Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 6
Sutra: 1° 1° 6
23. siječnja 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Zašto, premijeru: Pada li hrvatska Vlada u Augsburgu?

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2017. u 9:09 2017-02-10T09:09:02+01:00

Najlagodnija pozicija za Plenkovića bila bi ta da jednostavno Barišić „shvati“ da u interesu majke domovine mora „iz osobnih razloga“ dati ostavku. No, to se i dalje ne događa

Da će se politička prašina dizati do neba u mjesecima pred lokalne izbore bilo je jasno odavno, ali da će stvar krenuti ovako žestoko, ipak malo iznenađuje i zemlju koja je u jednoj godini, lanjskoj, imala čak tri premijera.

Radi se prije svega o priči o plagijatu znanstvenog rada ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića koja je ne prva, već nulta afera Plenkovićeve Vlade, obzirom da su upitnici uz ministra postojali i prije nego ga je Sabor izglasao.

Radi se o slučaju koji bi, obzirom, na ustrajnost i srčanost premijera u obrani svog ministra naposlijetku mogao imati izrazito ozbiljne političke posljedice, daleko veće od jedne ministarske sudbine i jedne kampanje za lokalne izbore. Štoviše, potpuno je nemoguće da se iz fusnoticagatea neokrznuti izvuku svi akteri sadašnje vlasti. Samo je pitanje koga će i koliko zahvatiti.

No, dok se Barišić jučer znojio pred sabornicima nije bilo lako ni SDP-u, čiji je zastupnik Tomislav Saucha pred pritvorom zbog po svemu sudeći krivotvorenih dnevnica za premijerove savjetnike. Radi se o iznimno zanimljivom slučaju sa ne nizom, nego cijelim malim univerzumom potpuno neodgovorenih pitanja na koje treba odgovoriti istraga i koje će, lako moguće, također imati ozbiljnih političkih posljedica. Primjerice – ukoliko je Saucha doista upetljan u ovo prilično nesofisticirano, pače, dosta transparentno čupanje novca iz državne blagajne, jesu li i njemu nadređeni, prije svih bivši premijer Zoran Milanović nešto znali o tome? Zatim, zbog čega ga je, ukoliko je doista Saucha taj, netko iz Oreškovićeve administracije štitio dajući lažno objašnjenje Državnoj reviziji o dnevnicama?

No, eventualni pad Sauche, pa taman za sobom povukao i Zorana Milanovića, ima jednu vrlo ključnu stvar koja ga, gledajući s dnevno političke strane, čini „mekšom“ pričom od one o Barišiću. SDP, naime, nije na vlasti. Nuklearna opcija sveopće istrage protiv bivšeg vrha te stranke ne može srušiti Vladu.

Nuklearna opcija oko Pave Barišića, međutim, može.

Štoviše, radijacija iz priča oko ove izborne kampanje već gadno nagriza ne SDP, ne HDZ, nego – Most. Ne radi se tu o neobičnim informacijama o poslovima kuma Bože Petrova u Hrvatskim vodama, koje mogu (ali ne moraju) biti tek predizborno „uvaljivanje“ od strane vječitih koalicijskih partnera. Nego o Barišiću.

Na priči o njemu prvo bi mogao pasti – Most.

Jer, na glasanju koje će se održati nekoliko sati nakon objave ovog teksta nema treće opcije. Ima je, doduše, na papiru, osim za (smjenu) i protiv može se biti i suzdržan. Ali, biti suzdržan je po svom učinku potpuno jednako kao i dignuti ruku za javno kompromitiranog ministra.

Problem je u tome što Most svoj uspon duguje na svojoj „drugačijosti“. Ako sad stanu uz Barišića, ta priča je gotova. Zauvijek. Ostat će stranka kojoj ministar znanosti kojem je nadležno državno tijelo ustvrdilo plagiranje znanstvenog rada može zahvaliti svoj politički opstanak. Takav rasplet HDZ (pogotovo HDZ) i SDP bi bez previše muke uspjeli nekako opravdati pred svojim biračima.

