarima. Nezaboravno, svakako.

SVI PUTEVI VODE na birališta. Italija ulazi u treći mjesec neuspješnih postizbornih preslagivanja, bez ozbiljne naznake da bi se višetjedni zastoj mogao riješiti nekom novom, dosad neisprobanom kombinacijom. Ako je takvih uopće ostalo. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odlučio je ipak strankama dati još jednu šansu da se dogovore oko formiranja vlade i za ponedjeljak, 7. svibnja, sazvao je novi, po svemu sudeći, zadnji krug konzultacija. Ne bude li napretka, Talijanima se smiješe novi izbori. Samo je pitanje hoće li biti ubrzo ili će se formirati privremena vlada i izbori raspisati za nekoliko mjeseci.
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka