Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. ožujka 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Ključno pitanje za budućnost: Kako će se HDZ nositi s hipotekom poraza?

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2016. u 7:52 2016-07-08T07:52:51+02:00

Valjda je lekcija o tome da je ekstremizam teret s kojim je teško dobiti izbore i voditi zemlju - konačno naučena

HDZ je gotov. Barem što se tiče bliske budućnosti - nakon tjedna koji je na izmaku, potpuno je jasno da stranka koju će nakon još jedne neizvjesne bitke za njeno preuzimanje po prinicipu jedan član-jedan glas-jedan kandidat preuzeti Andrej Plenković, nema ni najmanjih šansi na rujanskim parlamentarnim izborima.

Oni dolaze prebrzo i nakon previše dramatičnih pogrešaka i impresivnih količina prljavog rublja koje je bačeno pred noge javnosti posljednjih mjeseci. Priča o milijunskoj pozajmici stranke od velike firme (Prvog plinarskog društva) - za koju nisu znala ni stranačka tijela, a kamoli javnost - svakako je konačni udarac bilo kakvim eventualnim ambicijama za zadržavanjem vlasti koju je HDZ nakon jednog mandata pauze nakratko okusio.

Činjenica da sama posudba i njena netransparentnost nisu u sukobu s niti jednim zakonskim propisom ove zemlje ne znači pritom ni najmanju olakšavajuću okolnost za HDZ - samo pokazuje da se zakoni trebaju mijenjati. Jer, ako ti je neka velika firma pomogla milijunskom posudbom kad si bio u teškim trenucima, to javnost jednostavno mora znati. Pa onda prosuditi tvoje ponašanje nakon izbora, kad recimo, na mjesto zamjenika gospodarstva imenuješ direktora iz baš te firme. Ovakva afera bila bi veliki udarac i za stranku koja je u stabilnoj situaciji, a kako ne bi za HDZ koji tetura od priče o "Konzultantici", posljedičnog odlaska dosadašnjeg lidera stranke i opoziva vlastite Vlade.

Uglavnom, čak se ni sa Trga žrtava fašizma, gdje se nalazi središnjica HDZ-a, ne čini da je ono svjetlo na kraju tunela u kojem se nalaze išta drugo osim vlaka koji juri po svoje. S današnje pozicije, ako ne bude golemih iznenađenja u preostala dva mjeseca kampanje i onih mršavih 24 posto osvojenih 2011. godine čine se kao sasvim solidan rezultat.

Da je HDZ gotov, pokazuju i ankete napravljene prije nego što je eksplodirala afera "Pozajmica". Zaostatak od devet posto pred glavnim konkurentom pokazuje svakoj stranci u svakoj zemlji da je krajnje vrijeme da krene u ozbiljne pripreme - za život u oporbi. No, za HDZ stvari stoje još i malo gore. HSS, stranka koja teži nekih tri posto glasova i koja je i po političkoj i matematičkoj logici trebala biti Karamarkov strateški i brižno čuvani partner u Domoljubnoj koaliciji - a dobila je tek mrvice i potpunu ignoranciju - odlučila je otići u predizbornu koaliciju koju su dosad činile stranke lijevog centra. Ako nekome padne na pamet odmahnuti rukom na brojku od tri posto, neka je prvo pomnoži sa dva, jer ne dobija samo Milanović te glasove, već bez njih ostaje Plenković, pa onda malo računa kako bi, s HSS-om na drugoj strani, izgledao rezultat 56:56 (bez dijaspore) nakon parlamentarnih izbora 8. studenog. A tad je, podsjetimo, po anketama HDZ imao nešto malo viši rejting od SDP-a.

Sve ovo naravno ne znači da će zbivanja u HDZ-u ovog ljeta biti irelevantna. Štoviše, predizborna kampanja koja je tamo krenula je izrazito bitna, ne samo za budućnost te stranke, već i za budućnost ove zemlje. Ne radi se, pritom, o klasičnoj predizbornoj kampanji za rujanske izbore, oni su za HDZ najvjerojatnije već unaprijed zaboravljena i oplakana priča, već o kampanji za vlast u stranci nakon nadolazećeg debakla i silaska u opoziciju. Sjetimo se, uostalom, 2012. godine kad je u potučenom HDZ-u trajao rat za (pre)vlast. Bi li, da nije prevladala radikalna struja, Hrvatska gledala šatore, razbijanja ćirilićnih ploča, opće podizanje razine nesnošljivosti u društvu na svim razinama, udare na medije i manjine, vrlo realnu prijetnju uvođenja neliberalne demokracije? Bi li mogli izbjeći međunarodnu sramotu koju nam je priuštio uglavnom ministar kulture osebujnih povijesnih stajališta? Bi li, uostalom, da je 2012. godine u HDZ-u pobijedio netko umjereniji od Velikog Lustratora, koji je u političku arenu vratio (nepostojeće) komuniste i jugofile, danas lijevi centar bila na pragu još jedne (pre)lake pobjede? Bi li, na kraju krajeva, i ta vlast lijevog centra bila kvalitetnija da joj je za vrat puhala opozicija koja je inzistirala na ekonomiji, a ne na Josipu Brozu Titu?

Zbgo svega toga, iznimno je bitno što sve ono će se narednih mjeseci događati u HDZ-u, te tko će i kako oblikovati buduću politiku te stranke. Valjda je lekcija o tome da je ekstremizam teret s kojim je teško dobiti izbore i voditi zemlju - konačno naučena.

Ili nas opet tek čekaju vukovi u raznim kožama, šustari pod Hrastom i kadrovi povijesno opterećeni "hipotekom poraza"?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka