Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Koalicija je zabluda - na vlasti je samo HDZ

Foto Nikola Ćutuk / PIXSELL
Foto Nikola Ćutuk / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2017. u 9:41 2017-09-08T09:41:17+02:00

Sve što je trebalo ikad reći o „koaliciji“ koja je navodno na vlasti kazao je u četvrtak Milijan Brkić: „Ako je manjinama i HNS-u sporan grb HOS-a, to je njihov problem“

Bizarna zabluda kruži Hrvatskom posljednjih mjeseci.

Zabluda koalicije.

Sazivaju se tiskovne konferencije, daju zapjenjene izjave, objavljuju sati i tone analiza – a cijela priča samo je umjetno proizvedena medijska pjenica na vrhu političke močvare.

U Hrvatskoj nije na vlasti koalicija.

Nego HDZ.

Stoga je potpuno suvišno, među gomilom ostalih suvišnosti, analizirati što bi se moglo dogoditi u koaliciji jer se premijer, nakon skoro godinu dana nećkanja, ohrabrio pomaknuti ploču s ustaškim pozdravom 10 kilometara sjeverno od bivšeg ustaškog logora? Trinaest minuta vožnje prosječnim autom? Nekoliko kuna troška goriva?

Neće se dogoditi ništa.

Jer, ponovimo gradivo, u Hrvatskoj na vlasti nije koalicija.

Izvana, da, ona izgleda kao koalicija i glasa se kao koalicija, mediji je doživljavaju kao koaliciju, ali nema pomoći: Na vlasti je samo HDZ.

HNS i SDSS, kao zaglavni kameni K+ većine u Saboru, koja je mahnito okupljana po saborskim zapećcima, DORH-ovim istragama i uz dosad neviđenu razinu laganja javnosti (pogotovo od strane bivšeg predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka i njegove klike), neće napraviti ništa što bi doista moglo ugroziti saborsku većinu.

HNS zna da na budućim izborima prestaju postojati, osim ako im HDZ ne udijeli milost u vidu jednog-dva prolazna mjesta na svojim listama – a to će se nekako teško dogoditi ako „narodnjaci“ budu previše gnjavili, a kamoli pomislili na to da povuku svoju podršku desnici.

Tu nema nikakvog spora, kao i nikakve budućnosti. HNS je na aparatima koje će HDZ isključiti kad mu to bude odgovaralo.

SDSS je, pak, u malo složenijoj situaciji, obzirom da ipak (još) nisu bivša stranka. Makar im se počela drmati pozicija među biračima, i dalje su najjača organizirana srpska politička snaga u Hrvatskoj.

No, što bi Pupovac i ekipa, realno, dobili rušenjem Plenkovićeve Vlade?

Ogromni odijum od strane desnice (kakav trenutno uživaju od druge strane političkog spektra) i veliku priliku da HDZ preuzme netko za koga je Plenković tek premekani briselski nagodbenjak.

I, iznad svega, stravičnu mogućnost da neko vrijeme moraju provesti u oporbi.

Stoga će i Pupovac i njegova stranka, te ostali ponositi predstavnici manjina koji vole svoj antifašizam nositi poput značke i dalje gutati stvarnost u kojoj je Marko „tvoje lice zvuči poznato“ Skejo ugledni pregovarač, javno spaljivanje njihovih novina nešto na što se ne treba obazirati, a anti-antifašizam nova službena ideologija.

Stoga, u Hrvatskoj na vlasti nije koalicija.

Samo HDZ.

A politička borba se, kao nekad, ne vodi više između stranaka, nego unutar frakcija „stožerne stranke hrvatskog naroda“.

One koja je i dalje na optuženičkoj klupi u procesu koji je već jednom završio (ukinutom) presudom po kojoj su „posudili“ nešto malo više od 24 milijuna kuna.

I sve što je trebalo ikad reći o „koaliciji“ koja je navodno na vlasti kazao je u četvrtak Milijan Brkić: „Ako je manjinama i HNS-u sporan grb HOS-a, to je njihov problem“.

Laku noć.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka