Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Zagreb: Bitka za dušu HDZ-a

Andrija Mikulić, Andrej Plenković i Gordan Jandroković, Foto: D. JELINEK
Andrija Mikulić, Andrej Plenković i Gordan Jandroković, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2017. u 9:09 2017-03-17T09:09:43+01:00

Na Zagrebu se vrlo jasno lomi smjer u kojem bi HDZ mogao u budućnosti krenuti

U tom trenutku sve je izgledalo potpuno idlično.

Najjača stranka u zemlji imala je debelo preko deset postotnih bodova prednosti u odnosu na glavnog protivnika. Stanje u državi nije bilo sjajno, ali to naizgled nije previše utjecalo na popularnost predsjednika Vlade, u kojeg su, kao još relativno novo lice u samom vrhu politike, građani i dalje polagali pomalo naivne nade kakve se i inače polažu samo na počecima.

A onda su se počeli približavati lokalni izbori.

Činilo se da je vrijeme „vječitog“ zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića isteklo, da se godinama nataložio preveliki teret sumnjivih poslova i kontroverznih odluka. Da je vrijeme za promjenu u gradu koji nosi golemi politički i financijski utjecaj, izbornoj bojišnici kakva se gotovo može mjeriti sa onom najjačom, na kojoj se „ratuje“ za parlament.

Zagrebački ogranak najjače stranke stao je iza svog kandidata, predsjednika lokalne organizacije i čovjek je već lagano kretao u kampanju.

A onda se šef stranke predomislio.

Nakon nekoliko neugodnih dana, lokalni lider se povukao, stranka je promijenila kandidata i s novim izazivačem, uglednim doktorom odlučila udariti na uzdrmanog Bandića.

Mediji su odjednom postali skeptični, jer, zaboga, ne rade se takvi preokreti pred same izbore.

Epilog: zagrebački poraz je najjačoj stranci zasjenio solidne rezultate u ostalim gradovima, uvukao sumnju u vlastitu snagu i zatrovao međusobne odnose do razine povremeno otvorene mržnje. Tri godine poslije, stranka je i na razini države otišla u oporbu.

Osim samog epiloga, kojeg u aktualnom slučaju još ne možemo znati jer se priča tek odvija, sve ostalo je gotovo navlas isto.

Ono što je Milanović u Zagrebu napravio s Bernardićem i Rajkom Ostojićem prije četiri godine, sada je napravio Plenković s Mikulićem i Dragom Prgometom.

Uz jedan mali, distinktivni detalj; Milanović je svoje debelo zakašnjeli manevar izveo skoro pola godine pred same lokalne izbore. Plenković – dva mjeseca.

No, za HDZ u ovoj usporedbi stvari stoje još gore.

Naime, zagrebačka bitka bitka je ne samo za Bandićevu fotelju (a vječiti Milan još nije pritom rekao svoju posljednju riječ), nego, kad je HDZ u pitanju, za samu dušu te stranke.

Jer, na Zagrebu se, što nije bio slučaj sa SDP-om u kojem su tadašnje razlike bile uglavnom personalne, a ne programske prirode, vrlo jasno lomi smjer u kojem bi HDZ mogao u budućnosti krenuti.

Osim Prgometa i stranačke liste, na izborima će se, ne bude li šokantnih obratat u foto finišu, pojaviti i lista Brune Esih, desne perjanice koja nije članica Plenkovićeve stranke, ali jest HDZ-ovog saborskog Kluba zastupnika. Za razliku od više centrističkog Plenkovića, koji desnilo tolerira iz vlastitih kalkulantskih razloga, Esih predstavlja „narodnjačku“ suštinu HDZ-a; žestoki antikomunizam i državotvornost prije svega.

Može se, zapravo, bez grižnje savjesti , procijeniti kako je politička provalija između staova Brune Esih, koju potiho podržava solidan broj visokopozicioniranih HDZ-ovaca, i Plenkovića, mnogo dublja od one između Plenkovića i Bernardića.

Stoga će zagrebački obračun Esih i Prgometa, nezavisne liste i HDZ-a, biti daleko značajniji od poretka na trećem, četvrtom mjestu u prvom izbornom krugu. Podrška koju će građani pružiti (ili neće pružiti) jednima i drugima mogla bi biti solidan ulog u budućim unutarstranačkim okršajima u toj stranci, koji bi dugoročno mogli trasirati njenu političku orijentaciju.

Nije teško, obzirom na rečeno, zaključiti zašto se Plenković odjednom predomislio i odustao od Mikulića u korist Prgometa (i potonjem obećao sigurno štošta o čemu ćemo tek čuti, navodno se radi o fotelji ministra zdravstva).

Plenkoviću u Zagrebu primarni cilj nisu ni Bandić, ni Mrak Taritaš, ni SDP. Nego obuzdavanje vlastite desnice. Prgomet, kao prepoznatljiv i umjeren lik, u urbanoj sredini poput glavnog grada može sigurno privući više neopredijeljenih glasača od Mikulića. Pitanje na koje ćemo dobiti odgovor krajem svibnja je kako će postupiti birači kojima prvi izbor – HDZ.

Stoga će, od mora svih mogućih brojki i rezultata na lokalnim izborima za dva mjeseca, dugoročno za Hrvatsku najznačajniji vjerojatno biti omjer glasova među gubitničkim listama u Zagrebu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.