Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
23. siječnja 2020.
Opća praksa Tihomira Ponoša

Vrijeme apsurda

Davor Bernardić, Foto: D. JELINEK
Davor Bernardić, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2017. u 17:20 2017-11-08T17:20:26+01:00

Ivica Todorić nije dostupan hrvatskom pravosuđu, ali hrvatsko pravosuđe dostupno je njemu

Događaji nas danomice uvjeravaju da živimo u vremenu apsurda.

U nedjelju smo doznali da je odbjegli Ivica Todorić podnio kaznenu prijavu protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić, izvanrednog povjerenika Vlade u izvarednoj Upravi Agrokora Ante Ramljaka, suosnivača i supredsjedatelja Uprave Knighthead Capital Managementa Thomasa Wagnera te protiv tvrtke Knighthead Capital Management. Razlozi podnošenja kaznene prijave za ovaj su tekst irelevantni. Ono što, međutim, jest relevantno jest činjenica da Ivica Todorić nije dostupan hrvatskom pravosuđu, ali hrvatsko pravosuđe dostupno je njemu. Makar i po punomoćnicima.

Nove činjenice o Todoriću i njegovim londonskim kretanjima također nisu relevantne. U trenutku podnošenja kaznene prijave on nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu što, uostalom, nije ni sada. Da apsurd bude malo veći (iako je upitno može li apsurd biti veći, odnosno može li apsurd biti apsurdniji) Todorić je kao svoju adresu uredno naveo svoju zagrebačku adresu, a kaznena prijava je sastavljena, kako se u dokumentu navodi, »u Zagrebu« i to 27. listopada 2017. godine.

Naravno da to nije jedini apsurd koji je procvao u vrtu Agrokora. Prije nekoliko dana tportal je objavio intervju s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem.

Govoreći o saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor Jandroković je kazao »ova vlada i ovo vodstvo HDZ-a nemaju što skrivati. Ako netko nema veze s Todorićem, onda smo to mi«. Tu gotovo da bismo mogli zazvati Jana Husa i njegovu izreku »o sancta simplicitas« (nježno prevedenu kao »o sveta priprostosti«) izrečenu u trenutku kada je neki seljak (po drugoj legendarnoj verziji starica) dometao drva na lomaču na kojoj će Hus biti spaljen. N

aime, ako netko ima veze s Agrokorom i Todorićem, i to itekako gorljive veze, onda je to svakako ova Vlada. I u tome što postoji ta veza ništa nije sporno, eventualno je sporan sadržaj te veze, a lako moguće i njezine posljedice.

Todorić je doista bio na sastancima u Vladi, doista je tražio pomoć za svoj posrnuli koncern, Vlada (ili tko li već) je doista izradila poseban zakon nazvan lex Agrokor, a Hrvatski sabor doista ga je usvojio. Odakle, sada, nakon svega toga što je nepobitno, takva gorljivost u Jandrokoviću da tvrdi nešto što je, eto, apsurdno? Brani li se on (ili svoju stranku, Vladu) tim apsurdom od sadržaja veze, a ne samog postojanja veze i, ako to radi, zašto to ne radi ipak nešto manje priprosto?

Apsurdan je i Prijedlog za pokretanje povjerenja Vladi Republike Hrvatske koji je predložio 31 zastupnik u Hrvatskom saboru. Apsurdan je bez obzira kakav će ishod glasanja o povjerenju Vladi biti. U političkoj borbi štošta je dozvoljeno, a još je i više toga moguće. Tako smo naučili da je motiv za podnošenje prijedloga za pokretanje povjerenja Vladi ne to da se Vladu pokuša srušiti, nego je motivirano željom da u Sabor dođe predsjednik Vlade, pa da saborskim zastupnicima govori o određenoj temi, a ta je tema Agrokor i sve što je s njim povezano, ugovor o roll-up kreditu svakako. I ta želja da im premijer govori o Agrokoru (kad to već nije učinio na dan kada su to oni od njega očekivali) bila je, bez obzira na sve što je navedeno na sedam stranica Prijedloga, ona iskra koja se na koncu rasplamsala u Prijedlog. To je bila, kako se govorilo, jedina metoda da se premijera prisili da dođe u Sabor i govori o Agrokoru. Osim te jedine metode, postoji i »aktualac« koji će u ovom slučaju sigurno prethoditi raspravi o Povjerenju Vladi.

O tome radi li se, odnosno radi li SDP prije svih, na realizaciji onoga što bi trebala biti suština tog Prijedloga (a to je rušenje Vlade, i posljedično formiranje nove koju bi predvodio SDP ili raspisivanje prijevremenih izbora) uglavnom ništa ne znamo. Vabi li netko zastupnike vladajuće većine da promijene stranu, priključe se sadašnjoj oporbi, i paradoksalno, ponovno budu u većini, o tome ništa ne znamo. Prijedlog SDP-a spada u instrumentarij političke borbe ma koliko bio apsurdan, a jedini veći apsurd od samog Prijedloga bio bi njegov uspjeh.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.