Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. siječnja 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

Jesu li na redu pendreci?

Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2010. u 12:00 2010-08-27T12:00:00+02:00

Još jedna cijela godina, pa i koji mjesec više, koliko će se morati odtrpjeti aktualna vlast HDZ-a i koalicijskih saučesnika, u ovom trenutku, krajem kolovoza 2010. godine, izgleda poput nepripričljivo stravičnog i vječnotrajućeg horror filma. Baš onako kako je hajdukovim navijačima jučer u drugoj minutim nakon gola Rumunja, moglo izgledati preostalih devedesetak minuta utakmice u Bukureštu.

Rebalans proračuna koji je definitivno pospremio u duboku zamrzavanje bilo kakvu nadu za makar svjetlom na kraju tunela u kojem se nalazi ova zemlja, za koju je, nikad se ne valja umoriti ponavljati, mudro vodstvo dugo poručivalo kako je neće dohvatiti svjetska gospodarska kriza, pospremio je na već prenapučeno groblje promašenih antirecesijskih projekata HDZ-ove Vlade (neradni petak, subvencije za stanove, projekti za kreditiranje gospodarstva...) i Program gospodarskog oporavka Jadranke Kosor. No, ni očiti nastavak gospodarskog kraha i gladnih vremena možda više ne bi trebali biti ni glavni razlozi za strah. Stvari bi, naime, mogle postati još i gadnije.

HDZ, i pod vodstvom predsjednice, kao i njenih prethodnika, opetovano i sve češće pokazuje kako se u suštini radi o nedemokratskoj stranci, spremnoj na štošta da u svojim rukama zadrži medeni ćup vlasti. Jadranka Kosor je, valja i to opet istaknuti, nelegalno izabrana predsjednica stranke.

Glasanja na prošlom Saboru HDZ-a, kad se ispraćalo "Dragog Ivu" (kojeg se, eto, sve češće spominje u kontekstima kriminalističkih istraga u Hrvatskoj i inozemstvu) nije bilo, već se urlanjem, aklamacijom, bez ikakvog brojanja glasova biralo novo vodstvo. Novi Opći Sabor HDZ-a se sprema za 11. rujna. I to, kako spada u stranci s visokim demokratskim standardima, u popriličnoj tajnosti, što zbog straha od javnosti (jer će cijeli provincijski happening usred "štednje" koštati najmanje pola milijuna kuna), što zbog straha od eventualne duge ruke iz Los Angelesa, gdje trenutno boravi sad prezreni veliki vođa čije je ime još pred malo više od godinu dana izazivalo zanos, gdje god da se pojavi (formulacija Jadranke Kosor iz zatajene monografije koja se već bila otisnula za prošlogodišnji Sabor HDZ-a, dok se nije znalo da će Ivo dati petama malo vitra).

Najgora Vlada u povijesti Hrvatske, nadalje, sve jasnije iskazuje netrpeljivu nervozu - na saborskoj raspravi o rebalansu oporbi se upadalo u riječ, oduzimalo istu, a kad bi se sve ostalo izjalovilo, onda bi im se jednostavno - gasili mikrofoni. Zaboravilo se čak i na "gospodsko" ophođenje, prema pritisku na medije, što je usavršeno za vladavine Ive Sanadera, uz kavice i dealove sa za kompromis voljnim vlasnicima medija. Ne, HDZ više nema živaca za finese, pa Hebrang otvoreno proziva svoje kritičare "kolumnistima-komunistima" i "crvenim novinarima za koje nije rebalans". Srećom, nisu više devedesete, pa saborske halucinacije uspjenjenih HDZ-ovih desničara više ne bi trebale za prozvane značiti rizik od bliskog susreta sa baseball palicom pravednog domoljubnog gnjeva.

No, ostalo je još više od godinu dana, a HDZ sve više gubi živce. Što je, nakon ušutkavanja oporbe i vrijeđanja neistomišljenika, sljedeće? I može li se otvoreno glavinjanje i riganje vatre vladajuće sranke dovesti u vezu s ponašanjem policije?

Podsjetimo, Zagreb je grad u kojem je pred mjesec dana samo jednom danu policija uhapsila 150 mirnih prosvjednika. Hrvatska je, također, zemlja u kojoj nitko nije ni pogledao stotine svjedočenja o tome da je policija osvetnički i bez ikakvog kriterija, organizirala premlaćivanje svih koji su silazili sa sjeverne maksimirske tribine nakon prvosvibanjskog derbija Dinamo-Hajduk.

Slijede li u narednih, beskrajnih godinu dana (pa još koji mjesec više), osim novih otkaza i daljnjeg koprcanja u krizi, i ružnije stvari? HDZ je nervozan. Nestranački ministar policije također. Jesu li na redu, povrh svega, za građane Hrvatske, još i policijski pendreci?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka