Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
18. siječnja 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Plenković će na zidinama Siska pokazati od čega je napravljen

Nikola Cutuk/PIXSELL
Nikola Cutuk/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2016. u 13:03 2016-10-21T13:03:55+02:00

Mađarski MOL je, u politički teško objašnjivom potezu, odlučio baš Plenkoviću i to baš na pitanju Siska objaviti – rat

Iako je teško posumnjati u to da će se (dobro utvrđena) medijska artiljerijska potpora svim potezima novog premijera Andreja Plenkovića nastaviti još jako dugo, stvarni život će ipak vrlo brzo surovo tretirati sposobnosti novog miljenika domaćih kreatora javnog mnijenja.

Bezubi program rada Vlade kojeg je premijer predstavio ovog tjedna u Saboru, popis lijepih želja oko kojih se u većem dijelu malo tko neće općenito složiti, ali i bez naznaka konkretnijih mjera, a kamoli rokova za njihovo provođenje, jasno pokazuje želju vladajuće politike za izbjegavanjem samopostavljenih nagaznih mina i – preuzimanje prevelikog rizika.

U nekim drugim vremenima bi takav mlaki program rada Vlade bio sasječen kao nedostatan i bolno nekonkretan, međutim, Hrvatska već neko vrijeme putuje prema situaciji u kojoj masovni mediji shvaćaju ulogu „psa čuvara“ demokracije prilično „konstruktivno“ – ukoliko su, jasno, na vlasti „naši“, pa je tako i blijedi program rada Vlade prekriven hvalospjevima na račun novog, inkluzivnog Vođe.

No, beskonfliktno vođenje države uvijek je bio nemoguć zadatak, bez obzira na logističku pripomoć sa strane, što se odmah pokazalo i na primjeru Zlatka Hasanbegovića i pokušaja desnice da udarom na Plenkovića sačuva jezgru institucionalne konzervativne revolucije koju je dosadašnji ministar kulture predstavljao. Plenković je taj problem riješio preko koljena, postavljajući za ministricu Ninu Obuljen Koržinek koja je desnici crvena krpa, a društvene mreže su zasule uvrede i slike prerezanih članskih iskaznica HDZ-a. Jak politički potez novog premijera, kojeg se već opjevava u desetercima, međutim, konfete će zaslužiti tek kad se popuni ispražnjeno mjesto predsjednika saborskog Odbora za medije. Valja tu itekako puhati na hladno, jer bi potencijalno imenovanje Hasanbegovića na mjesto glavnog parlamentarca zaduženog za medije bio otprilike jednaki skandal kao da je popularni HDZ-ov zastupnik ostao u svojoj fotelji u Banskim dvorima.

No, Plenkoviću se velikom brzinom približava mnogo opasniji izazov od Hasanbegovića kojeg je političkim driblingom neutralizirao još kad mu je u izbornu jedinicu „uvalio“ Milijana Brkića i tako zapravo prepolovio preferencijalne glasove stranačke desnice (pa se taj, tako umanjeni broj preferencijalnih glasova i danas povlači po analizama koje govore da Hasanbegović i nije baš toliko popularan među biračima).

Dolazi mu bitka za Sisak.

Ne, ovo nije 1593. godina, niti se pod drevnim gradom okupljaju Turci koji naizgled nezaustavljivo nadiru prema kršćanskoj Europi. Nije riječ baš o toliko dramatičnom testu, uostalom osvajanja se u doba modernog, globalnog kapitalizma i predstavničke demokracije radije vrše poslovnim dealovima, nego konjanicima, ili borbenim avionima.

No, mađarski MOL je, u politički teško objašnjivom potezu, odlučio baš Plenkoviću i to baš na pitanju Siska objaviti – rat.

Poslovna logika MOL-a nije teško dokučiva. Njima se više isplati da se nafta ne obrađuje u Sisku (a pitanje je što će biti i s Rijekom) i akcije transporta nafte iz Siska vrlo jasno govore kako ta firma vidi budućnost tamošnje rafinerije.

U MOL-u, međutim, zaboravljaju na dvije nevjerojatno bitne stvari.

Prvo, oni nisu vlasnici Ine. Oni su tek suvlasnici, a drugi partner im je hrvatska država, odnosno Vlada.

Drugo, u gradu kojeg tranzicija nije voljela, gašenje rafinerije je i ekonomski i simbolički vrhunsko političko pitanje. Obzirom na odnose između suvlasnika u Ini posljednjih godina, sudbina Siska stoga je postala i izrazito bitno državno političko pitanje. Svesti, stoga, sudbinu sisačke rafinerije na nekoliko excell tablica je možda ekonomski razumljivo (makar iz Siska tvrde da na kraju tih tablica stoji – plus), ali je politički nevjerojatno naivno i nezrelo.

MOL je svojim tajnovitim prijevozom nafte iz Siska tako dodatno pretvorio sudbinu rafinerije u čistu politiku – bacivši rukavicu izazova ravno u lice novom premijeru. Kojem su, pritom, obzirom na grijehe njegovih stranačkih prethodnika oko MOL-a i Ine, ruke dodatno vezane.

Ne postoji, naime, više niti jedno rješenje po kojem Plenković može „dogovoriti“ gašenje Siska, a da se to ne doživi kao golema politička, pa čak i državna kapitulacija. S ovakvim šamarom u prvim danima mandata Plenković nema izbora – mora se boriti.

Ukoliko su u MOL-u računali na to da se teški potezi najbolje povlače na početku mandata, pa su zato malo „pogurali“ prema raspletu koji de facto, znači gašenje Siska, gadno su se preračunali. Jer, lokalni izbori su u svibnju, a Plenkovićum kao što smo vidjeli, u inbox već dolaze prerezane članske iskaznice. Pritom mu je ključni koalicijski partner Most, koji izborni uspjeh iz studenog duguje upravo na tvrdom stavu o Ini, a koaliciju sa SDSS-om mu saborski zastupnici (Culej) „krste“ karakterizirajući neke članove te stranke kao vukovarske zločince. Ako su, stoga, u MOL-u povjerovali u ovdašnju medijsku priču o neupitno „stabilnoj Vladi“ i velikoj podršci koju ona ima, mogli bi tu lakovjernost vrlo skupo platiti.

I nije teško zbrojiti dva i dva i zaključiti da MOL-ovo nervozni marš prema „rješavanju“ Siska mnogo otkriva i o stanju u međunarodnim arbitražama koje se vode oko Ine. Stoga je bilo kakav „beskonfliktni“ i „konstruktivan“ dogovor – koji bi bio korak prema gašenju rafinerije - unaprijed politički nezamisliv.

Doba finih rukavica je, tako, bez obzira na laude koje se ne stišavaju za novog premijera već prošlost. Vrijeme je za stvarni život.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka