Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. ožujka 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Presloženi! Tomislav Karamarko i Zlatko Hasanbegović pakiraju kofere

Presloženi! Tomislav Karamarko i Zlatko Hasanbegović pakiraju kofere
Presloženi! Tomislav Karamarko i Zlatko Hasanbegović pakiraju kofere
Autor:
Objavljeno: 10. lipanj 2016. u 9:00 2016-06-10T09:00:10+02:00

Kako se god rasplete gordijski čvor s Markovom trga, čini se da je unatoč svim opravdanim strahovima, duga, mračna sjena nacionalističke autokrature - na samom pragu potpunog nestanka

Prije samo nešto više od sedam mjeseci, uoči izlaska na parlamentarne izbore, nad Hrvatsku se bila nadvila duga, mračna sjena neliberalne demokracije, ili, još preciznije, nacionalističke autokrature. Lustracija ljudi, školskih programa, čvrsta kontrola nad medijima, atentat na civilno društvo, povijesni revizionizam, šatorizacija društva, pritisak na svakojake manjine i značajno ograničavanje same slobode govora - sve to su bile vrlo realne nakane vodstva pojedinačno najjače stranke u zemlji, HDZ-a, kad smo se početkom studenog lani spremali na birališta.

Da su strahovi bili opravdani, naredni mjeseci su više nego jasno pokazali.

Danas, međutim, usred najveće političke drame u povijesti Hrvatske, jedna je stvar potpuno neupitna - pokušaj protudemokratskog i ultrakonzervativnog udara na hrvatsko društvo je - propao. Moglo bi se, ustvari, u duhu vremena jednostavno reći kako je - presložen.

Glavni promotor pročišćavanja Hrvatske, Tomislav Karamarko je stvar političke povijesti. Njegova dionica je, jednostavno, gotova, makar on to u trenutku pisanja ovog teksta još nije javno priznao. Vrlo slično se, barem što se tiče rada u Vladi, piše i trenutno najvećoj zvijezdi "najhrvatskije" stranke, ministru revizionistu Zlatanu Hasanbegoviću.

Rezultat je to procesa koji je pokrenulo otkrtiće tjednika "Nacional" o ugovorima Karamarkove supruge s lobistom MOL-a, a dramatično ubrzao zahtjev SDP-a za izglasavanjem nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade. Nakon toga živimo u političkom trileru koji bi postidio i najbolje holivudske scenariste. Na konačan rasplet ćemo pričekati vjerojatno još tjedan dana, no odlazak Karamarka i Hasanbegovića su njegov savršeno izvjestan dio.

HDZ je, naime, to je potpuno očito, dignuo ruke od svog predsjednika. Sve računice o preslagivanju Vlade, što je samo ljepši izraz za očajničko izbjegavanje vrlo vjerojatnog izbornog debakla, nemaju u niti jednom od niza svojih verzija onu u kojoj Karamarko - ostaje. Što je i savršeno logično, pristajanjem uz javno kompromitiranog lidera bilo tko izvan HDZ-a trenutno potpisuje svoju političku smrt.

Ukoliko se ostvari i ta, za HDZ najbolja opcija, da ostanu na vlasti uz pomoć "preslagivanja", Karamarko će ostati nominalni predsjednik stranke, ali u poziciji fikusa. Odluke će, negdje drugdje, donositi neki drugi ljudi. Ta situacija je, sjetit će se pratitelji hrvatskih političkih prilika, izluđivala svojevremeno Dražena Budišu (a on Ivicu Račana).

Koliko će trebati Milijanu Brkiću i ostalima da se u potpunosti riješe tako presloženog i nemoćnog Karamarka, samo je pitanje - prilike.

Predsjednik HDZ-a sam se doveo u takvu, fikus situaciju, koja mu je sad izglednao posljednja faza političke karijere. Stavimo sad nastranu suludo desničarsku politiku ataka na društvo koju je želio provesti, ključ Karamarkovog problema što je sam sebi nakon 8. studenog - povjerovao.

Povjerovao je Karamarko Karamarku da je dobio izbore. Toliko da u niti jednom trenutku zapravo koalicija/suradnja s Mostom nije zaživjela, jer je HDZ uporno krivo procjenjivao odlučnost Bože Petrova i ekipe (koja mu je preostala) i pokušavao pod svoju kontrolu staviti dijelove sustava koji su pripali Mostu. Ponašanje Karamarka, pak, posljednjih dana je egzemplar pogrešnih političkih procjena i poteza, mlataranja grogiranog boksača koji pokušava napasti, umjesto da se povuče u kut i pokušava kako-tako preživjeti do kraja runde.

U ovom trenutku se, stoga, čini da Karamarko više nema izlaza i da je samo pitanje vremena kad će, uspije li "preslagivanje" Vlade, biti otpremljen na političko rezalište. Paradoksalno, ono što je najveći strah njegove stranke - parlamentarni izbori, nadaju se kao posljednja slamka političkog spasa Tomislava Karamarka. Jer, od izvjesne eutanazije ipak je bolji skok u provaliju - postoje makar i teoretski izgledi da ga - preživiš. S dobrim rezultatom bi Karamarko doista mogao nadvladati prije svega stranačku opoziciju. Mali problem je što se taj dobar rezultat u ovom trenutku baš i ne nadaje kao izgledan. Međutim, izbori su uvijek skok u neizvjesnost. Tko je, uostalom, nekoliko mjeseci pred prošle izbore mogao predvidjeti onakav bum Mosta?

No, šanse za političko preživljavanje izborima ipak su teoretske (s tim da bi, u korist buduće koalicije s bilo kim Karamarko morao ovaj put zaozbiljno odustati od svih bitnih točaka svog dosadašnjeg revolucionarnog programa).

Ništa bolje ne stoje ni šanse Zlatana Hasanbegovića da zadrži svoje ministarsko mjesto u nekoj novoj, presloženoj Vladi. Ona bi, nema sumnje, morala računati na vrlo široku saborsku podršku, a ogroman je broj onih koji se sa Hasanbegovićem, kako ne bi bili "opterećeni povijesnom hipotekom poraza", ne bi vozili ni u istom tramvaju.

"Presložena" Vlada, bude li je uopće, bit će mnogo više Vlada centra, nego desnice. U njoj jednostavno za ovakve ekstreme neće biti mjesta. A bude li parlamentarnih izbora, Hasanbegović će najvjerojatnije, bude li za to imao motiva, biti tek - oporbeni zastupnik.

Uglavnom, kako se god rasplete gordijski čvor s Markovom trga, čini se da je unatoč svim opravdanim strahovima, duga, mračna sjena nacionalističke autokrature - na samom pragu potpunog nestanka.

I to je sjajna vijest.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka