Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4n
Sutra: 5° 5° 4n
20. siječnja 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Šutnjom do propasti: Ima li ikog u HDZ-u da kaže - dosta je bilo?

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. svibanj 2016. u 9:06 2016-05-20T09:06:00+02:00

Mada u Hrvatskoj nikad ne treba isključiti šokantna iznenađenja i preokrete, čini se da je jedna stvar već sad, u svibnju 2016. godine prilično izvjesna - na sljedećim parlamentarnim izborima, bili oni za tri mjeseca ili tri godine, HDZ će opet u opoziciju.

Jedina je to logična posljedica skandala golemih razmjera koji se valja ovih dana, a pritom se ne radi o "aferi konzultantica" i poslovnim odnosom obitelji Karamarko s lobistom MOL-a. Skandalozna je potpuna šutnja ljudi iz Karamarkove stranke kao reakcija na cijelu mučnu priču, koja kao da je scenarij za nemaštovitu novu sezonu serije snimljene po optužnici protiv Ive Sanadera.

Na čijem dijelu terena je, zapravo, lopta je nanjušio i Most, te se galantno izmaknuo iz cijele priče dok na dnevni red Sabora ne dođe SDP-ova interpelacija za Karamarka, poručujući kako očekuju da sam HDZ riješi taj problem. Drugim riječima, najjačoj vladajućoj stranci su uručili "pištolj" s jednim metkom i znakovito pogledali prema prvom potpredsjedniku Vlade.

No, iz HDZ-a se, mimo najužeg kruga onih koji drmaju strankom zadnje četiri godine javno ne može čuti ni muha. Svi čekaju rasplet situacije, nadajući se da će šutnjom kupiti vjernost onome tko na kraju priče na poprištu ostane na nogama. A Karamarko? On i dalje napada političke protivnike, priča o nizu pobjeda koji će se nastaviti, te agresivnim odgovorima na pitanja o aferi nastoji ušutkati javnost.

A stvari su tako besramno jednostavne.

Po onome što se dosad zna (s tim da bi riječ dosad valjalo trostruko podebljati), firma Karamarkove supruge je nekoliko posljednjih godina radila za Karamarkovog prijatelja Josipa Petrovića, iako je vrlo upitno koje je reference za to imala. Karamarkov prijatelj Josip Petrović je lobist MOL-a. Ugovor koji ima s tom mađarskom kompanijom je otprilike u vrijeme kad je za njega počela raditi Ana Karamarko povećan za iznos koji je Petrović plaćao tada još nevjenčanoj partnerici svog prijatelja, 2500 eura mjesečno. Ugovor s firmom Anke Karamarko raskinut krajem prošle godine.

Za to vrijeme, Karamarko je iz oporbe inzistirao na poboljšanju odnosa s Mađarskom i rješenju spora oko Ine i MOL-a pregovorima. Ušavši u Vladu, HDZ se krenuo zalagati za prekid arbitraže protiv MOL-a (u kojoj, bar tako tvrde Petrov i Orešković, Hrvatska jako dobro stoji). Na neslužbenom sastanku vrha Mosta i HDZ-a održanom prije 15-ak dana, Karamarkova stranka je postavila nekoliko uvjeta za nastavak suradnje Mostu - da HDZ preuzme ključna mjesta u ravnateljstvu policije i policijskom USKOK-u. Te da se hitno donese odluka o odustajanju od daljnje arbitraže u slučaju Ina-MOL. Da, one arbitraže u kojoj Hrvatska dobro stoji.

Stvari su politički beskrajno jasne. Čak i kad se zanemari kontinutitet sa slučajem Sanader, ovo što se dosad zna nanosi ogromnu, fatalnu štetu kredibilitetu političara koji je u priču umiješan, te cijele stranke koja se, kako se čini, svrstava iza njega.

Gotovo je izvjesno, stoga, prognozirati da će već ovog ljeta (ako ne i prije) SDP po rejtingu preteći Karamarkovu stranku, te da će izlazak na birališta za HDZ postati još strašnija mogućnost nego što je to bila posljednjih tjedana.

HDZ će, dakle, izgubiti. HDZ, zapravo, na izborima (onim bitnim, parlamentarnim), nije ni pobijedio od Sanaderove 2007. godine, dok je MOL još bio tek cijenjeni strateški partner. No, na stolu više nije samo jedan poraz, HDZ-u bi, u krajnjoj liniji, u pitanje mogao doći i goli politički opstanak.

Ne treba biti, naime, strateški genije, pa zaključiti da je vezivanje sudbine cijele stranke (koja navodno ima preko 200 tisuća članova) za Karamarka, Miljana Brkića i specijalne odnose s MOL-om (i da se ne zaboravi, Zdravka Mamića i sve što ide uz njega) prilično nezgodan posao.

Ne treba biti taktički genije, pa zamisliti kako će izgledati video spotovi i jumbo plakati SDP-a u idućoj izbornoj kampanji, budu li s druge strane stajali likovi koji sad vode HDZ.

Ne treba, opet, biti preveliki futurist pa zamišljati uvjerljivost još jedne, naknadne katarze o kojoj će pričati neki budući lideri HDZ-a - ukoliko stranka još godinama ostane u rovu u kojem se sad nalazi.

Ne treba, naposlijetku, biti ni pretjerano hrabar, pa da, kao član ili dužnosnik HDZ-a javno istupiš i kažeš liderima da se maknu, jer je jednostavno za to došlo vrijeme i jer svaka sekunda njihovog otezanja dodatno ranjava stranku i državu u koju se zaklinju. Stvarno, što je toliki problem reći - "Dečki, dosta"?

Iz HDZ-a, međutim, i dalje dolazi zaglušujuća šutnja.

A zvona koja zvone, ne zvone zapravo ni Mostu, ni SDP-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka