Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Uloga Novog Zelanda u svjetskoj revoluciji

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern / Reuters
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern / Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2018. u 21:20 2018-03-28T21:20:47+02:00

Premijerka Ardern je neizravno poručila  da je svjesna novozelandske uloge u međunarodnoj raspodjeli moći i utjecaja. Zapitala se »iznenađuje li što Novi Zeland nije u vrhu njihovih (ruskih) interesa? Zapravo ne«. Doduše, Rusija nije prošla lišo ni kod Novog Zelanda koji je osudio napad u Salisburyju i stavio na led pregovore s Rusijom o slobodnoj trgovini.

Svojedobno je direktna demokracija bila popularna tema u Hrvatskoj. Onda se pojavila udruga U ime obitelji, pokazala što se sve s direktnom demokracijom može učiniti, pa je tema postala manje atraktivna.

Zagovornici direktne demokracije jučer su dobili neočekivanog saveznika, čovjeka koji definitivno nije nemoćan, ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Komentirajući protjerivanje ruskih diplomata iz niza zemalja, ruski je ministar vanjskih poslova kazao da su ga upozorili na članak objavljen u njemačkom Die Weltu.

U tom su članku objavljeni rezultati istraživanja javnog mnijenja, a prema tom istraživanju 80 posto ispitanika protivi se novim sankcijama Rusiji. Na temelju tog istraživanja Lavrov je zaključio (zapravo ponovio što je i prije povremeno govorio) da je malo neovisnih država ostalo »u modernom svijetu, u modernoj Europi« i poručio da bi mehanizam direktne demokracije (a za njega su to očito i istraživanja javnog mnijenja) trebao češće biti korišten.

Taj detalj pokazuje da je Rusiju sve što se događa u slučaju Skripal pogodilo i zaboljelo. Jer, da je primijenjen »mehanizam direktne demokracije« Njemačka ne bi protjerala četiri ruska diplomata. Mjera većine članica EU-a i još nekih država (Albanija, Norveška, SAD, Kanada, Australija...) nije oštra, ali je poruka jasna.

Četiri ruska diplomata protjerana  iz Njemačke doista nije neka strašna mjera. Poneki su htjeli biti solidarni s Velikom Britanijom ali, eto, naprosto ne mogu. Novi Zeland, nekadašnja britanska kolonija, neće protjerati nikoga.

Nije da ne bi, ali kako je kazala novozelandska premijerka Jacinda Ardern, među ruskim diplomatima koji službuju u toj državi nema niti jednog koji se nedopušteno bavi obavještajnom djelatnošću, pa eto, nemaju koga protjerati. Ali čim otkriju nekog takvog, i oni će protjerati.

Premijerka Ardern je u izjavi za javnu televiziju neizravno poručila i da je svjesna novozelandske uloge u međunarodnoj raspodjeli moći i utjecaja. Zapitala se »iznenađuje li što Novi Zeland nije u vrhu njihovih (ruskih) interesa? Zapravo ne«. Doduše, Rusija nije prošla lišo ni kod Novog Zelanda koji je i prije početka protjerivanja diplomata osudio napad u Salisburyju i stavio na led pregovore s Rusijom o slobodnoj trgovini.

U ova tri i pol tjedna koliko je vremena prošlo otkako su Sergej Skripal i njegova kćer Julija pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u Salisburyju najviše je u međunarodnoj areni profitirala britanska premijerka Theresa May.

Britanska vanjskopolitička pozicija bila je itekako (samo)uzdrmana. Dva stupa vanjske politike Velike Britanije bila su u krizi. Jedan je europski, a taj si je stup Velika Britanija uspješno sama uzdrmala, sve do rušenja, odlukom o izlasku iz Europske unije.

Drugi stup koji nije bio ni blizu razine odnosa na kakve su u Londonu naviknuti je prekoatlantsko strateško savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Odnosi između velikih i ozbiljnih država ne ovise samo o kadrovima i o tome tko je na kojoj funkciji, ali dolazak Donalda Trumpa na dužnost predsjednika SAD-a uzdrmao je blisko tradicionalno savezništvo, a snažne udarce tom odnosu nisu toliko zadali oni Britanci koji smatraju da Trump ne bi trebao kao predsjednik SAD-a posjetiti Veliku Britaniju, koliko sam Trump svojim neumornim tvitanjem.

May je britansku poziciju osnažila, odlično je iskoristila prošlotjedni sastanak na vrhu članica Europske unije na kojem su usvojeni zaključci kakvima se vjerojatno prije početka sastanka ni sama nije nadala, a od ponedjeljka u London pristižu i izrazi solidarnosti formulirani u broju protjeranih ruskih diplomata iz pojedine zemlje.

May odgovara bilo kakvo snaženje njene pozicije jer ta je vlada objektivno slaba, raspravlja se o tome hoće li, ponajprije zbog Brexita i pregovora o Brexitu, uspjeti dočekati kraj mandata i hoće li uspjeti preživjeti financijsku, političku i reputacijsku cijenu Brexita, a ta cijena Veliku Britaniju, iako je i dalje stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i nuklearna sila, u svjetskoj raspodjeli moći i utjecaja gura još jednu stepenicu niže. Dakle, stepenicu bliže Novom Zelandu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!