Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2010. u 12:00 2010-07-30T12:00:00+02:00

Neki od svjedoka zakleli bi se da je to bio najveličanstveniji skup ikad na splitskoj Rivi. Preko sto tisuća ljudi sa povijesnim hrvatskim zastavama natiskali su se da čuju i vide lidere najhrvatskije stranke, oporbenog HDZ-a.

- U ovom strašnom času, kad Hrvatska na koljenima ulazi u takozvanu Europsku Uniju, okupili smo se ovde da jasno poručimo - nismo se borili zato da na nekakvom referendumu predajemo svoj suverenitet, vikao je predsjednik stranke dok je pobješnjela gomila pjevala "Oj Ivo i Zorane, pojest će vas crne vrane".

- Šezdeset posto, gospodo, 60 posto za ulazak u EU - i to je ovoj zanimljivoj koaliciji (e, to su već predsjednik lukavo podsmjehnuo), rečem, zanimljivoj koaliciji Srba i komunista dovoljno da se kaže da je Hrvatska odlučila za ulazak u EU! A nitko ne kaže koliko je u tih šezdeset posto - Hrvata, koliko je od tih šezdeset posto sinova oficira UDBE i kako će se ta EU zvat kad sutra u nju uđe, nedajdragiBože, i Srbija?!, vikao je Doktor (kako su ga zvali bliski suradnici), dok je pored njega na bini, glavom klimala prva potpredsjednička ekipa HDZ-a: Ljubo Ćesić-Rojs, Miroslav Tuđman i Božidar Kalmeta.

- Jesmo li zato patili, gospodo, da bi danas izdajnička vlast registar branitelja "pročistila", kako kažu, i da bi ispalo kako nas je na braniku Domovine bilo manje od 400 tisuća?! Je li moraju opet obespravljeni branitelji vraćat' ministru proteze da bi osigurali posao u ministarstvu kad se mi vratimo na vlast?!, a Rivom je krenulo skandiranje "Sedamsto tisuća!", koliko je u registru branitelja bilo imena kad je HDZ izgubio posljednje izbore.

Dvije mlađahne Hrvatice u prvom redu publike razvile su transparent "Varšavska u mom srcu", a uskoro je sa svih strana počelo odzvanjati "Ne damo Varšavsku", slogan koji je, tog globalnozatopljavajuće vrelog ljeta, postao jednim od zaštitnih znakova hrvatske desnice. Predsjednik je prvo pljeskao i smješkao se, a zatim se i on priključio skandiranju.

- Ne damo Varšavsku, ne damo Varšavsku! Rvatice i Rvati! Jučer su policijske falange predvođene takozvanim nezavisnim stručnjakom, ministrom Karamarkom (tu je Doktor morao napraviti nekoliko trenutaka pauze, jer je cijeli Split prekrio zaglušujući zvižduk), opet uhapsile dvojicu ponajvećih hrvatskih sinova - Tomislava Horvatinčića i Milana Bandića! Pa može li se u ovoj zemlji mirno prosvjedovati protiv zločinačke restauracije Varšavske ulice?! U crvenom Pekingu se moglo stat pred tenkove, a usred hrvatske Metropole, se ne može sjest pred kamion!! Pa ove komunjare će tamo opet posadit stabla?! Stabla umjesto šoping-centra, eto kamo nas vode. Valjda im je ostala ljubav prema kori s drveća od njihovih didova partizana!, urlao je, bučno podržan od uzbuđene gomile predsjednik HDZ-a Darko Milinović...

Otprilike u isto vrijeme, u središnjici HDZ-a u Zagrebu, začula se zvonjava.

- Dobar dan, dobili SOS-telefon HDZ-a za ugrožene državne službenike. Aha. Otkaz, kažete... I član ste, da, da... A kad? Dej after jestrdej?! Stra... Ček, ček... Ma mrš bezobraznu ti...

Jadranka je kresnula slušalicom tako da su se i slike na zidu zatresle.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.