Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 6
Sutra: 0° 0° 6
23. siječnja 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog HDZ-ov jasenovački dar s neba za Vučića i Srbiju

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2016. u 9:22 2016-12-16T09:22:15+01:00

Možemo zahvaliti se nebesima što smo se riješili prgavog Zorana Milanovića. Sad su konačno odnosi sa susjednim zemljama na vrhunskoj razini

Tolerirati zlo samo je po sebi loše i samorazarajuće. Taman da nitko ne zna i ne vidi tu toleranciju na mrak, ona kod pojedinca i kod društva koje je u pitanju izjeda nutrinu, razara moralne i socijalne niti i naposlijetku otvara prostore za jednako mračnu reakciju.

Stoga je, čak i kad se promatra samo u (nepostojećem) kontekstu Hrvatske kao potpuno izoliranog otoka na svjetskoj pučini, tolerancija na ploču s ustaškim pozdravom bilo gdje, a kamoli u blizini ustaškog logora, kancerogena izraslina na društvenom tkivu koja vremenom može (i hoće) samo metastazirati.

Shodno tome, predsjedničino "nemiješanje" i premijerovo zazivanje "institucionalnog rješenja", te najava formiranja zasad još uvijek fantomskog povjerenstva (ne zna se ni tko, ni kad, ni gdje, ni kako, a, sva je prilika ni zašto) o simbolima totalitarizama (tko je rekao -revizionizam?), vjerojatno su najsramotnije i najštetnije mirnodopske političke pojave kod nas.

Ekstremista i luđaka raznih boja, pa tako i crne ima svugdje, no, nije baš pretjerano uobičajeno da ih državni vrh pažljivo zalijeva tolerancijom i odmjerenim rečenicama.

Ono što je, međutim, dodatni "bonus" grijehu nečinjenja aktualne vlasti, je nevjerojatna šteta koju ovakva (ako ćemo biti blagonakloni, možemo je nazvati domobranskom) politika nosi Hrvatskoj na planu međunarodnih odnosa. Što je najgore, državni vrh čine osobe koje su, bar smo tako bili godinama uvjeravani, izrazito iskusne baš u području - diplomacije.

No, kad Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković zatvaranju oči pred "lokalnim pitanjem", ili računaju kako da ne izgube par tisuća glasova ultradesnog biračkog tijela, u isto vrijeme svojoj zemlji priređuju ozbiljnu međunarodnu blamažu i spuštaju joj akcije u složenoj geopolitičkoj igri velikih uloga koja se odvija oduvijek, a posljednjih godina izrazito intenzivno baš na području Balkana.

Zaboga, uz jasenovačku sramotu i predsjedničino prizemno javno ograđivanje od srpske čokoladice (priča o "kupujmo Hrvatsko" motivu vrijedila je nekoliko dana, dok se nije doznalo da njen ured nabavlja četiri tone - tone! - lososa) dvoje najistaknutijih političara u ovoj zemlji, valja ponoviti - navodno iznimno iskusnih u diplomatskim igrama, dali su sjajan materijal u ruke reformiranim radik... ma.... reformiranim četnicima i isto tako navodno reformiranim miloševićevcima da s punim pravom drže lekcije Hrvatskoj o europskom ponašanju i međunarodnim odnosima.

Što je najgore, to preplašeno (ili razotkrivajuće?) filoustaško pucanje u vlastita koljena dolazi u vrijeme kad Srbija pregovara s Europskom unijom i kad se u nizu pregovaračkih poglavlja kriju i neriješena pitanja dvije države, koja bi se, inzistirajući principijelno na poštivanju europske pravne stečevine, mogla konačno razriješiti, i to uglavnom tako da Hrvatska svakako ne ispadne gubitnik.

Politički nadmoćnu poziciju zemlje koja je već članica Unije i koja kao takva može i blokirati pregovore, istureni igrači HDZ-a, međutim, kao da su već solidno potrošili. Zbog posljednje blokade (oko prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji) reagirali su i Njemačka i SAD, kojoj ne treba balkansko natezanje u situaciji kad Rusija ne samo da namiguje, već obećava i ozbiljnu vojnu pomoć Beogradu. Obzirom da su ulozi veliki i da je situacija iznimno osjetljiva, dalo bi se raspravljati je li blokada poglavlja 26 bila potrebna i efikasna. No, ako u toj priči i ima materijala za odmjeravanje pluseva i minuseva, toleriranje ustašluka i plitko čokolindiranje, međutim, Hrvatskoj oko nogu vezuju potpuno bespotrebnu i pogolemu kuglu u vrijeme kad je to najmanje potrebno.

Koliko to sve skupa govori o diplomatskim vještinama ljudi koji vode ovu zemlju ne treba posebno naglašavati. Samo se sa zebnjom zapitati kakvi su u ostalim područjima, koja im nisu uža specijalnost. 

I, naravno, zahvaliti se nebesima što smo se riješili prgavog Zorana Milanovića. Sad su konačno odnosi sa susjednim zemljama na vrhunskoj razini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka