Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
22. travnja 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

Koračnica za Jadranku

Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2010. u 12:00 2010-07-23T12:00:00+02:00

E, da... Tu toplu, vibrirajuću splitsku noć iz kolovoza gospodnjeg 1997. godine svjedoci neće nikad zaboraviti. Splitski je Hajduk u 18 posljednjih minuta utakmice protiv švedskog Malmöea u Kupu UEFA, 0:2 pretvorio u pobjedu od 3:2, a posljednji gol zabio je ultimativni ljubimac publike, crna ljenčina božanskog driblinga, Mass Sarr... Jedan od svjedoka s tribina se, nakon utakmice, vratio sa slobodnog popodneva u vojarnu (tada se, znate, Domovini služilo i s još nekim stvarima osim plaćanjem poreza, recimo, trošeći deset mjeseci života služeći vojni rok i upijajući obuku koju bi i prosječan hrvatski tudum savladao za mjesec dana... Dobro, za dva mjeseca). Uglavnom, polupijan i euforičan, na večernjem postrojavanju satnije (cca stotinjak ljudi), još je pjevušio navijačke pjesmice. Epilog je dobro poznat svakom tko je ikad navukao vojničke čizme. Svi nazočni odradili su nekoliko kilometara kaznenog trčanja, plus par stotina sklekova...

E sad zamislite da je euforičan i polupijan bio – zapovjednik, a ne običan vojnik. I da su, zbog njega, svi morali obnoć u trk vojarnom, uz koračnicu na usnama... Eto baš tako, na taj način, aktualna Vlada, vrlo ozbiljan kandidat za najgoru u 20-godišnjoj povijesti demokracije u Hrvatskoj, vodi građane ove zemlje kroz jednu od najgorih ekonomskih kriza u zadnjih nekoliko desetljeća.

Samo što se u ovoj kaznenoj turi, koju plaćaju svi zbog nesposobnosti vodstva, ne nižu kilometri, već tisuće kuna, po glavi stanovnika. Konkretno – vladinu nesposobnost prvo prepozna dolazak krize prije nego ju je ova lupila u glavu, pa zatim da uvede reda u nevjerojatnoj gužvi (koju je sama stvorila) na državnoj sisi, plaćala je cijela zemlja, kroz harač na nesposobnost, ljupko preimenovan u krizni porez. Tko, recimo, ima primanja od pet tisuća kuna mjesečno, nedostatak znanja i hrabrosti vladajućih da sredi stanje u državnoj birokraciji, poljoprivredi, brodogradnji, socijalnim davanjima..., e taj je u jedanaest mjeseci kriznog poreza ostao bez 1100 kuna. A oni koji imaju sreću da im je plaća, naprimjer 6001 kunu, harač na nesposobnost Jadranke Kosor i njene ekipe (pažljivo probrane od Ive Sanadera), platit će ukupno 3600 kuna. Svota za jedno, već, pošteno ljetovanje. Ili, kad je već nema, za koji tjedan kontempliranja o tome što napraviti jednom kad se iziđe na izbore. U neklimatiziranoj prostoriji, naravno. Jer treba platiti i struju. Koja će opet poskupjeti.

Najgore od svega s tim haračem na nesposobnost (a tu je, ne zaboravimo, bilo i povećanja PDV-a na 23 posto) je njegov sjajan efekt na aktualnu krizu – naime, osim što je spasio nesređene, prenapuhane i za-kupovinu-glasača modelirane državne financije, smanjena platežna moć građana smanjila je i njihovu potrošnju, a time i dodatno zaljuljala ostatke ostataka domaćeg gospodarstva. Naravno, dok se u ljeto 2010. godine veći dio svijeta izvlači iz krize, Hrvatima je ostalo da se tješe da će biti ljeta i 2011. i da će možda tada biti bolje.

Krpanje se, međutim, izgleda kani nastaviti. Milinovićeva izjava o potrebi smanjenja plaća i mirovina od 10 do 15 posto, samo je logičan nastavak nečinjenja na sređivanju istih onih problema koje se preskočilo uvođenjem kriznog poreza. Posve je očito da aktualna vlast nema ni najmanju namjeru do narednih parlamentarnih izbora mrdnuti ni malim prstom kako bi smanjila javnu potrošnju. Nižu se nova zaduživanja, pritišću se sindikati da se odreknu uglavnom svih dodataka na plaću, a eto, pušta se i priča o općem smanjenju svih mirovina i plaća iz državnog proračuna. A onda će, ako im se priča putem posve ne raspadne, negdje s proljeća, valjda završiti pregovore s EU, koji su se odužili toliko da malo koga još i uzbuđuju, imati obraza i zatražiti da im se da povjerenje na izborima.

Uskoro će opet kolovoz... U hrvatskoj noći čuje se i dalje bat čizama, čak i koji stih koračnice procijeđen kroz zube. Samo, malo tko je još polupijan i euforičan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš