Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 26
Sutra: 8° 8° 26
25. siječnja 2020.
Zaleđe Jasmina Klarića

Komentar Plenkovićeva dionica je završena – sprema li Kovač novi novi HDZ

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 18. svibanj 2018. u 16:12 2018-05-18T16:12:57+02:00

Naime, ostanak Plenkovića nakon ove afere značio bi trajnu štetu i za sam brend i političku težinuHDZ-a

Andrej Plenković je za politiku u Hrvatskoj prošlost. To je manje-više jasno svima koji prate burna zbivanja posljednjih tjedana oko mailova i Agrokora, a koja su zasad rezultirala demisijom ministrice gospodarstva Martine Dalić. Nemoguće je u cijeloj priči o grupi Borg i načinu na koji su oni koji su pisali lex Agrokor profitirali od primjene istog zaobići premijera – naravno da je i on, kao i Dalić, sve znao.

Zato iz Banskih dvora posljednjih dana i izlaze otužne izjave o tome kako, zapravo, u cijeloj priči nema ništa sporno – jer je to jedina mogućnost da se predsjednika Vlade sačuva od političke (a možda i još neke) odgovornosti za aferu prema kojoj se one koje su srušile već dva predsjednika HDZ-a doimaju dječjom igrom.

Jer, ako je sve doista bilo u redu i Borg grupa je s ministricom gospodarstva obavila sjajan posao za državu i Agrokor – kojeg vraga se sve ovo vrijeme krio identitet pravih autora zakona? I zašto je, pobogu, Martina Dalić uopće otišla iz Vlade?

Odgovornost premijera je, dakle, besramno očita, kao što je besramno očito i kako se sam sve više uplitao u ljepljive trake vlastitih loših političkih prosudbi i poteza. Jer, ako je inicijalna pogreška i napravljena nenamjerno, kad je shvatio što se događa – a događalo se to da mu stručnjaci koji su pisali zakon »lopatama« iznose novce na ime savjetničkih usluga iz tvrtke koju spašavaju – mogao je presjeći cijelu priču, ili je makar napraviti potpuno transparentnom i pokušati objasniti da su to, eto, zakoni tržišta.

Mogao je, kad je odletio Ramljak, predvidjeti da će se skandal dovući i do Banskih dvora i odmah »odsjeći« Martinu Dalić i cijela priča ipak ne bi došla dalje od praga vrata njegovog ureda.

Mogao je, ali nije – što, dakle, dosta govori i o Plenkovićevoj političkoj vještini.

Uglavnom, nakon ovakvog skandala premijer je po svemu sudeći nepovratno oštećena politička roba, nešto poput Ivana Vrdoljaka i njegove stranke (okej, ne baš toliko). S Plenkovićem nakon afere Hotmail HDZ teško da više može dobiti izbore – u kakvom god stanju bila opozicija i to je situacija koja svakog dana postaje sve jasnija svim faktorima na političkoj sceni.

Samo, što sad?

Većina u parlamentu je neupitna, ni HNS, ni manjine neće rušiti Vladu i izazivati izvanredne izbore, koliko god se Pupovac grozio oporbi. Izbori, naime, ne odgovaraju nikome od bitnijih igrača u Saboru, ni HDZ-u, ni njegovim koalicijskim partnerima, ni najjačoj oporbenoj stranci čijoj se agoniji otkad ju je preuzeo Davor Bernardić i njegova ekipa ne vidi kraja.

Raspodjela karata nakon izvanrednih izbora bi vjerojatno donijela još teže upravljivu vladajuću koaliciju, ako ikakvu – jer će sasvim sigurno broj zastupnika Živog zida značajno narasti. Velika koalicija, koja se spominjala sve glasnije posljednjih tjedana nakon Hotmaila i Borga, također ne dolazi u obzir – SDP bi nakon svega u toj kombinaciji bio temeljito anihiliran i to je jasno i Bernardiću.

Znači, Plenković ostaje?

Ne treba tako brzo zaključivati.

Naime, ostanak Plenkovića nakon ove afere značio bi trajnu štetu i za sam brend i političku težinu HDZ-a. Jednom kad javnost pokaže palac dole, percepcija se užasno teško mijenja i svaki budući problem izaziva višestruko bolnije posljedice od svoje realne težine.

Ukratko, za HDZ bi bilo najelegantnije da se prestroji u hodu i da, ne izazivajući krajnje neizvjesne izvanredne izbore dovede novo, opet, je li, neukaljano lice na čelo Vlade i stranke. Ako su birači »kupili« tu priču već nekoliko puta, pa valjda mogu i još jednom.

Put je jasan – članak 116. Ustava Republike Hrvatske kaže kako Vlada pada ako joj se u Saboru izglasa nepovjerenje. Na izbore se ide samo ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i Vladi koju bi on predložio. Dakle, za rušenje Plenkovića, ionako u stranci nagriženog i Istanbulskom konvencijom, treba samo politička volja i brzina, pa će Vlada predvođena novim ljudima iz HDZ-a pred sobom imati još pune dvije i pol godine do kraja mandata.

Nestvarno? Fikcija?

Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a i jedan od onih za koje se zna da su imali ambicija i za preuzimanje stranke nakon Karamarka dao je ovog tjedna intervju Globusu u kojem tvrdi da je neizbježno da se sve oko afere Hotmail istraži i rasvijetli do kraja jer je HDZ 2016. godine obećao transparentnost. A na pitanje može li to izazvati i nove izbore, odgovara: »Nema potrebe za njima ako se bude djelovalo pametno i efikasno«.

Dobrodošli u novi novi HDZ?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.