Most jednostavno ne može.

Ostajanje uz Barišića moglo bi terminalno ugasiti njihove šanse na lokalnim izborima i vijek trajanja u Vladi time vezati isključivo uz milost Andreja Plenkovića. Koji, obzirom na stanje u SDP-u, sutra može raspisati nove izbore i očvrsnuti vlastitu većinu. A Petrova i Most, ostanu li uz Barišića, svesti na beznačajni saborski ornament.

Ukoliko, pak, dignu ruku za ministrovu smjenu (čak i ako ukupni zbroj ne bude potrebnih 76 glasova), Mostovci će de facto srušiti Vladu i izložiti se drugoj vrsti kritike – onoj koja će ih optuživati za bezidejnost, destruktivnost i ugrožavanje političke stabilnosti.

S ove pozicije se čini da im posljednji potez ipak daje kakve-takve šanse za dugoročniji politički opstanak, ali sasvim je jasno da Petrov i ekipa nisu pred lakim odabirom.

Plenković je, sudeći po njegovom nastupu u obrani ministra znanosti i obrazovanja, prilično svjestan te situacije.  Opušten i s osmijehom, odbijao je napade oporbe ne prelazeći pritom granicu dobrog ukusa. Ako stavimo suštinu na stranu (a suština je, valja ponoviti, da je nadležno državno tijelo ustanovilo da je njegov ministar znanosti plagirao znanstveni rad), Plenkovićev saborski nastup je bio jednostavno politički kvalitetan.

No, nadmoćni smiješak kojim se pritom služio će ipak prije biti posljedica nedovoljnog gledanja nekoliko poteza unaprijed.

Naime, jučer se dogodilo i nešto što se u sportu zna nazvati „game changer“, događaj koji sudbonosno promijeni tijek neke utakmice.

Radi se o prijavi dvojice hrvatskih znanstvenika protiv Pave Barišića Sveučilište u Augsburgu, na kojem je ministar doktorirao. U prijavi se tvrdi da je svoju disertaciju Barišić sastavio od svojih ranije objavljenih radova u Hrvatskoj, koje je samo preveo na njemački, bez navođenja izvora.

Barišić je u svojoj reakciji manje-više potvrdio da je tako i napravio, objašnjavajući (ne pretjerano uvjerljivo) kako tu nema ničeg spornog.

Ono što je bomba koja otkucava Plenkoviću pod stolicom je mogućnost da Augsburg za koji mjesec, ili godinu dana prijavu – prihvati.

Ukoliko se to dogodi, u Hrvatskoj bi mogla (opet) past Vlada.

Jer, skandal bi debelo prešao domaće granice – nema europskog medija koji ne bi prenio vijest o tome da je ministar znanosti i obrazovanja u zemlji Europske unije ostao bez doktorata radi plagijata. To bi Plenkoviću kod kuće stvorilo toliku političku krizu da je veliko pitanje bi li je mogao preživjeti. Ukoliko i bi, njegova pozicija bi do kraja mandata bila možda i terminalno oslabljenja, jer nema sumnje da bi mu opozicija redovno i bolno čeprkala tu ranu.

Naravno, postoji mogućnost i da Augsburg na sve odmahne rukom. Ali, koliko je politički mudro svoju karijeru staviti u ruke sveučilišnog vijeća u stranoj zemlji?

Najlagodnija pozicija za Plenkovića bila bi ta da jednostavno Barišić „shvati“ da u interesu majke domovine mora „iz osobnih razloga“ dati ostavku. No, to se i dalje ne događa, a Barišića i dalje srčano brani njegov predsjednik Vlade.

Ugrožavajući time i sebe i Vladu samu.

Pravo je, čini se, ipak samo jedno pitanje: Zašto?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka