Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
13. studenoga 2018.
Komentar Jasmina Klarića

Komentar Izborni rat za dvije godine mira? Teško će biti HDZ-u ako ne osvoji Split

Teško će biti HDZ-u ako ne osvoji Split na lokalnim izborima u svibnju / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Teško će biti HDZ-u ako ne osvoji Split na lokalnim izborima u svibnju / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2017. u 6:46 2017-01-31T06:46:28+01:00

Ako HDZ ne osvoji Split, a u ostala tri grada ne stoji najbolje, teško će Plenković županijskom kemijom uspjeti ofarbati rezultate lokalnih izbora. Radit će se o porazu. Osim u slučaju da HDZ ne osvoji, recimo, Zadar, s kandidatom koji se ne zove Božidar Kalmeta, pa da tome još pridoda simoblički izrazito važan Vukovar i još neki SDP-ov i HNS-ov "skalp" poput Siska ili Dubrovnika

Još nešto manje od 120 dana i Hrvatska će opet na birališta. Nakon burne lanjske godine u kojoj se od biračkih kutija trebalo apstinirati, ali se ipak u rujnu izišlo na izvanredne i to one najvažnije – parlamentarne izbore, dalo bi se zaključiti da 2017. godina nosi politički smiraj. Jer, iskreno, zar bitka za kontrolu nad gradovima i ona manje bitna (i manje unosna), za kontrolu nad županijama može donijeti neku previsoku političku temperaturu i miris odsudnosti?

U prinicipu ne, ali lokalni izbori 2017. godine će biti sve osim uobičajenih odmjeravanja snaga u nizu lokalnih arena, a njihov ishod mogao bi presudno determinirati blisku političku budućnost mnogih nacionalnih stranaka i njihovih lidera.

HDZ je tu u naizgled debelo komfornijoj poziciji od SDP-a. Kao što to i obično biva na lokalnim izborima, još početkom devedesetih pažljivo skrojene granice županija maksimiziraju rezultat te stranke koja će sasvim sigurno i ovaj put kad se analizirajući rezultate zemlja podijeli na 21 dio imati razloga za priču o »plavljenju Hrvatske«.

U isto vrijeme, stranka je na vlasti u državi, ne razdiru je unutrašnji sukobi i čini se da Plenković ima zapravo sjajnu situaciju.

To je, međutim, samo prvi pogled.

Lokalni ratovi i nacionalna idila Mosta i HDZ-a

Naime, baš će se s »najdražim« koalicijskim partnerom HDZ sučeliti na nizu lokalnih jedinica u svibnju ove godine, a iz Mosta, želeći se što više distancirati od ekipe s kojom vode zemlju (da, kad se ovako kaže doista zvuči šizofreno) najavljuju bespoštedni politički rat, pogotovo u Dalmaciji.

Pametno i oni koji odlaze

Teško je zamisliti rezultat stranke Pametno koji bi bio baš – neuspjeh. Marijana Puljak bi mogla u idealnom raspletu postati gradonačelnicom Splita i to bi svakako bio trijumf, no pobjeda će biti i ulazak vijećnika te stranke u gradska vijeća u nizu lokalnih sredina.

Ova stranka lijevog centra, nastala u Splitu, za dlaku je promašila parlamentarni status u rujnu, ali lokalni izbori, drugi na koje izlaze, su baš zato idealna prilika da se lokalne pozicije ojačaju, a nacionalna vidljivosti njihovih ljudi i politika poveća.

Teško je, naravno, prognozirati političke zapletaje do kraja 2019. kad bi trebali na izvanredne parlamentarne izbore, ali kako sad izgleda, na Pametno treba računati.

Za razliku od njih, pomalo bi valjalo prekrižiti HDSSB. Ulaskom u vladajuću većinu ta stranka se utapa u HDZ-u i sva je prilika da će joj se u svibnju pisati – nekrolozi. Odnosno, da će ući u društvo u kojem se odavno nalazi cijela pravaška scena, a iz kojeg će teško na proljeće uspjeti iskočiti i Nova ljevica. U društvo onih koji jednostavno – nisu bitni.

I tu počinju ozbiljni problemi. Jer, svaki rat nosi i neke žrtve, a kako je koalicija HDZ-Most mirna samo površinski, pitanje je što će se sve događati u vrijeme i neposredno nakon lokalnih izbora na državnoj razini.

Za HDZ je dodatni problem Split. Odnosno, jedini od četiri velika grada gdje je njihov kandidat favorit. No, Andro Krstulović Opara će prvi »osjetiti« kandidaturu Mostovog Roberta Pauletića za mjesto gradonačelnika najvećeg grada Dalmacije.

Za Most su ipak ključniji neki drugi gradovi, njihove dosadašnje tvrđave poput Omiša i Metkovića. Očekujte i tu bitku najdražih partnera do »istrage vaše ili naše«.

Ako HDZ ne osvoji Split, a u ostala tri grada ne stoji najbolje, teško će Plenković županijskom kemijom uspjeti ofarbati rezultate lokalnih izbora. Radit će se o porazu. Osim u slučaju da HDZ ne osvoji, recimo, Zadar, s kandidatom koji se ne zove Božidar Kalmeta, pa da tome još pridoda simoblički izrazito važan Vukovar i još neki SDP-ov i HNS-ov »skalp« poput Siska ili Dubrovnika.

Bernardiću ne pakovati

Davoru Bernardiću, pak, mediji i dio anonimnih nezadovoljnika iz stranke već spremaju ražanj ne prođe li ta stranka dobro u svibnju.

Radi se o rijetko viđenoj bedastoći – Bernardić je, iako zasad ne pretjerano uvjerljiv, tek preuzeo stranku i bilo bi smiješno u njegovom smjeru adresirati krivnju za potencijalni svibanjski poraz, taman da SDP ne osvoji – ništa. Iako je bolno neodlučan oko Zagreba, gdje SDP još nema kandidata, Bernardić neće biti glavni krivac za izgledni poraz u, recimo, Splitu, ili potencijalni u još nekim drugim sredinama. Lokalni izbori podrazumijevaju itekako i odgovornost (i zasluge) lokalnih političara, a za opću sliku SDP-a – kakva god ona bila – zaslužno je dobrim dijelom i bivše vodstvo stranke.

Izbori istine za Beljaka

U maniri rasnog diktatora Krešo Beljak se suspenzijama riješio stranačke konkurencije i obranio mjesto šefa HSS-a. Istina, eliminacija protukandidata nije nešto što druge stranke ne poznaju, HDZ u čak dva lanjska kruga »demokratičnih« izbora po načelu jedan član – jedan glas nije svojim ljudima ponudio alternativu.

No, Beljak je ipak napravio korak dalje.

Hoće li mu HSS-ovci, koji su, podsjetimo se, u koaliciju sa Sanaderovim HDZ-om prije deset godina ušli uz gadni škrgut zubima s terena, to uzeti za zlo, vidjet će se u svibnju. Osvoji li HSS, ovaj put uglavnom u strateškim suradnjama sa strankama lijevog centra, još jednom svoje utvrde u središnjoj Hrvatskoj, značit će to ne samo da Krešo Beljak ide dalje. Nego da je Bernardiću u naslijeđe Milanović ostavio vrlo bitnog strateškog saveznika u borbi za osvajanje vlasti u zemlji.

Za razliku od HDZ-a i SDP-a koji će pokušati obraniti obraz i racionalizirati postignuti rezultat (koji teško da će biti trijumfalan), te Mosta koji u svibnju brani svoj razlog postojanja kao samostalne stranke, a ne tek frakcije HDZ-a, u HNS-u će, teško je sumnjati, trljati ruke.

Niz profiliranih lokalnih političara će u svojim sredinama vjerojatno ostvariti dobre rezultate, s mogućim zagrebačkim jack-potom u vidu Anke Mrak Taritaš. Za HNS će ovogodišnji izbori stoga biti još jedna sjajna prilika da se osmjehnu nad upravo pristiglim rezultatima i prisjete na višegodišnje priče o potonuću stranke u anonimnost.

Pernar time, baby

Još jedna stranka će izvjesno s pravom istaknuti zastavu pobjede: Živi zid raste, što god mislili o tome. Površni populizam pali posvuda, pa što ne bi i u Hrvatskoj »pravi zastupnici naroda« i slabo informirani štovatelji teorija zavjera nakupili još veću hrpu glasova nego na zadnjem izbornom krugu. It's Pernar time, baby i na lokalnim izborima će show samo postati još snažniji (dakle, i bizarniji) i bit će to nova prilika da se procijeni može li Živi zid doista uskoro postati ključni faktor domaće politike.

Uz zbrajanje dobitnika i gubitnika, kraj svibnja ove godine poslužit će i kao početak neobičnog razdoblja, kakvog u domaćoj politici dugo nije bilo, niti će ga skoro biti. Ne raspadne li se, naime, saborska većina (što je mogućnost koju u braku HDZ-a i Mosta nikad i nikako ne valja shvaćati olako) naredni izlazak na birališta bit će tek za pune dvije godine, na europskim izborima u svibnju 2019.

Bez predizbornih kampanja u dvije godine vladajućima se pruža jedinstvena prilika da poduzmu i one mjere promjene društvene zbilje koje neće dati popularne rezultate u prvom trenutku primjene. One koje su se nekad davno, lani, obilježavale danas zaboravljenom riječju »reforme«.

No, kako će u taj period vlast (i oporba) ući, s kojim zamahom i kakvim međusobnim odnosima, o tome presudno odlučuje predstojeća kampanja i rezultati skorih lokalnih izbora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka