Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
20. ožujka 2019.
Analiza Jasmina Klarića

blog Hoće li se usuditi na izbore: Šest mjeseci u kojima Plenković može dokrajčiti oporbu i ukrotiti HDZ

Andrej Plenković, Foto: N. REBERŠAK
Andrej Plenković, Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 22. rujan 2017. u 8:56 2017-09-22T08:56:00+02:00

Propusti li Plenković narednih nekoliko mjeseci, prilično je realna mogućnost da će za tri godine o sastavljanju Vlade pregovarati - netko drugi

Premijer, kažu, najozbiljnije razmišlja o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora. Analitičari tvrde da bi se vrlo lako moglo dogoditi da po povratku sa zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, „povuče obarač“, raspusti zastupnike i raspiše izvanredne izbore za kraj listopada. Cilj? Osigurati svoju vlast i iza 2020. godine.

Opozicija je, naime, u potpunom kaosu, pogotovo najjača oporbena stranka koju potresaju afere i unutrašnje borbe. Prilika je, dakle, tu, a premijer je očito kani iskoristiti.

U ovom slučaju glavni junak priče je Shinzo Abe, premijer Japana, koji je, ako je vjerojavati dobro obaviještenim tamošnjim izvorima, već prelomio da se ide na izvanredne izbore. Čovjek je ugledao priliku i kani je zgrabiti.

Gotovo identična prilika nudi se u ovom trenutku i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

SDP ne samo da potresaju stranačke bitke, ta partija je na korak do ozbiljnijeg raspada. Predsjednik stranke i vođa oporbe Davor Bernardić se u deset mjeseci svog mandata dokazao kao ozbiljnije nedorastao poslu kojeg se prihvatio. Kako stvari stoje, još je ozbiljnije vezan za funkciju koju je legalno i legitimno osvojio na unutarstranačkim izborima krajem prošle godine. Međutim, dobrom dijelu ekipe u stranci je prelivena čaša strpljenja i krenulo se u javno zahtijevanje Bernardićevog odstupa.

Kako će se situacija naposlijetku rasplesti, hoće li se SDP-ovci na kraju ipak ujediniti pod jednom zastavom, ili će nastati još koja nova stranka i tako dodatno oslabiti socijaldemokrate koji su jedini u hrvatskoj neovisnosti dali premijera osim HDZ-a (i to dvojicu), u ovom trenutku je teško prognozirati.

No, to nimalo nije ključno za činjenicu da Plenković ima zlatnu priliku za betoniranje svoje vlasti u naredne četiri godine.

Opći rat u SDP-u će potrajati sasvim sigurno nekoliko mjeseci, a vjerojatno i do pred ljeto naredne godine.

Narednih šest-sedam mjeseci su, dakle, vrijeme koje bi sadašnji premijer, ne iskoristi li ga za izbore i konsolidaciju vlasti, mogao sanjati negdje pred redovne izbore 2020. godine. I buditi se obliven hladnim znojem.

Jer, ne radi se samo o tome da  je SDP u rasulu. Cijela oporba je kilava. Most se nakon hektičnih godinu i pol odlučio na ljetnji odmor, koji nikako da završi. Božo Petrov kao da je prešao u ilegalu. Neovisni za Hrvatsku, veliki i potencijalno HDZ-u opasni politički projekt na desnici, lovi anketni rejting od tek 1,9 posto, iako su, galantnošću Milana Bandića, uspjeli u protjerivanju Maršala iz Zagreba. GLAS se uopće ne čuje, oni još, za razliku od Hasanbegovićevih trupa, nisu dostigli ni brzoponirući HNS.

Plenković bi izvanrednim izborima sebi otvorio priliku i da se riješi kadrova iz Karamarkovog doba.

Jer, izborne liste na ljeto 2016. godine slagane su u grčevitom kompromisu struja u HDZ-u, a Plenković je pritom imao tek autoritet friškog predsjednika s izglednim izbornim porazom u kartama.

Pobijedio je, ali i priča o ploči „Za dom spremni“ i o referendumu o promjeni izbornih pravila na štetu nacionalnih manjina (http://www.novilist.hr/novilist_public/Komentari/Blogovi/Zalede-Jasmina-Klarica/Referendum-protiv-manjinskih-zastupnika-je-udar-na-Plenkovica , te niz drugih (Istanbulska konvencija, primjerice http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Istanbulski-tjesnac-Hoce-li-se-HDZ-slomiti-na-rodnoj-ravnopravnosti ), pokazuju da u stranci u ovom trenutku ima možda i jaču oporbu nego izvan nje.

Pritom mu je i sadašnja saborska većina koja ga drži na vlasti tanušna, pa stoga i podložna ucjenama.

Što onda čeka?

Osim u situaciji kad je trebalo zaštiti Zdravka Marića/Todorića/Agrokor, radi čega je plesao na rubu propasti, Plenković se pokazao kao izrazito oprezan političar. Taj odluke, pogotovo rizične, ne donosi lako.

A zna i da se anketna prednost može istopiti u kampanji prije nego kažeš „Theresa May“ ili „mama lekarka“.

Svaki izbori su, jasno, rizik za one koji su na vlasti.

No, obzirom na stanje u oporbi, pogotovo SDP-u, te obzirom na to da dvije trećine građana misli da država ide u lošem smjeru – i da se taj broj povećava – teško je očekivati da će se Plenkoviću ponovno ukazati prilika za ovako dobar izborni rezultat kakva mu se pruža u narednim mjesecima.

Njegova Vlada je odavno izgubila pozlatu, kao i priča o njegovom smirenom, europskom pristupu politici. Lider je na ljestvici najnegativnijih političara. Vremenom će stvari teško ići na bolje.

A ako negdje na proljeće SDP preuzme „nova nada“, tko god to bio/bila, premijer bi se tek mogao naći u pravim problemima.

Istina, nakon izvanrednih izbora HDZ bi opet bio u prilici da pregovara o sastavljanju (tek) koalicijske Vlade. Zato je sadašnja pozicija, u kojoj je ovo defacto samo Vlada HDZ-a (http://www.novilist.hr/novilist_public/Komentari/Blogovi/Zalede-Jasmina-Klarica/Koalicija-je-zabluda-na-vlasti-je-samo-HDZ)  mnogo komotnija i svakako manje rizična.

Ali, propusti li Plenković narednih nekoliko mjeseci, prilično je realna mogućnost da će za tri godine o sastavljanju Vlade pregovarati - netko drugi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka