Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
20. veljače 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Sloboda kojoj se (ne) usudimo pjevati

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2016. u 11:20 2016-12-02T11:20:00+01:00

Sloboda, dakle, rapidno gubi na cijeni. I lokalno i globalno miris tridesetih, odnosno devedesetih godina prošlog stoljeća sve je jasniji

Sloboda, nema sumnje, rapidno gubi na cijeni. Ono što se, makar u sretnijim zemljama, nekad smatralo neupitnim, svakodnevim i nepromjenjivim, pokazuje se kao krhko, lako lomljivo povijesno naslijeđe kojeg bi se naredne generacije mogle sjećati sa sjetom i nevjericom.

Sloboda govora, sloboda kretanja, ravnopravnost, suverenitet država, sve to se posljednjih godina i mjeseci stavlja na led neizvjesne budućnosti i zbivanja koja se zgušnjavaju u prijetnju nadolazećeg globalnog autoritarizma, kojemu su vrijednost liberalne demokracije glavni neprijatelji.

Globalna ekonomska kriza i eksplozija nejednakosti tako na povijesno poznati način stvaraju sve plodnije tlo za mutiranje demokracija u agresivna i samoživa društvena uređenja koja vlastite građane guraju u žičane ograde nužne za njihovu sigurnost, a Druge tretiraju prvo kao sumnjiva lica, a onda i kao neprijatelje.
Bitka za očuvanje slobode makar ove generacije je, koliko god to danas nekome pretjerano zvučalo, možda već izgubljena.

U siječnju će biti objavljena studija dvaju znanstvenika s Harvarda i Sveučilišta u Melbourneu, čiji zaključci pokazuju da je u mladim generacijama demokracija izgubila pozlatu. "Sve više mladih je sve više cinično prema vrijednostima demokracije kao političkog sustava, sve manje vjeruju da mogu na bilo koji način utjecati na politička zbivanja i sve su voljniji podržati autoritativne alternative", vele autori istraživanja.

U brojkama stvari djeluju puno gore. Tek nešto više od trećine (36 posto) mladih Europljana smatra da vojni udar nije legitiman način preuzimanja vlasti (u SAD-u manje od petine!). Otprilike isti postotak mladih Europe drži da su ljudska prava aposlutno ključna za demokraciju. Svaki sedmi-osmi mladi Europljanin, pače, misli da je demokracija loše ili vrlo loše društveno uređenje, a pozitivan odgovor na tvrdnju da je "esencijalno bitno" živjeti u demokraciji je dalo, primjerice, samo tridesetak posto mladih Britanaca i Nizozemaca.

Najstrašniji podatak od svih?

Terensko istraživanje je završavano između 2010. i 2014. godine...

U međuvremenu, po svijetu su niknuli novi autoritarni režimi, stari su dolili goriva svom ekspanzionizmu, terorizam se doselio u EU, koja se počela raspadati, a migrantska kriza više nije samo problem Grčke i Italije.

U Hrvatskoj je stanje, po pitanju demokratskih vrijednost mlade generacije još gore. Niz istraživanja posljednjih godina je pokazao da su mladi kod nas sve manje obrazovani po pitanju političkih sustava, da su sve manje tolerantni prema seksualnim, nacionalnim i vjerskim manjinama i sve bliži radikalnoj desnici. Jedna vrsta tolerancije, kako smo imali priliku pročitati ovih dana ipak raste - ona na nasilje u obitelji.

Rutinski odgovor normalnog društva na rast političke apatije i brutalnog neznanja bilo bi hitno uvođenje građanskog odgoja kao zasebnog predmeta u osnovne škole. Ako djeca mogu učiti kako je Bog u nekoliko dana stvorio Zemlju, valjda bi im, makar u višim razredima, trebalo objasniti i kako doista funkcionira stvarni svijet. Odnosno, država i društvo i koja su u cijeloj priči njihova prava i obaveze.

Ništa od toga, međutim, se neće dogoditi. Kurikularna reforma Borisa Jokića i njegovih je stopirana, a sad će se krenuti u izradu "ljepše i starije", kroatizirane verzije školstva. Cinici će motiv za ovu minu pod obrazovanjem vlastite djece pronaći u anketama koje pokazuju da je glasanje za HDZ obrnuto proporcionalno obrazovanosti birača...

Kako su za normalno funkcioniranje demokracije osim obrazovanih, nužni i dobro informirani birači, jasno je da se ni medijima u ovoj zemlji, makar srednjoročno, ne piše ništa dobrog. Ovdje ne treba kritizirati samo aktualnu vlast, vječiti krimen one koju je vodio lijevi centar ostat će činjenica da je u jeku ogromne medijske krize i sve jačeg ignoriranja stvarnosti medijsku strategiju napravila (ne i donijela!) dva mjeseca prije - kraja mandata!

A onda je došao Hasanbegović i "riješio" i one sitne, male medije koji su pokušavali preživljavati u nišama demokracije. Ostali? Bacite samo oko na količlinu komentara i strast kojom se u njima brane Plenkovićevi gafovi oko Ukrajine, Krima i Rusije.

No, kako javno i dalje djeluje vrlo solidan broj novinara koji pokušavaju misliti svojom glavom i ne boje se s tim upoznati javnost, (makar izvan uglavnom počišćenog mainstrema), posljednjih mjeseci sve je žešći pritisak "internetske bojne". Gomile trolova koji ih vrijeđanjem i prijetnjama, uglavnom potpuno nekažnjeno, pokušavaju natjerati da ipak dvaput razmisle prije sastavljanja rečenice. Kako ni to ne pali, sve se više prelazi na dobre, stare direktne prijetnje i privatna difamiranja u "medijima" i "udrugama" koje i postoje samo da bi se obračunavalo s političkim protivnicima.

U toj krasnoj, demokratskoj i slobodarskoj atmosferi, nikog nije pretjerano iznenadilo ni prvo političko ubojstvo iz mržnje (pravaš ubio umirovljenika koji mu je išao na živce zbog nacionalnog porijekla i gledanja partizanskih filmova), te gotovo potpuni izostanak javne reakcije na njega. Kao ni racija odreda interventnih policajaca na Klub studenata elektrotehničkog fakulteta, kojom je prekinut koncert, maltretirani posjetitelji i "ulovljen" čak jedan joint. Nikome iz sustava zbog ove nevjerojatno nerazmjerne i neobjašnjive upotrebe policijske sile, naravno, nije pala ni dlaka s glave.

Sloboda, dakle, rapidno gubi na cijeni. I lokalno i globalno miris tridesetih, odnosno devedesetih godina prošlog stoljeća sve je jasniji.

Kao i uvijek kad represija dobija krila, samo je jedno intimno, lokalno i globalno pitanje doista bitno - jeste li spremni na otpor.

Ili su, ipak, "ionako svi isti", a vi sami "ionako ništa ne možete napraviti".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka