Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. veljače 2020.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Referendum protiv manjinskih zastupnika je udar na Plenkovića

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2017. u 15:03 2017-09-18T15:03:03+02:00

Uz malo dobrog vjetra iz Ustavnog suda, referendum bi se mogao i održati, a nije uputno sumnjati u to da bi, kao i 2013. godine, većina glasova išla u pravcu defacto smanjenja prava manjina - onda seksualnih, a sutra nacionalnih manjina

Teško je na jednom mjestu pobrojati koliko si je političke štete nanio Andrej Plenković oklijevanjem da riješi situaciju s ustaškim pozdravom u Jasenovcu.

Mnogo je, međutim, jednostavnije konstatirati da stvar nije gotova, nego da se, nahranjena premijerovim oklijevanjem, kotrlja dalje i da je još daleko trenutak u kojem će Plenković uz uzdah olakšanja podvući crtu pod tu priču.

Ovdje, pritom, nije ključno što će biti s tim pozdravom i s tim spomenikom. Ovdje se radi o samoj političkoj karijeri trenutnog predsjednika HDZ-a i Vlade.

Oni koje je spektaktularno vratio na političku pozornicu u priči oko zlosretne ploče mu, naime, ne kane prestati raditi o glavi.

Pokazuje se to kristalno jasno u priči o referendumu o načinu izbora zastupnika nacionalnih manjina koji gura reanimirani HOS-ov pregovarač i do neki dan zaboravljeni političar desnice, Anto Đapić.

Uz logističku i inu potporu Željke Markić, udruge "U ime obitelji" i svih onih koji se guraju iza njihovih pleća, a mnogo ih je iz redova Plenkovićeve stranke, uopće nije nezamislivo da se skupi preko cca 405 tisuća potpisa koliko je potrebno za raspisivanje referenduma.

Uz malo dobrog vjetra iz Ustavnog suda, referendum bi se mogao i održati, a nije uputno sumnjati u to da bi, kao i 2013. godine, većina glasova išla u pravcu defacto smanjenja prava manjina - onda seksualnih, a sutra nacionalnih manjina.

Radi se o tempiranoj bombi koju osnažena unutar i izvanstranačka desnica postavlja pod temelje većine i vlasti Andreja Plenkovića.

I, zapravo, o win-win situaciji za njih.

Ukoliko se HDZ i njegov lider prema cijeloj priči bude odnosio mlako i uz šutljivu ignoranciju - kako se i odnosi prvih par dana koliko ideja postoji u medijskoj stvarnosti - rastu šanse da kap konačno prelije čašu i da manjinski zastupnici izazovu pad Vlade.

Kad bi se tako nešto dogodilo danas, Plenković bi imao ipak relativnu komforniju poziciju pred nove izbore, jer je prednost njegove stranke toliko velika da bi u izvjesne pregovore o postizbornim koalicijama ulazio kao onaj koji ima najjače (i najbrojnije) karte.

No, bez obzira na rasulo u SDP-u, teško je očekivati da će naredni mjeseci očuvati ekstremno visok rejting HDZ-a, dok popularnost premijeru i Vladi ustrajno opada.

Ukoliko, pak, Plenković javno i jasno progovori protiv mogućnosti da se referendumskim putem smanje prava manjina, izložit će se kritikama tvrdog dijela stranke u kojima će se spominjati i nebrušene riječi poput "izdaje", "briselskog projekta" i slične iz neinventivnog arsenala ajatolaha pravovjernog državotvorstva.

Obzirom na hrabrost koju je premijer u vrlo sličnoj situaciji iskazao kod ZDS ploče, dobra je oklada da će i ovaj put igrati na rastezanje strpljenja Milorada Pupovca i njegove stranke. Samo, ovaj put na stolu nije pijetet prema žrtvama iz davnog rata, ili međunarodni ugled RH, već politička glava Pupovca i SDSS-a.

Kad bi se, naime, zastupnici manjina birali s općih lista, to bi značilo da SDSS mora pobijediti SDP i HDZ - i to ne samo u svojoj izbornoj jedinici (koja bi se ukinula), nego praktički u cijeloj Hrvatskoj (preciznije, u makar nekoj od deset redovnih izbornih jedinica).

Kolateralna žrtva cijele priče bili bi Hrvati u Bosni i Hercegovini. Jasno, pravna je pozicija teško usporediva. Hrvati su u BiH konstituivni narod, a Srbi u Hrvatskoj nacionalna manjina. Ali, realno gledano, koliko bi kredibiliteta imao nulti zahtjev hrvatske politike - da zastupnike Hrvata u BiH ne mogu birati Bošnjaci, kad bi zastupnike Srba (i ostalih manjina) u Hrvatskoj birali - Hrvati?

No, Hrvati u BiH su tu samo, kao i obično, usputna žrtva, pala nakon zareza u nekoj od niza borbi za vlast u Zagrebu.

Meta je Milorad Pupovac. Ali, i on - samo sekundarna.

Onaj u kojeg se doista želi "pucati" potpisima je kolebljivi Andrej Plenković, glavom i bradom.

Vrijeme mu je, stoga, za udaranje šakom o stol.

I istječe vrlo brzo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.