Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1n
Sutra: 15° 15° 1n
23. listopada 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Vrdoljaku odgovara da bude ništa

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2018. u 22:43 2018-01-24T22:43:26+01:00

A 2008. je počeo graditi političku karijeru. Polijepio je plakate na kojima drži dvije lopte, uz slogan »Ivan Vrdoljak – The Man with the Balls«, što je trebalo tumačiti kao »čovjek s mudima«. Od takvog je čovjeka Vrdoljak spao na muškarca atrofiranih mišića

Bit će da je Andrej Plenković bio zadovoljan u nedjeljno prijepodne, ako je gledao intervju Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a, na televiziji N1. Nije Vrdoljak kazao ništa što nismo znali, tek da će ostati u sadašnjoj Vladi do kraja, takorekuć bezuvjetno, bez obzira na to što je rekao da su »obrazovanje i Blaženka Divjak i njezin stručni tim« nešto zbog čega bi stranka napustila Vladu. Jasno je od onoga trenutka kada je HNS ušao u Vladu da je Vrdoljak svoju stranku stjerao u kut i ostavio je bez ikakvog manevarskog prostora, oni van iz Vlade naprosto ne mogu. Ostalo je sve bila muzika za Plenkovićeve uši, prioritet je reforma obrazovanja (a nju ni HNS ni Divjak ne mogu samostalno provoditi niti će im HDZ to ikada dopustiti, dapače HDZ je taj koji će određivati ritam i smjer promjena), a sve ostalo je nevažno, osim ostanka HNS-a na vlasti.

Bit će i da je Vrdoljak svjestan svoje slabašne pozicije jer upitan imaju li utjecaj odgovara da to nije presudno jer »ključan je rezultat. Imamo rast zaposlenosti, kreditni rejting, raste industrijska proizvodnja. Imamo političku stabilnost, manjinci su u Vladi i njima treba zahvaliti«. Dakle, na tomu što »imamo rast zaposlenosti, kreditni rejting, raste industrijska proizvodnja« trebamo zahvaliti osmorici manjinskih predstavnika u Hrvatskom saboru, a to ima li HNS ikakvoga utjecaja na rad Vlade, pa onda i njen rezultate, nije presudno.

Već iz sljedećih rečenica Ivana Vrdoljaka jasno je zašto nemaju utjecaja, jer, kako reče predsjednik HNS-a, »ja nemam mišiće, ja sam ništa, ali uveli smo informatiku«. To da Vrdoljak nema mišića važna je informacija. U deset godina dogodila se golema anatomska promjena na tijelu Ivana Vrdoljaka. Prije deset godina, u veljači 2008. godine počeo je graditi svoju političku karijeru u Osijeku. Polijepio je plakate na kojima drži dvije lopte – jednu nogometnu, jednu košarkašku – a reklamirao se sloganom »Ivan Vrdoljak – The Man with the Balls«, što nije trebalo tumačiti kao »čovjek s loptama«, nego kao »čovjek s mudima«. U deset godina od takvog je čovjeka Vrdoljak spao na muškarca atrofiranih mišića (u za njega povoljnijoj varijanti, jer ipak mu ne treba vjerovati da baš, eto, nema mišiće).

S obzirom na to da nema mišiće, Vrdoljaku odgovara (dapače, reklo bi se da mu je to prirodna politička pozicija) da bude ništa jer, još je jedna novina koju ta stranka uvodi, a o kojoj Vrdoljak priča, ta da predsjednik stranke nije u Vladi, a nije ni saborski zastupnik. Takvu je poziciju imao valjda samo Willy Brandt nakon što je 1974. dao ostavku na kancelarsko mjesto, i takav je položaj imao u sasvim specifičnim okolnostima, a Brandt je bio, ako ništa drugo europarlamentarac. Kao predsjednik stranke koja je na vlasti Vrdoljak se ne želi baviti praktičnom politikom, jer on, kako reče, želi napisati programe. Dakle, umjesto (su)vladanjem, on bi se bavio stranačkim akademizmom.

Andrej Plenković može biti sasvim zadovoljan i stanjem u SDP-u. Od te stranke, dokle god je Bernardić prvi čovjek socijaldemokrata, ne mora strahovati. Istina, u politici nikad ne treba reći nikada, ali teško da Bernardić, kao šef najsnažnije opozicijske stranke, može biti veća prijetnja i ugroza Plenkoviću od Plenkovića samoga. Bernardiću se dogodilo nešto što je valjda najgore što se političaru može dogoditi. Nije problem što su se satiričari i prije prošloga tjedna bavili (i) njime i njegovim političkim djelovanjem. Njegov je problem što je on od prošlog tjedna postao predmet javne sprdnje i podsmijeha, a za političara je bolje da ga se boje nego li da mu se javno podsmjehuju.

Usprkos svim time čime Andrej Plenković kao predsjednik Vlade i HDZ-a može biti sasvim zadovoljan i što bi mu (ne bude li neočekivanih potresa, uvijek mogućih u politici) trebalo omogućiti da relativno mirno privede mandat kraju, on, a i njegova stranka, bi trebali biti itekako zabrinuti. Postignu li relativnu izbornu pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima, s kime će koalirati? Jedini koji bi im mogao biti na lageru, ostavimo li po strani veliku koaliciju sa SDP-om (koja do tada možda i ne bude velika) mogao bi biti Most, opet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.