Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Plenkistan

Foto Igor Kralj / PIXSELL
Foto Igor Kralj / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. srpanj 2017. u 8:24 2017-07-14T08:24:23+02:00

Zajednička tiskovna konferencija premijera i glavnog državnog odvjetnika u Banskim dvorima otprije nekoliko mjeseci, više ne izgleda kao slučaj ili kao incident

Ivi Sanaderu je bilo stalo.

Tadašnji premijer, koji je političku karijeru završio pokušajem bijega preko granice, pazio je na to kakav dojam ostavlja. Nije se moglo baš dogoditi za vrijeme njegove Vlade da se odvrti neki kontroverzni potez, a da ga Sanader makar ne pokuša (a vrlo često i uspije) umočiti u svijetle političke tonove. Nije se moglo baš dogoditi da nakon nekog poteza vlasti ostane dojam da se radi o pukoj zaštiti kriminala i korupcije, ili o nasrtaju na institucije, a da premijer ili njegov PR tim ne maknu malim prstom.

Andreja Plenkovića nije briga.

Napuhan jako dobrim političkim rejtingom stranke i vjernosti do groba koju ima od HNS-ovaca koji su pokopali vlastitu stranku, sadašnji premijer i njegova Vlada se ponašaju kao da neki novi izbori neće  nikad doći i da je polaganje računa pojam iz dječjih filmova. Luda vožnja na rubu političke propasti kako bi se što dublje zakopala priča o Agrokoru tako je bila tek uvod – Plenkovićev tim iz dana u dan dodaje gas kao da sutra ne postoji.

Možemo početi od bilo kud, jer iz gotovo svakog poteza vlasti isijava bahatost i bezobzirnost kakvu dosad nismo imali prilike vidjeti, ali možda je najbolja točka smjena pravobraniteljice za djecu. Tu je, naime, svoj glas protiv jasnog političkog udara na nezavisnu instituciju, osim tradicionalno ignorirane javnosti, digla i pučka pravobraniteljica, i Vijeće Europe, i koalicijski partner SDSS. Kako stvari stoje, bez najmanjeg učinka.

Predsjednika Vrhovnog suda izabire se u zadnji čas, ali lako za to. HDZ je bez grižnje savjesti i brige o tome kako će to izgledati u javnosti, odbio zahtjev oporbe da im se da uvid u imovinske kartice Đure Sesse u doba kad je prodao zemljište - Agrokoru.

A kad smo već kod izvorišta svih političkih potresa u zemlji ove godine, HDZ, eto, ne namjerava dopustiti ni osnivanje saborskog povjerenstva o Agrokoru, iako je očito da je država upucavala milijune eura kredita u tu firmu kad je već bilo očito (i to iz nalaza HBOR-a) da je Todorićevo carstvo na koljenima. Ministar financija valjda nije čitao. No, povjerenstvo HDZ ne da, ni po cijenu SDP-ove blokade izbora ustavnih sudaca. Jasan i opori dojam zaštite političkog i inog muljanja oko Agrokora ni najmanje ne zamara Plenkovića i drugove.

Gura se još dalje.

Nadzorni odbor HRT-a u svom izvještaju o radu nacionalne RTV kuće za prošlu godinu daje sjajno ljetnje štivo za istražitelje DORH-a.

Tjedan dana nakon toga, HDZ smjenjuje – Nadzorni odbor HRT-a. Smjena onih koji ukazuju na potencijalni kriminal? Koliko je uopće politički pametan, ostavimo sad zakone i moral na tren sa strane, takav potez? Pogotovo kad dolazi od strane stranke koja je – još uvijek – na optuženičkoj klupi zbog korupcije.

Plenkovića nije briga.

Samo se gazi dalje. Mediji su (odavno) na koljenima, vrijeme je da se do kraja osvoje institucije i utjera strah u kosti onima koji bi mogli ukazati da nešto nije u redu.

Vlast se konsolidira, dakle, pokoravajući društvo i ne mareći nimalo pritom za sliku koju to ostavlja u javnosti.

„Stabilna vlast“ je očito prilika koja se mora iskoristiti kako bi se zacementirao odnos u kojem su Stranka i Vođa nedodirljivi, institucije ovisne i slabe, a izbori tek utakmica s unaprijed poznatim pobjednikom.

Umjesto sve zrelije demokratske Republike, Hrvatska polako postaje Plenkistan.

U tom svjetlu zajednička tiskovna konferencija premijera i glavnog državnog odvjetnika u Banskim dvorima otprije nekoliko mjeseci, više ne izgleda kao slučaj ili kao incident.

Već kao najava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.