Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
29. siječnja 2020.
Zaleđe Jasmina Klarića

Komentar Roll-up Vlada: Laži, prikrivanja i trajno politički oštećena roba

Martina Dalić, Andrej Plenković i Zdravko Marić, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Martina Dalić, Andrej Plenković i Zdravko Marić, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2017. u 8:49 2017-10-27T08:49:16+02:00

Taman da sunce sija odsad do kraja vremena, a iz Ciboninog tornja povremeno padaju dukati, HDZ-ovo ponašanje u slučaju Agrokor ostat će zabilježeno kao teško dostižno dno hrvatske politike

Tu se više ništa ne da učiniti.

Plenković i njegova ekipa ostat će do kraja svojih političkih karijera obilježeni sramotnim političkim cirkusom koji su izveli oko Agrokora, kako god se ta mučna priča na kraju rasplela. Čak i ako se, ekonomski gledano, sve odvije u najbajkovitijem mogućem scenariju – da dobavljači moraju oprostiti samo 15-ak posto dugova, da likvidacije i otkazi budu minimalni i da firme koje čine zdravi dio megakoncerna uskoro počnu punom snagom klopotati i ubacivati u državni proračun milijune novaca na ime poreza na dobit.

Međutim, taman da sunce sija odsad do kraja vremena, a iz Ciboninog tornja povremeno padaju dukati, HDZ-ovo ponašanje u slučaju Agrokor ostat će zabilježeno kao teško dostižno dno hrvatske politike.

Počelo je dobro ( http://www.novilist.hr/Komentari/Blogovi/Zalede-Jasmina-Klarica/Smirite-histeriju-Plenkovic-se-ponasa-odgovorno ). Sad kad smo ga bolje upoznali, čini se da je Plenkovićev forte „relaksiranje“ situacije onda kad ne mora poduzimati nikakav konkretan potez. Kad  se može „prodati priču“ i sve strpati, makar na neko vrijeme, pod tepih zaborava. Prilično je vjerojatno da je dečko u školskim danima bio nevjerojatno kreativan u objašnjavanju profesorima zašto baš taj dan nije nužno da on odgovara za ocjenu. Ali, ispiti ipak nekad moraju doći. A na ovom, čini se, nema akcije koja će mu u index zapisati makar ocjenu 1,99.

Počelo je sa Zdravkom Marićem. Ministar financija koji je radio na visokoj menadžerskoj funkciji u Agrokoru i koji je za istu firmu početkom ove godine izjavljivao kako je to „i dalje dobra tvrtka“ morao je dobiti promptni crveni karton čim su domina počela padati, vrlo brzo nakon njegove izjave. Tu nema nikakvog opravdanja – koliko god možda bio vješt ministar, politički je oštećen svojom dosadašnjom karijerom i ovakvom izjavom je postao stalna bolna točka Plenkovićeve Vlade. Zaboga, cijeli HDZ posljednjih mjeseci ponavlja kako je slučaj Agrokor najveća kriza od Domovinskog rata, a još uvijek smo u istoj godini u kojoj je glavni financijaš države odmahivao rukom na priče o bankrotu Todorićevog imperija!

Umjesto Marića, Plenković je smijenio Most. I okupio K+ koaliciju, s DORH-ovih istraga, ostataka razbijenog HNS-a čiji je predsjednik priču o Titanik Vladi prodavao sve dok nije ušao u nju, s u HDZ-u prezrenim SDSS-om...

Najgore i za HDZ sigurno najkompromitirajućije poglavlje je storija o saborskom Povjerenstvu za Agrokor. Teško se oteti dojmu da je ponašanje te stranke u ovom slučaju dno dna hrvatske politike. Nikad niti jedna stranka nije tako duboko zaronila u pokušaj prodavanja najnevjerojatnijih spinova i laži kao vlastitih, principijelnih stavova.

HDZ, iz tko zna kojeg razloga, ali niti jedan koji vam pada na pamet za njih zasigurno nije dobar, već pola godine opstruira rad tog tijela. Da toga nije bilo, ono bi svoj rad već moglo i zaključiti (predviđeni rok trajanja je baš šest mjeseci). Ali, HDZ se protivio njegovom formiranju, očito čekajući da rotacijska svjetla jednog jutra osvanu pred Kulmerovim dvorima. Kad se stvar učinila izvjesnom, digli su konačno ruku za Povjerenstvo, ucijenjeni SDP-ovim pritiskom oko izbora Ustavnih sudaca.

Pritom su svoje višemjesečno nećkanje pokušali opravdati pričom o tome da su oni, zapravo, odmah htjeli formirati Povjerenstvo, ali su se predomislili kad su vidjeli da SDP radi probleme oko Ustavnog suda.

I to, zamislite, pričaju bez crvenila u licu, iako je redoslijed poteza i izjava logičan i lako provjerljiv.

Naposlijetku, kad je konačno krenulo, trostruko su se osigurali – ugasit će ga čim sud potvrdi istragu u slučaju Agrokor, donijeli su poslovnik o tome kako se povjerenstvo ne može ni sastajati bez većine članova (da im ne bi Miljenić i opozicijska ekipa sami pozivali svjedoke), a kako ne bi bili brži od suda, odlučili su početi s – Mesićem, Manolićem i ocem Ivice Todorića.

Kralj Tomislav navodno nije bio dostupan.

Pazite, radi se o saborskom povjerenstvu – do ovog slučaja sinonimu za bezubo politikanstvo. Koliki li je samo strah HDZ-a od onog što se može otkriti kad su ovoliko energije uložili i vlastitog političkog obraza potrošili samo da ga spriječe da radi!

Kad kiši, međutim, onda pljušti.

Prvo je najpoznatiji bloger u Hrvata tjednima tvrdio da je izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak umrežen s američkim kreditorima. Vlada je na to odmahivala rukom, a iskreno, ni javnosti nije lako povjerovati u tvrdnje čovjeka koji cijelu priču započinje na tezi da mu firma nije bila u problemima.

Međutim, sad je isplivao ugovor s vjerovnicima u roll-up kreditu po kojem država, de facto, ne može bez ozbiljnih financijskih posljedica smjeniti Ramljaka (bez suglasnosti kreditora).  Zašto li im je, pobogu, baš on toliko bitan? Da nije zbog malih noćnih sastanaka prije nego je lex Agrokor stupio sna snagu?

I tko je, uopće, to još ne znamo – pisao taj zakon?

Možda ipak ovakav ugovor kakav je sklopljen kod roll-up kredita i nije posve neobična stvar u poslovnom svijetu.

Ali, tko će više povjerovati u to Andreju Plenkoviću, Zdravku Mariću i Martini Dalić?

Oni su svi, nakon svega, jednostavno politički oštećena roba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?