Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
23. ožujka 2019.
Komentar Jasmina Klarića

kolumna HDZ, lopovi!

HDZ, lopovi!
HDZ, lopovi!
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2017. u 17:21 2017-08-27T17:21:48+02:00

Kad su početkom ljeta trojica zastupnika SDP-a, Peđa Grbin, Bojan Glavašević i Arsen Bauk pozvali građane da ih se javno vrijeđa u centru Zagreba, nemali broj analitičara, ali čak i kolegica i kolega iz SDP-a prozvao ih je zbog cirkusiranja i populizma.
Danas je potpuno jasno da im duguju golemu ispriku.

Jer, Hrvatska je zemlja u kojoj se političarima, makar vladajućima, ne smije reći ništa ružno. Hrvatska je zemlja koja je praktički vratila verbalni delikt.

Događajem u Poreču, kad je prekršajnu prijavu potencijalno tešku 30 dana zatvora, zaradio 18-godišnjak koji je prema premijeru i njegovoj sviti doviknuo »HDZ, lopovi!«, te premijerovim ledeno lakonskim komentarom kako se zakon mora provoditi, Hrvatska se i formalno samoispisala iz reda zemalja koje njeguju liberalnu demokraciju. I nastavila svoj marš u zagrljaj »uspravnici«, zemljama koje čine kičmu američkog interesa u Europi i koje se već odavno diče trumpoidnom pristupu pravima bilo kakvih manjina, slobodi govora i nezavisnosti institucija.

Grbin, Glavašević i Bauk su svojim performansom pokušali ukazati da je određivanje petodnevnog zatvora momcima koji su prostački skandirali državnoj tajnici za sport Janici Kostelić, nezadovoljni njenim radom, užasna pogreška s nabojem autoritarizma. Zato su i pozvali građane da ih vrijeđaju, kako bi pokazali da su političari dužni istrpjeti više od ostalih.

Prekršajna prijava zbog jednog jedinog (prilično nevinog) povika prema Andreju Nedodirljivom pokazuje koliko su bili u pravu i koliko se ubrzava pretvaranje Hrvatske u malu zemlju za veliku šutnju, u kojoj se svoje mišljenje, kako je to najavljivao još i Plenkovićev prethodnik, zaboravljeni Tomislav Karamarko, slobodno može izražavati.

U svoja četiri zida. No, Karamarko je mislio samo na svoje mišljenje o Domovinskom ratu, a novi vođa je očito temu malo proširio. Jer, je li, zakon se mora poštivati.
Odavde put može voditi u dva smjera; jedan je onaj kojim se širi strah i posljedična šutnja, jer 30 dana zatvora ili stotinjak eura kazne nisu mala stvar, a drugi je onaj u kojem će se broj izravnih uličnih kritičara vladajuće garniture kojoj se obraz štiti kreativnom primjenom prekršajnog zakona i još kreativnijim ignoriranjem Ustava progresivno povećavati. Onim putem kojim će se, kad se najavi da ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu ostaje do daljnjeg, povećati potražnja za – odvijačima.

Naposlijetku, ovdje je nužno reći dvije stvari. Prvo, svako generaliziranje je pogrešno. Ne, u HDZ-u nisu svi lopovi. Niti su svi pošteni. Slično je i u drugim strankama. Nisu svi političari isti. Nisu svi novinari i svi mediji »prodani«. Nisu svi...
No, temelj toga da se bilo što kaže je elementarna sloboda govora. U Hrvatskoj 2017., međutim, postoje tek dva sigurna ponašanja kad se na cesti susretnete s grupom (vladajućih) političara: oduševljenje ili krotko piljenje u pod.
To nije sloboda, to je sramota.
Stoga je, glede i unatoč, na ovom mjestu još nužnije reći i drugu stvar: HDZ, lopovi!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown