Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

Komentar U Kninu dosadno, dakle - odlično

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL
Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2017. u 20:15 2017-08-07T20:15:56+02:00

Čim HDZ dođe na vlast, doživljaj vlastitog nacionalističkog ludila se smanji, neprijatelji postanu nešto manji neprijatelji (bit će i zato što više nisu na vlasti), a ni Srbi više nisu toliko veliki neprijatelji da ne bi mogli biti koalicijski partner

Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja godi kada je na vlasti HDZ. Vidjelo se to i u subotu, na središnjoj proslavi u Kninu. Sve je proteklo mirno, a čak ni privođenje sedmorice muškaraca zato što su uzvikivali »za dom spremni« ne narušava taj spokoj ovogodišnje proslave jer zahvaljujući njihovom grlenom trudu u gradu se ove subote ipak nešto dogodilo.

Nešto se dogodilo i na kninskoj tvrđavi. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije održao govor, nego je pročitao školsku zadaću. Predsjednik Vlade Andrej Plenković otišao je nešto dalje, ali jasno je da on nije govornik koji će zapaliti mase, što, ako ćemo pravo, i nije nužno loše. Razlika između Jandrokovića i Plenkovića je u tome što Jandroković nastupa kao učenik, a Plenković kao učitelj.

Predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović govori nabijeni glagolima prožetim emocijama nisu strani. Glagol »voljeti« čest je u njenim govorima i ona verbalno svako malo pokazuje koliko voli Hrvatsku. Ove subote predsjednica nas je poštedjela patetike i to uopće nije bilo loše. Dapače. Predsjednica je izrazila određenu dozu empatije i prema stradalim Srbima i zbog svih stradalih Srba izrazila je žaljenje »kao Hrvatica, građanka i majka«. Žaljenje za srpskim žrtvama Grabar-Kitarović je izrazila i prije dvije godine u Kninu. Njen je tadašnji govor bio nacionalno mnogo vatrometniji nego li subotnji, a tada je izjavila »žalimo za svakim izgubljenim životom, i hrvatskim i srpskim«. Razlika je u tome što je predsjednica iz množine prešla u jedninu, a i to da žali kao Hrvatica, građanka i majka nije mala distinkcija u odnosu na izrečeno prije dvije godine. Zanimljiva je bila i izjava koju je predsjednica Republike dala prije početka programa na tvrđavi. Grabar-Kitarović u toj je izjavi krenula tragom kninskoga gradonačelnika Marka Jelića i voditeljice Documente Vesne Teršelič.

S kninskim se gradonačelnikom Jelićem složila da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama. Što se, pak, tiče Teršelič, njenom se stavu približila kada je izrazila nadu »da ćemo jednoga dana biti u stanju zajednički obilježiti Oluju kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova«.

Teršelič se također založila za svojevrsna zajednička obilježavanja, ali je njena argumentacija nešto drugačija. Ona je u petak pozvala vlade Hrvatske i Srbije da pronađu način za obilježavanje obljetnica događaja poput Oluje koji neće biti »tako jednostran jer nam to treba za izgradnju povjerenja i dugotrajnog mira«. Ovo prvo, pokloniti se i srpskim žrtvama je nešto lakše izvedivo, samo dan nakon obljetnice Oluje prilika za to bila je u Uzdolju. Ovo drugo je mnogo kompliciranije (i trenutačno se čini nedoglednim), bez obzira na to iz čije vizure – Grabar-Kitarović ili Teršelič – se gleda.

Vratimo se na početak teksta i konstataciju da proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja godi kada je HDZ na vlasti. Godi zato što HDZ kada je u opoziciji – a to je bio u dva navrata – pokazuje silan rušilački potencijal i silan potencijal prikazivanja kao neprijatelja i izdajnika države i nacije onih koje su hrvatski državljani većinski izabrali. HDZ kada je u opoziciji obuzme nacionalističko ludilo i sve što nije istovjetno njemu sklon je proglasiti protuhrvatskim i nenarodnim.

Posljedice toga vidjele su se i u Kninu, primjerice 2014. i 2015. godine kada se tadašnjoj vlasti zviždalo samo zato što su iz, za okupljene, neodgovarajuće političke opcije, za njih protuhrvatske i nenarodne, i kada je dio branitelja tražio odstup s vlasti, pa čak i prijetio rušenjem vlasti. Čim HDZ dođe na vlast doživljaj vlastitog nacionalističkog ludila se smanji, neprijatelji postanu nešto manji neprijatelji (bit će i zato što više nisu na vlasti), a ni Srbi više nisu toliko veliki neprijatelji da ne bi mogli biti koalicijski partner. Sve to rezultiralo je time da je proslava u Kninu ove godine bila dosadna. Dakle, odlična.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.