Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Vjerodostojniji i od Plenkovića

Vjerodostojniji i od Plenkovića
Vjerodostojniji i od Plenkovića
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2017. u 9:13 2017-01-27T09:13:00+01:00

Teško je empatiju pronaći za karijerizam i licemjerje koje se u Hrvatskoj danas, personificira u ponašanju Spomen područja Jasenovac, koje je donedavno vodila posebna savjetnica predsjednice Republike za pitanja Holokausta Nataša Jovičić

Ako će se u povijesnim knjigama išta govoriti o razdoblju u kojem posljednjih mjeseci živimo u Hrvatskoj, dvije će riječi sasvim sigurno biti ključne: karijerizam i licemjerje.

Zaštitni lik tog doba – i tih pojmova u njemu – bit će, jasno, premijer Andrej Plenković, kao najmoćniji čovjek u zemlji. Kao onaj koji je riječ „vjerodostojno“ u Hrvata suvereno uveo u nove kanjone značenja, proširujući tako leksičko i asocijativno naslijeđe jednog naroda.

No, Plenkoviću zbog svih njegovih „vjerodostojnih“ pirueta, koje dijelom ipak spadaju i u normalan opis posla u frenetičnom političkom slalomu koji nosi njegova funkcija, ipak treba iskazati i malo suosjećanja. Jer, to ne može biti jednostavan, ni kratkotrajan splet emocija koje grickaju negdje iznutra, dok u Yad Vashemu tronuto upisuješ „Nikad više“, a na puškomet od Kamenog cvijeta ti se u isto vrijeme koči ustaški pozdrav. Kojeg, pak, na sigurnoj udaljenosti od Izraela racionaliziraš pričom o poginulim braniteljima u koju prvi ne vjeruju oni koji su spomen ploču postavili.

Ljudski to ne može biti jednostavno i zato za Plenkovića i slične vjerodostojnike, valja ipak imati mrvu empatije.

Malo je teže, makar je ljudski nužno, empatiju pronaći i za karijerizam i licemjerje koje se u Hrvatskoj danas, personificira u ponašanju Spomen područja Jasenovac, koje je donedavno vodila posebna savjetnica predsjednice Republike za pitanja Holokausta Nataša Jovičić.

O njenom radu dovoljno će reći činjenica da su lanjsku državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotirale židovske udruge u Hrvatskoj. Isto se događa i ove godine na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Što li je savjetnica za pitanja Holokausta predsjednici samo rekla na pitanje zašto nema predstavnika Židova na obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta? Nešto o vjerodostojnosti?

Nije, jasno, Nataša Jovičić kriva zbog tetošenja revizionizma s Pantovčaka i Banskih dvora. Ali jest što sudjeluje u tom kolu. Minimum moralnosti bio bi da osoba dovedena u tako bizarnu situaciju da ostavku i zahvali na suradnji.

No, lako za minimum.

Jučer je, naime, Javna ustanova Spomen područje Jasenovac izdala priopćenje u kojem osuđuje revizionističke izjave Stipe Mesića o logoru Jasenovac. Izjave bivšeg predsjednika stare su 25 godina. Mesić se, nakon što je snimka objavljena, a dan prije reakcije iz Spomen područja, od tih svojih riječi ogradio, demantirao podatke s kojima je tad baratao i uputio javnu ispriku.

No, lako za Mesića. Nema štete u tome da ga se, bez obzira na sve kasnije zasluge baš u borbi protiv mržnje, još malo potkači za birtijske filoustaške priče koje su, nažalost, u dobrom dijelu državnih struktura u ratno vrijeme jednostavno bile „in“.

Ali, prije malo više od mjesec dana je Jovičić ovako prokomentirala ploču s ustaškim pozdravom usred mjesta Jasenovac: „Ploča u centru mjesta nema nikakve veze sa Spomen područjem“.

Izjava političkog protivnika vladajuće strukture koja je, usput, sljedeći odvratno licemjernu logiku, dana u Novskoj, a ne u Spomen području i to prije četvrt stoljeća, eto, ima.

A bilo je lani i na jasenovačkoj lanjskoj komemoraciji, dakle u Spomen području, i predstavnika udruga za koje je Mesićev ratni birtijaški revizionizam zapravo luk i voda. Broj žrtava Jasenovca o kojima je prije 25 godina govorio brbljavi budući predsjednik države je za njih daleko predimenzioniran. Ipak, usred Spomen područja, na komemoraciji na kojoj nije bilo predstavnika židovskih udruga, dozvoljeno im je da polože svoj vijenac u spomen „stradalima '41.-'51“.

Dozvolu im je dala osobno posebna savjetnica predsjednice Republike za pitanja Holokausta.

Karijerizam i licemjerje.

I još nešto.

Mučnina.

P.S.

U prvoj verziji ovog teksta pogrešno je navedeno da je Nataša Jovičić i dalje ravnateljica Spomen područja Jasenovac. Ona je to prestala biti početkom ove godine, o čemu javnost nije izviještena. Nema nikakvog obrazloženja ni o tome zbog čega se smjena na čelu SP Jasenovac dogodila.

Ali, bit će. Stay tuned.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka