Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
21. veljače 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Mahnitanje s Pantovčaka: Je li Cvitan već pao?

Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: D. JELINEK
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2017. u 9:33 2017-03-10T09:33:03+01:00

Kolinda Grabar-Kitarović se, dakle, uglavnom cijeli svoj mandat ponaša kao uvreda za funkciju koju obavlja i nekako smo se svi pomirili s tom činjenicom, tek povremeno, kad je baš jako obuzme, od srama odmahnemo nekoliko puta glavom

Koliko je nevjerojatno kratak put do potpunog posrnuća na domaćoj javnoj sceni ništa ne može plastičnije pokazati od premijera glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Prije desetak dana radilo se o čovjeku za kojeg su opozicija, Most i najveći dio demokratske javnosti bili spremni uskočiti "u rovove". Neovisnost i profesionalnost Državnog odvjetništva doživljavana u tim krugovima kao jedna od rijetkih čvrstih točaka inače posramljujuće niske labavih institucija.

Danas se čini kao da bi za Cvitana u Saboru glasala tek „obitelj i prijatelji“, a predsjednica Republike, kao s menija, putem pouzdanih novinara i naslovnica naručuje koga bi Cvitan trebao sljedećeg strpati iza rešetaka, ili, kako se to politički korektno veli, „istražiti“.

Jasno, sama predsjedničina javno izražena želja da DORH ne istražuje slučajeve iz dalje prošlosti i da se bavi onim što mu je na stolu, čak i bez kasnije specifikacije čime bi se točno ovo istražno tijelo trebalo baviti (a budemo li dovoljno strpljivi možda ćemo moći pročitati i kakav bi točno rezultat istrage i presudu željela gospođa predsjednica) sasvim je dovoljna za skandal nevjerojatnih razmjera i u iole pristojnoj zemlji ozbiljno razmišljanje o suštini pojma – opoziv.

Kako je ovo, međutim, Hrvatska, na najnoviji ispad predsjednice kojim vrijeđa upravo neovisnost institucija čije funkcioniranje je dužna štititi, odmahnut ćemo rukom. Pobogu, radi se osobi koja je, kao predsjednica države, fotografirala listić na posljednjim parlamentarnim izborima, iako je Državno izborno povjerenstvo samo dan prije izdalo uputu kojoj to najstrože zabranjuje.

Kolinda Grabar-Kitarović se, dakle, uglavnom cijeli svoj mandat ponaša kao uvreda za funkciju koju obavlja i nekako smo se svi pomirili s tom činjenicom, tek povremeno, kad je baš jako obuzme, od srama odmahnemo nekoliko puta glavom.

No, što sa Cvitanom?

Njegov DORH je, potpuno je razvidno, na slučaju Dnevnice napravio toliko niz propusta da ih je gotovo nepotrebno nabrajati. Pritvorili su Sauchu, a da nisu provjerili drži li vodu njegova obrana – da je novac mažnjavao netko drugi? Nije im palo na pamet pogledati je li bilo sumnjivih isplata nakon što je Saucha otišao iz Banskih dvora? Niti kako je moguće da je iz Ureda predsjednika Vlade državnoj reviziji šalju odgovor kako je s dnevnicama bilo sve u redu – iako Sauche tad tamo više nije bilo pola godine?!

Andrej Plenković i Dinko Cvitan, Foto: PIXSELL

Ukoliko se ne dogodi neki novi, u ovom trenutku potpuno nezamislivi obrat, koji će pokazati kako postoji scenarij po kojem je svo ovo (ne)postupanje DORH-a bilo logično i korisno, tamo moraju letjeti glave. I to mnogo njih, uključjujući onu glavnog državnog odvjetnika.

Ipak, sva ta bruka DORH-a na slučaju Dnevnice ima jedan iznimno ljekovit popratni učinak na domaću javnu scenu. Naime, stvari su postajale potencijalno izrazito opasne; svatko na koga bi DORH makar na kratko svrnuo pogled bio bi odmah, u nekoliko dana, u potpunosti medijski uništen kao politička, javna i privatna osoba.

A DORH nije nepogrešiv, niti, uostalom, donosi konačne odluke.

To se sad živo pokazuje u slučaju Tomislava Sauche koji bi se, kako sad stvari stoje, iz cijele priče mogao izvući bez kaznene, ali i s vrlo malo političke odgovornosti – jer ako se isti princip mažnjavanja dnevnica nastavio i u dvije administracije poslije njega, teško je govoriti o njegovom ekskluzivnom političkom propustu nečinjenja.

Ovakvim razvojem situacije se izbija iz ruku potencijalno stravično opasna koncentracija moći u rukama Državnog odvjetništva, one koja de facto odlučuje o tome tko može sudjelovati u javnom životu, a tko ne. Sa samo malo autokratskije nasađenim premijerom, koji ima komotniju većinu u Saboru, stvari mogu preko noći i bez previše truda otići u pravcima koji s demokracijom nemaju nikakve veze. Ovako, nakon Sauche, tu razinu javne hajke, tih traženja promptnih ostavki, izbacivanja iz stranaka i isključenja iz svakog javnog života i spomena – samo na osnovu nečijih sumnji – više neće biti moguće lako postići.

Ili ipak hoće?

Jer, podsjetimo, predsjednica s naslovnica novina upravo danas naručuje istrage koje bi DORH trebao prioritetno obaviti.

Jesmo li, već, zaboga prešli granicu u kojoj se takve želje vlastodržaca, neusporedivo opasnije od zajedničkih tiskovnih konferencija, provode bez puno pitanja?

Ili je ranjeni Cvitan ipak u stanju lupiti šakom o stol na takav način da mu se glede&unatoč svemu što je zabrljao oko Dnevnica može poručiti: Cvitane, izdrži?
 
 
 
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno