Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 2
Sutra: 9° 9° 2
16. studenoga 2018.
Zaleđe Jasmina Klarića

Pa oni se još nadaju?!

Pa oni se još nadaju?!
Pa oni se još nadaju?!
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2010. u 12:00 2010-07-09T12:00:00+02:00

I dok razni mmf-ovi korigiraju nabolje svoje prognoze rasta za svjetska gospodarstva, čineći tako ovu, dvijeidesetu, godinom početka izlaska iz krize, u zemlji čuda na pragu Europske Unije, 2010. godina ostat će zabilježena kao godina panike.

Kao da se sve oko nas ruši – BDP će opet biti u minusu, čak i većem od očekivanog, premijerka evo već cijelu godinu priča o teškim vremenima i rezovima koje će morati poduzeti, jednog dana, režije i rate kredita lete u nebo, otkazi i dalje većini vise nad glavom, a evo, hvala na pitanju, počelo se sve otvorenije pričati i o devalvaciji kune.

Za naciju čije je srednje ime »kredit s valutnom klauzulom«, moguća devalvacija doista čini da omrznuti krizni porez izgleda poput ugriza komarca. Na slonu.

No, stvari se ruše sa doista svih strana – Hrvatsku izgleda ne trese samo gospodarska kriza, već se nervozno podrhtavanje samih temelja demokratskog društva širi kao u koncentričnim krugovima straha i bahatosti vladajućih, koji su izgleda i sami nekako uspjeli doći do zaključka da možda još broje – sitno.

Jadranka Kosor, je, recimo, uspjela ne-toliko-nesimpatičnom učiniti čak i jednu od najiritantnijih osobina bivšeg premijera – nevjerojatnu lakoću bahatog blefiranja, kad je sjednicu Vlade na tren pretvorila u tiskovnu konferenciju Zavoda za zapošljavanje i objavila da je broj nezaposlenih pao za 10 tisuća u lipnju.

Pa dobro, zar ta žena doista misli da ljudi u ovoj zemlji nikad nisu čuli za sezonsko zapošljavanje?! I zar doista misli da smo već zaboravili kako su ove zime katastrofalni podaci sa Zavoda za zapošljavanje kasnili – tjednima?! Eto, i za blefiranje treba imati mjeru...

Koju je odavno izgubio njen ministar policije, dočekan kao nestranački stručnjak koji će spasiti sigurnost zemlje, Tomislav Karamarko.

Situacija u kojoj u nekoliko tjedana zaredom policija diže prijave protiv tri visoka SDP-ova dužnosnika, bila je, naravno, pomalo sumnjiva od samog početka, a i HDZ se potrudio da bude još sumnjivija, stalno ponavljajući, kako, eto, i u SDP-u ima nestašluka.

No, nakon što je državno odvjetništvo u Koprivnici odbilo podići prijavu protiv SDP-ovog gradonačelnka, zaključivši kako je navodno inkriminirajući posao zapravo bio – čist, stvari su otišle mnogo dalje.

Izvor iz vrha policije, naime, poslušnim je medijima podijelio navodno kompromitirajuće informacije o poslovima članova obitelji djelatnika koprivničkog državnog odvjetništva, a stvar je dan poslije i javno podebljao glavom i bradom ministar Karamarko.

Treba li jasnije poruke ljudima iz DORH-a koji još rade na slučaju Vojka Obersnela i Tonina Picule?

Pazite što radite, jer mi znamo što rade i vaše kćeri?!

Neobičan slučaj javnog rata policije i državnog odvjetništva – i to na slučajevima sumnji protiv oporbenih lidera, u iole normalnoj zemlji bi tražio vrlo ozbiljno raščišćavanje, garnirano s vrlo ozbiljnim papirima na kojima bi štampanim slovima pisala vrlo ozbiljna riječ – ostavka.

U Hrvatskoj se neće dogoditi ništa. Osim, možda, novih difamirajućih informacija o onima koji će ukazivati na to da su MUP, i nezavisni stručnjak na njegovom čelu, opet, prešli svaku granicu (priznajem: u mlađim danima kontrola me u tramvaju ulovila bez karte, a jednom sam i bacio baklju na nogometnoj utakmici).

Uz sve to, već mjesec dana vlast diže paru javnosti s pričom oko referenduma o Zakonu u radu. Te ne znate što potpisujete, te nema novca za referendum, te ne zna se koji će se Ustav primjenjivati – novi, ili onaj koji je prestao važiti... Cjelomjesečna iritacija javnosti, već gadno iziritirane planiranim obezvrijeđivanjem kolektivnih ugovora (što je i pokrenulo cijeu fertutmu), plastično je pokazala u kakvom je raskoraku sa stvarnošću Vlada Jadranke Kosor.

Isto to, samo u još većoj mjeri, pokazuje i odabir Hloverke Novak Srzić za v.d. direktoricu HRT-a.

Pa, oni se, jadni, još nadaju da bi na izborima mogli – pobijediti...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka