Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. veljače 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Službeni rezultat izbora: Mostu prijetnje, građanima laži, bankama - milijarde

Snimio D. KOVAČEVIĆ
Snimio D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2016. u 10:03 2016-09-16T10:03:13+02:00

Red je, valjda, početi dobrom viješću. Ukoliko ste, naime, imali i najmanje sumnje o tome da je vaš glas, jedan jedini, mali glas na izborima važan, nakon prošle nedjelje dvojbi ne bi trebalo biti.

Kad se ogoli iznenađujuće uvjerljiva pobjeda HDZ-ove koalicije, ispada da se sva razlika krije u tek nešto više od sedam tisuća glasova. Da je ukupno toliko glasova dobila Narodna koalicija u neizvjesnijim izbornim jedinicama, rezultat bi bio identičan lanjskom, neriješeno, 59:59 (lani je bilo 56:56, a radi se o rezultatima bez dijaspore). Dakle, za koga god ste mislili glasati, ili jeste glasali - moglo je biti, ili je bilo itekako bitno. Jer, podsjetimo, Hrvatska ima 3,8 milijuna birača. Sedam tisuća glasova je tu kap u moru. Ali, kao što se vidi, itekako bitna kap.

No, svi ti slapovi su sad vode koje su protekle i iz njih se tek mogu izvlačiti lekcije za budućnost, poput ove, vrlo poučne o tome koliko svaki glas može biti presudan.

A dok traju pregovori o slaganju Vlade, kojoj, ako se formira, treba zaželjeti makar malo više sreće od čudnovatog eksperimenta s premijerom koji nije bio na izborima i ne zna baš najbolje hrvatski jezik, domaću stvarnost šibaju vjetrovi koji je itekako mogu i žele oblikovati za budućnost.
I tu, negdje, prestaju dobre vijesti.

Već dugo, prokleto dugo, traje brutalni pad kvalitete javne rasprave u ovoj zemlji. Osnovni krivac za to gotovo potpuni nestanak medijskog integriteta, izgubljenog u dealovima s nositeljima ekonomske i političke moći, ali i u gotovo jednakom omjeru zamjenom elementarnog profesionalizma sveobuhvatnom površnošću.

Primjeri za to se množe ama baš svakog dana, no jedan u ovom postizbornom periodu žulja oči gore od ambrozije. Teza o tome kako je "HDZ sam izišao na izbore" s pripadajućim orgazmičkim pohvalama mudrosti šefa te stranke (upozorenje za Andreja Plenkovića, ukoliko slučajno ne zna: ovdje su orgazmičke pohvale novom šefu/šefici folklorno naslijeđe, ako sumnja, slobodno može pogledati što je i tko pisao i govorio u prosincu 2011. godine o Zoranu Milanoviću). HDZ je na izbore izišao s listama na kojima su bili kandidati, redom, HSLS-a, Hrasta i Goran Dodig, predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke. Ukratko, HDZ-ova koalicija je brojila jednako članova kao ona s kojom je na izbore izišao SDP (HNS, HSU, HSS). Štoviše, iako su nevješto pokušavali sakriti da, zapravo, na izbore izlaze u grupaciji koja okuplja veći dio bivše Karamarkove Domoljubne koalicije, čak je i Plenković na predaji lista kazao kako im HSLS ostaje službeni partner.

No, ništa to ne smeta analizama koje polaze od toga da je HDZ na izbore izišao samostalno. Koliko su tek onda autentične složenije činjenice od ove i kakvi su onda zaključci koji iz svega toga proizilaze, možete zaključiti sami.

Drugo, Hrvatska ima veliki problem sa svojom predsjednicom. Činjenica da je Kolinda Grabar-Kitarović daleko najnepopularnija od svih svojih prethodnika tu nije bitna, uostalom, ankete su joj pred predsjedničke izbore predviđale uvjerljivi poraz. Problem je u tome da predsjednica poseže daleko iznad svojih ustavnih ovlasti i da se ni ne pokušava ozbiljnije praviti neutralnom. A kad ona koja bi trebala biti garant stabilnosti sustava isti destabilizira, to rijetko može izići na dobro. Naime, ovog je tjedna Grabar-Kitarović javno zaprijetila Mostu (naravno, ne spominjući ih izričito), kako neće dopustiti "odugovlačenja i ultimatume koji nerviraju javnost i nisu put ka izgradnji povjerenja i formiranju stabilne vlade". Ne postoji ustavni način na koji to predsjednica može napraviti. Ovlasti su jasne, rokovi su jasni. Sve što predsjednica mimo toga može napraviti je (neustavno) miješanje u proces kojem ne pripada. Jer, poslati tenkove u zagrebačku Draškovićevu ulicu (gdje je novo sjedište Mosta) bilo bi malkice iznad ustavnih ovlasti predsjednice Republike. A teško da je unutar njih i dalje misteriozna lanjska solo seansa s Božom Petrovom nakon koje se ovaj naprasno odlučio za HDZ, a ne SDP.

Naposlijetku, u niski loših vijesti jedna je ipak najgora; po svemu sudeći buduća vlast će se spremno odreći nekoliko milijardi proračunskih kuna u korist banaka. Riječ je, jasno, o konverziji kredita u švicarskim francima, za koju danas, primjerice, HDZ-ov tehnički ministar vanjskih poslova tvrdi da je odrađena populistički, iako je za nju tad u Saboru ruke digla i njegova stranka. Prigodno, nekoliko dana nakon izbora je stigla vijest o tome da prva bankarska tužba zbog konverzije koja ide na međunarodni arbitražni sud. Vlada je dosad mogla javno osporavati nadležnost suda u SAD-u koji će se time baviti (jer je Hrvatska u EU) i staviti izvan snage međunarodne bilateralne sporazume koji su nadležnost arbitražnih sudova regulirali, te zaprijetiti bankama donošenjem zakonskih propisa, poput poreza na aktivu, koji će ih natjerati da se povuku, jer su u priči sa švicarskim frankom kad se crta povuče debelo zaradile. Tehnička Vlada, međutim, nije napravila ništa, a HDZ, za razliku od ratobornog Zorana Milanovića, najavljuje pregovore s bankama kako bi se smanjila šteta za Hrvatsku.

Valja ponoviti, radi se o nekoliko milijardi proračunskih kuna.

Cinici bi malo razmislili o tolikoj svoti i ležerno zaključili kako je to sasvim dovoljno razloga kojima se mogu objasniti sve loše vijesti o kojima se govori u prethodnim rečenicama. A i mnogo, mnogo više od toga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Poduzetnik u Zabi pronašao banku-partnera