Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
22. ožujka 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Šokantna porezna reforma: Superhik među Hrvatima

Šokantna porezna reforma: Superhik među Hrvatima
Šokantna porezna reforma: Superhik među Hrvatima
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2016. u 9:05 2016-10-28T09:05:10+02:00

Svi su isti po pitanju ekonomije, kažete? Jel' žari malo danas? Ili je obraz, ipak, sasvim ugodno zadebljan?

I lijevi i desni su kod nas isti - razlika je samo u odnosu prema ustašama i partizanima - rečenica je koju ste, u ovoj ili onoj formi, pročitali ili čuli milijun puta u domaćem javnom prostoru. Osnovna mantra mnogih analitičara i komentatora koji se iz nekog razloga smatraju uglednima, jedna je od "istina" na osnovu kojih velika većina građana formira svoj odnos prema politici, a iz čega naposlijetku proizilazi i dobar dio kvalitete života kojim žive.

Nakon predstavljanja prvog pravog koraka nove vlasti, porezne reforme, valjda se svakom od onih koji su ikad napisali ili izrekli ovakvu rečenicu žare obrazi od srama.

Ovakve priče kakvu zamislio Plenkovićev tim (uz dodatak da Most napominje, ali bez mnogo konkretnih detalja, da reforma s njima nije usuglašena do kraja), teško da bi se dosjetio i čuveni akcijski kontrajunak, Superhik, iz još čuvenijeg stripa Alan Ford. Ako slučajno postoji netko tko ne zna, Superhik je pijanica sa super moćima, čiji je moto "Uzimam siromašnima da bih dao bogatima".

Teško je u šest riječi konciznije opisati ono što će se dogoditi ako predložena porezna reforma nove Vlade doista zaživi.

Naime, oni s nižim plaćama, na koje ionako dosad nisu plaćali porez na dohodak, primat će istu plaću kao i dosad. Logično i potpuno nesporno - smanjenjem poreza na dohodak nemoguće je povećati plaće koje su ionako toliko niske da se nisu oporezivale.

Ali.

Tim istim ljudima (a i svima ostalima, ali će drugi nekakav plus na primanjima ipak osjetiti) od prvog dana 2018. godine poskupjet će kruh, mlijeko, ljekovi, ulje, šećer, dječja hrana; dakle najosnovniji troškovi prehrane (jer rast cijene kruha i mlijeka dignut će i cijene svih mogućih pekarskih i mliječnih proizvoda) i zdravlja. Ako dosad nisu otkazali svaki mogući društveni i kulturni život - e onda će na to biti sad osuđeni, jer će im rasti i cijena knjiga, ugostiteljskih usluga (dvostruko povećanje PDV-a!), te kino ulaznica.

Ima, doduše jedna dobra vijest; pojeftinit će pogrebne usluge. Jel' još nekom pada na pamet slika Superhika koji "daje pet" Panteliji (ili nekom iz ostatka ekipe iz kultnog filma Maratonci trče počasni krug)?

Šokantan je to udarac na životni standard najslabijih. Oni, pritom, nisu neka uska klasa osiromašenih Hrvata, kojima će, eto, biti još malo teže. Radi se o 900 tisuća ljudi! Pomnožite tu brojku slobodno s brojem članova obitelji. A to su još oni sretniji, jer - rade, imaju posao i plaću!

S druge strane, uvijek gdje imate gubitnike neke društvene promjene, mora biti i dobitnika.

U ovoj reformi to nisu oni s prosječnim i donekle iznadprosječnim plaćama. Par desetaka, ili stotinjak kuna povećanja plaće ionako će "pojesti" više cijene. Prava igra počinje negdje blizu petnaestak tisuća kuna neto plaće i iznad te brojke. E, ta primanje će rasti i za više od tisuću kuna mjesečno. Tu će se, nema što, smanjenje poreza na dohodak itekako osjetiti.

Osjetit će se i još ponegdje. Recimo, povećat će olakšica na troškove za reprezentaciju. Osim jeftinijeg gošćenja, poduzetnici će se jeftinije moći i voziti, priznavat će se olakšica na službene automobile, koju je ukinula ona kriptokomunistička Milanovićeva Vlada. E da, smanjit će se i porez na dobit. I ukinuti olakšica za reinvestiranu dobit. Nosi sve...

Gospodarstvenici su (osim, logično, ugostitelja) zadovoljni. Pojednostavljuje se porezni sustav, ukinut će se jedna stopa poreza na dohodak i najniža stopa PDV-a, ostat će im više novaca. A zadovoljni gospodarstvenik će, nema sumnje, dobar dio svog uvećanog profita vrlo rado podijeliti sa svojim radnicima.

Gorki cinizam na stranu, ova porezna reforma koja se temelji na kičmi najslabijih, potpuno je jasni indikator smjera u kojem kreće Hrvatska. Kad se na to doda zaustavljenu reformu obrazovanja, koja je imala široku podršku javnosti, te najavu uvođenja "zdravstvene košarice" - a sve ono što je izvan nje će se dodatno plaćati slika je jasna i potpuna. Performansi konzervativaca kontra abortusa i želje za jednospolnim školstvom (pod pokroviteljstvom predsjednice) samo su komadić trešnje na vrhu torte. Koju ćemo, kako izgleda, svi skupa kusati narednih godina. Po, jasno, većoj cijeni. Porastao PDV na šećer...

I onda, gospodo, svi su isti po pitanju ekonomije, kažete? Jel' žari malo danas? Ili je obraz, ipak, sasvim ugodno zadebljan?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown