Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
23. ožujka 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Andrej Nedodirljivi

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2017. u 9:15 2017-07-21T09:15:22+02:00

Premijer živi u uvjerenju da je nepogrešiv, da je političko groblje već prepuno onih koji su mu se suprostavljali i da će brojke u anketama oduvijek izgledati ovako bajno za njega i HDZ, jer, eto, on ima stvari pod kontrolom

Andrej Plenković, sad je potpuno jasno, ima veliki problem.

Ne, nije to Kolinda Grabar Kitarović, s kojom su odnosi sve zaleđeniji, nije to ministar obrane koji vjerojatno ni sam još ne zna je li dao ostavku ili nije, nije to pogotovo ni saborska većina – ona je zabetonirana i do kraja mandata je može ugroziti samo prirodna katastrofa većih razmjera.

Nije to, čak, ni ugroženo carstvo Agrokora, sa svim svojim tajnama koje je sam premijer nastojao sačuvati po cijenu pada s vlasti.

Najveći problem Andreja Plenkovića, koji može prerasti u politički terminalni je – Andrej Plenković.

Nakon čudesne splitske pressice u utorak odagnani su vjerojatno svi upitnici oko toga zbog čega je nevjerojatno uporno inzistirao na nekim stvarima koje su mu samo nanijele štetu. Zašto je, recimo, riskirao s obranom bivšeg ministra znanosti kod optužbi za plagijat. Zašto je, obznanjujući odluku Abritraže o Ini – s kojom sam Plenković nije imao nikakve veze – morao prvo iznijeti odluku Vlade da će Hrvatska otkupiti dionice naftne kompanije od MOL-a. Zašto je, uostalom, tako često nervozan i osoran kad ga pogodi nezgodnije novinarsko pitanje.

Plenković očito ima problem s vlastitim egom, s priznanjem da nekad, možda, bizarnom igrom slučaja ili nepovoljnim kozmičkim zračenjem, nije napravio sve kako treba. Da je, da prostite, pogriješio. Makar malo, mrvu. Da slegne ramenima i kaže, sori ljudi, dat ćemo sve od sebe da bude bolje.

Jer, dolazak dan poslije na tiskovnu konferenciju u grad koji je za dlaku izbjegao požar i ekološku katastrofu, u grad koji se sam obranio u situaciji kad je bilo očito da je sustav zaštekao i tvrdnja kako „stihije nije bilo“, kako je „sustav funkcionirao upravo onako kako je trebao funkcionirati“, te naposlijetku, tvrdnja između redaka da je cijela panika dignuta bez nekog razloga, jer je, eto, požar medijima bio interesantan i atraktivan, jasan su znak da čovjek ne živi baš u stvarnosti.

Zaboga, navijačke skupine su se pokazale organiziranije od države.

Što je najbolje, Plenković je imao zicer da se kaže kako se, eto, vatrogastvo i cijeli sustav obrane od požara sustavno zanemarivao godinama, ali kako će oni – koji su na vlasti tek nekoliko mjeseci - napraviti sve da se stanje popravi. Mogao je doći s odlukom da se iz proračunske pričuve odmah dodjeljuje nekoliko milijuna kuna za nabavku vatrogasne opreme. Samo se malo, mrvicu trebao i posuti pepelom – taj utorak ga je barem u Splitu bilo sasvim dovoljno.

Ali, takvu scenu očito nećemo gledati od premijera koji živi u uvjerenju da je nepogrešiv, da je političko groblje već prepuno onih koji su mu se suprostavljali i da će brojke u anketama oduvijek izgledati ovako bajno za njega i HDZ, jer, eto, on ima stvari pod kontrolom.

No, medeni mjesec u kojem je Plenković uživao nakon što je, poslije raskida s Mostom (o)kupio većinu u Saboru je nepovratno gotov. Izgorio je do temelja u splitskim pregrađima.

Odavde Plenkoviću Nedodirljivom počinje put prema dole.

Bit će doista interesantno gledati kako će se s tim nositi.

Atraktivno, štoviše.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown