Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
20. siječnja 2019.
Komentar Tihomira Ponoša

kolumna Vlada nenadležni kustos ustaškog nasljeđa

Spomen-ploča podignuta u Jasenovcu poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj je uklesano i ustaško "za dom spremni" / Foto N. ĆUTUK/PIXSELL
Spomen-ploča podignuta u Jasenovcu poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj je uklesano i ustaško "za dom spremni" / Foto N. ĆUTUK/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2016. u 19:44 2016-12-16T19:44:39+01:00

Vlada se odlučila za politiku nečinjenja i ne poduzima ništa ne bi li skinula spomen-ploču podignutu u Jasenovcu poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj je uklesano i ustaško "za dom spremni"

Vlada Andreja Plenkovića je zaključila da ona ni na koji način nije nadležna za ustaško nasljeđe koje nastaje u hrvatskoj suvremenosti, naprosto to nasljeđe joj nije ni u jednom resoru, a nije joj ni u jednom resoru ne zato što je tako, nego zato što je Vlada odlučila da bude tako. Naprosto Vlada se odlučila za politiku nečinjenja i ne poduzima ništa ne bi li skinula spomen-ploču podignutu u Jasenovcu poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj je uklesano i ustaško »za dom spremni«. Zaključivši da nije nadležna, odlučivši da ništa ne radi, Vlada je samu sebe pretvorila u kustosa ustaštva i ustaškog nasljeđa.

Andrej Plenković je na prošlotjednoj sjednici Vlade najavio da će biti osnovano posebno povjerenstvo, radni naziv mogao bi mu biti Povjerenstvo Vlade Republike Hrvaske za ustaše i partizane, ali nije najavio ni kada, ni kako će biti osnovano, ni tko će u njega biti imenovan, ni što će ono zapravo raditi, niti do kada će posao morati završiti. Tjedan dana kasnije i dalje smo na istoj točki – Plenkovićevoj najavi osnivanja povjerenstva. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je zaključio u intervjuu za televiziju N1 da ne zna kada će poduzeti »nužne mjere« na koje poziva saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u drugoj točki svoga zaključka. Tvrdi Orepić da nema komentara, a vidjet će što će raditi kad nadležni kažu što imaju po tom pitanju. Na tvrdnju novinarke Ane Benačić da je policija ta koja je nadležna, Orepić odgovara »ne znam o čemu govorite, nisam u tijeku«. Takav odgovor može biti u nadležnosti i resoru prostodušnog, neupućenog dobričine, ali ne i dio vokabulara ministra unutarnjih poslova. Istina, Orepić je najavio da će zaštititi sjećanje i pijetet prema žrtvama, ali ne zna kako. Istina, konzultirat će se sa svima s kojima je potrebno, ali nije kazao s kojima se to potrebno konzultirati. Bit će da su to oni nadležni s početka intervjua.

Nadležno za ustaško nasljeđe nije ni Ministarstvo uprave (i njemu je, baš kao i Ministarstvo unutarnjih poslova, na čelu kadar Mosta Ivan Kovačić). Prije pola godine Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba zatražio je mišljenje od Ministarstva. Pita Gradski ured je li statut, konkretno udruge koja je podigla spomen-ploču u Jasenovcu, koji u opisu grba sadrži »za dom spremni« zakonit, a Ministarstvo ne odgovara. Ne rješava Ministarstvo ni žalbu udruge iz Varaždina koja u opisu grba ima »za dom spremni« čiji statut nadležni ured opće uprave upravo zbog toga nije ovjerio. Jasno je da u takvoj situaciji Ministarstvo uprave ne odgovara ni na prošlotjedni novinarski upit koji se odnosi na statute i »za dom spremni« u statutima.

Za ustaško nasljeđe nije nadležna ni predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović jer to se tiče lokalne samouprave. Nije nadležan ni saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Da jest, ne bi u zaključku pozivao nadležna tijela da poduzmu nužne radnje. Bez obzira na tvrdnju potpredsjednika tog Odbora Peđe Grbina da je policija nadležna za uklanjanje ploče, čini se da Odbor ne zna tko je nadležan, jer da jest, valjda bi ga imenovao.

Jedan od rijetkih političara, doduše danas potpuno marginalan, koji tvrdi da je nadležan i u čijem resoru jest »za dom spremni« je Anto Đapić. On najavljuje nove spomen-ploče u koje će biti uklesano »za dom spremni«, a najavljuje i, procijeni li da je to potrebno, i referendum o njemu. Kada je riječ o referendumu, dolazimo do jedne od rijetkih institucija koja jest nadležna za »za dom spremni« i koja je svjesna svoje nadležnosti. To je Ustavni sud, a taj je sud ovoga tjedna potvrdio kaznu izrečenu Josipu Šimuniću zbog tog pozdrava nakon nogometne utakmice između Hrvatske i Islanda u jesen 2013. godine. Ustavni je sud zaključio da je ograničavanje slobode izražavanje Josipa Šimunića zakonski utemeljeno, a legitiman je cilj zaštita dostojanstva drugih i temeljnih vrednota demokratskog društva od iskazivanja i poticanja mržnje na sportskim natjecanjima.

Ustavni je sud važan i za eventualnu Đapićevu referendumsku inicijativu, a malo je vjerojatno da Đapić nije svjestan toga da prijeti praznom puškom. Praksa Ustavnog suda, i u slučaju referenduma o ćirilici, i u slučaju Josipa Šimunića, jasno ukazuje na to da referendum o »za dom spremni« ne bi bio dopušten. No, ni Ustavni sud nije nadležan za spomen-ploču podignutu u Jasenovcu.

A svi koji tvrde da nisu nadležni za pozdrav »za dom spremni« neka se ne iznenade ako jednoga dana pozdrav postane poklič.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka