Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
20. siječnja 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Trump - rješavač problema

 REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 23. kolovoz 2017. u 23:26 2017-08-23T23:26:00+02:00

 Prije 16 godina Bush je poručio da rat protiv terora počinje s al Kaidom, ali tamo ne završava. Kada će i kako završiti taj rat, nije prognozirao niti Trump. Tek je izrazio uvjerenost u američku pobjedu  

Vojno-politički pragmatizam bez velikih, zamašnih ideja. To je sukus obraćanja naciji američkog predsjednika Donalda Trumpa iz baze Fort Myer nadomak Washingtona u kojem je odredio novu strategiju prema Afganistanu. Njegov je cilj pobijediti u najduljem američkom ratu koji je u jesen 2001. godine, nakon napada na SAD 11. rujna, započeo predsjednik George W. Bush. Trumpov je cilj da Afganistan (ali i druge države, primjerice Pakistan) više ne budu sigurna utočišta za terorističke organizacije kojima su Sjedinjene Države primarni cilj. Dakle, cilj je nove strategije predsjednika Trumpa sigurnost Sjedinjenih Država (za postizanje tog cilja potrebno je uništiti one koji namjeravaju ugroziti sigurnosti SAD-a, a djeluju izvan američkog teritorija), ali Trump nema nikakvih ambicija kada je riječ o tome kako bi trebale izgledati države i društva koji pružaju sigurna utočišta terorističkim organizacijama. Kakav će biti poredak u tim državama, hoće li biti demokratski ili neće, njega to ne zanima. Jedino što ga zanima jest to da te države i društva nisu nikakva prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Odustajanje od širenja demokracije svijetom Trump je u ponedjeljak jasno izrekao: »Više nećemo koristiti američku vojnu moć da bismo stvarali demokracije u dalekim zemljama ili da bismo izgradili druge zemlje u skladu s našom vlastitom slikom. Ti su dani gotovi. Umjesto toga, mi ćemo raditi s našim saveznicima i partnerima na zaštiti naših zajedničkih interesa«.

Jednostavnije da jednostavnije ne može biti. Uostalom, od Trumpa se upravo to moglo i očekivati, ovako je nešto najavio u prošlogodišnjoj kampanji. Koliko Trumpa u tom američkom najduljem ratu ne zanima ništa drugo osim sigurnosti Sjedinjenih Država, vidi se i iz naznake moguće promjene politike prema talibanima (pri čemu bi prvo talibani trebali promijeniti svoju politiku, a za to ih je potrebno vojno poraziti).

– Jednoga dana, nakon uspješne vojne operacije, možda će biti moguće imati politički sporazum koji će uključivati elemente talibana u Afganistanu. Ali nitko ne zna hoće li se i kada to uopće dogoditi – kazao je Trump.

To je znatna razlika u odnosu na ono što je 21. rujna 2001. godine u obraćanju Kongresu govorio tadašnji predsjednik George W. Bush. Deset dana nakon 11. rujna, američki je predsjednik (koji se tada javnosti obratio pred Kongresom, ne iz vojne baze) formulirao »rat protiv terora«, jasno kazao »Sjedinjene Države poštuju narod Afganistana, naposljetku, mi smo trenutačno najveći izvor humanitarne pomoći, ali mi osuđujemo talibanski režim«.

Jedina moguća suradnja između talibana i SAD-a u tom trenutku za vladu u Washingtonu bila je jednosmjerna – hitna predaja Osame bin Ladena i drugih ljudi iz al Kaide SAD-u i prestanak podrške toj i drugim terorističkim organizacijama. Trump nije promijenio trenutačan stav američke administracije prema talibanima, on ostaje isti. No, Trump je naznačio moguću veliku promjenu američkog stava prema Pakistanu. Ta je država jedna od najvažnijih američkih saveznika u borbi protiv terorizma od samoga početka i Busheve intervencije u Afganistanu i ujedno veliko i prilično sigurno utočište za niz terorističkih organizacija i pokreta, uključujući i talibane. Trump je poručio da SAD više ne može šutjeti o Pakistanu kao sigurnom utočištu za terorističke organizacije, »talibane i druge koji su prijetnja regiji, ali i izvan regije«.

Usprkos tom zaokretu prema vojno-političkom pragmatizmu (koji bi kadrovski i financijski trebali podržati saveznici, svakako članice NATO-a) barem u jednome je Trumpova strategija jednako maglovita kao i Busheva. Nitko, naime, ni ne naslućuje kada će rat završiti. Prije 16 godina Bush je poručio da rat protiv terora počinje s al Kaidom, ali tamo ne završava. »Neće završiti dok svaka teroristička grupa globalnog dosega ne bude otkrivena, zaustavljena i poražena«. Kada će i kako završiti taj rat, nije prognozirao niti Trump. Tek je izrazio uvjerenost u američku pobjedu, a pobijedit će zato što će »na jedan način ili na drugi, ti problemi biti riješeni. Ja sam rješavač problema.«. U toj izjavi da je on »rješavač problema« krije se opasna zabluda. Jedan čovjek, pa bio on i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ne može riješiti taj problem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka