Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1n
Sutra: 12° 12° 1n
24. ožujka 2019.
'Zaleđe' Jasmina Klarića

Komentar Navijati protiv »repke« je čin domoljublja

Snimio Denis Lovrović
Snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2017. u 15:11 2017-10-11T15:11:00+02:00

Stalo vam je do Hrvatske, gospodo? Ruka je na srcu, suza u oku? Voljeli biste vidjeti 30 tisuća hrvatskih navijača u play-offu? Onda – ostavke na sunce. Ako se to ne dogodi – a neće – onda je jedini izbor onima kojima je doista i dalje stalo – navijati protiv

Nekad su te utakmice u studenom bile nacionalne svečanosti.

Praznik, prilika za odijevanje najboljeg odijela i lakiranih cipela jer, dame i gospodo, igrala je Hrvatska. Raskošan nogomet u kvalifikacijama za velika natjecanja. Povijest se valjala tim jesenskim, nevjerojatno ali uvijek redom pobjedničkim noćima, u kojima je, recimo, Hrvatska 1997. godine izbacila Ukrajinu, 2003. s igračem manje pobijedila Sloveniju, 2011. demolirala Tursku, a 2013. – opet s igračem manje, Island.

Hrvatska nogometna reprezentacija danas, međutim, više ne postoji.

Da, u studenom će se opet igrati play-off, za Mundijal u Rusiji. Zahvaljujući čudesnom drugom poluvremenu u Kijevu, reprezentacija koja se još zove hrvatskom prema toj utakmici otplovit će kao favorit. Tko god bio s druge strane, miris pobjede kao da se već/opet da naslutiti u zraku.

Danas se, međutim, malo tko njime opija.

Jer, valja ponoviti, hrvatska nogometna reprezentacija danas više ne postoji.

Barem ne za velik, ogroman broj navijača koji su posljednjih godina potonuli u ignoranciju i direktan otpor. »Sve izgubili dabogda«, naime, nije samo natpis na transparentu, nego stalna želja koja tinja u onih koji su godinama plamenom gorjeli baš za »njih« – one čije poraze danas sanjaju.

A kad nekakva sportska ekipa, koja god, ne postoji za vlastite navijače, onda je zapravo i nema. Može osvajati medalje, pehare, prvenstva i pohvale, ali ona, zapravo, ne postoji. Pitajte, uostalom, navijače nogometnoga kluba koji je osvojio 11 titula prvaka države zaredom. Anketu slobodno možete napraviti i na tribinama njihovog stadiona – neće vam uzeti previše vremena.

Ulaziti u razloge zbog čega je došlo do toga da kockastim dresovima leđa okreću oni koji su ih sanjali i živjeli bilo bi uvredljivo za zdrav razum. Oni kojima dosad nije postalo jasno da je reprezentativna nogometna momčad odavno žrtvovana na oltaru osobnog interesa, ionako će tek prezrivo frknuti na ove retke prije nego kažete, naprimjer, Sammir.

Njima ništa neće značiti podatak da je, naprimjer, od 2005. do 2014. godine – što je vrijeme u kojem se polagano, ali sigurno odvila pretvorba reprezentacije u profitnu udrugu građana – Hrvatska više utakmica odigrala u Londonu nego u Splitu.

A Split je, za one koji slabije prate, grad u kojem na utakmice lokalnog nogometnog kluba redovno dolazi znatno više gledatelja nego na sve ostale utakmice u domaćoj ligi.

Pa onda svi ti silni talenti za koje se – po medijima – otima Europa, koji su prije dobijali kockasti dres nego brijaći aparat, dok, recimo, jedan Nikola Vlašić ima jedan nastup u A-reprezentaciji, sve te stotine milijuna, svi ti bankomati, sve te sudnice i Uskoci, Čačić – Bože, Čačić! – sav taj zaborav, sve to ubilo je »kockaste«. Nema ih. I to treba reći baš danas – kad se s naslovnica koče likovi u crveno-bijelim kvadratićima i teče pobjednički med.

Glavni krivac za otuđenje nogometne reprezentacije stvarni je gazda hrvatskog nogometa, Zdravko Mamić. Da, baš onaj Mamić koji se nekidan na Facebooku upro dokazivati da je sve samo zavjera protiv njega i Hrvatske kao takve. Pa napisao kako već dvije godine nije ni na kakvoj funkciji u HNS-u, zaboravivši da je nekoliko redaka prije toga otkrio kako je ideja da Savez naprasno odustane od gradnje nogometnoga kampa u Sveticama – njegova.

Sudionici u otimanju reprezentacije svi su dužnosnici HNS-a, od božanskog nogometaša i nule od dužnosnika Davora Šukera naniže.

Pobjeda u Ukrajini samo će produžiti agoniju.

Ali, ipak nudi i priliku. Kakva se možda neće pružiti tako skoro – ako i ikad.

Play-off za Mundijal, najveće sportsko natjecanje na svijetu, igra se za otprilike mjesec dana.

A »repka«, kako je posprdno zovu u dijelu Hrvatske, možda i može ekspresno vratiti dio masovne podrške koju je izgubila.

Recept je jednostavan – Šuker i ekipa iz vrha Saveza, svi redom, podnose neopozive ostavke. Kuću nogometa preuzima netko u čiji integritet javnost vjeruje: Dario Šimić, ili Zvone Boban, primjerice.

Stalo vam je do Hrvatske, gospodo? Ruka je na srcu, suza u oku? Voljeli biste vidjeti 30 tisuća hrvatskih navijača u play-offu?

Onda – ostavke na sunce.

Ako se to ne dogodi – a neće – onda je jedini izbor onima kojima je doista i dalje stalo – navijati protiv.

I to je, kad je u pitanju »Repka d.d.«, tek iskreni, domoljubni čin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown