Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
OPĆA PRAKSA

kolumna TIHOMIR PONOŠ Vaganje tereta zvanog Lovro Kuščević

Foto PATRIK MACEK/PIXSELL
Foto PATRIK MACEK/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 19:15 2019-07-04T19:15:53+02:00

Predsjednik Vlade Andrej Plenković završio je svoje poslove u Bruxellesu. Uspješno, dakako, jer dogovor oko pet ključnih funkcija EU-a je postignut (tek ćemo vidjeti hoće li biti i realiziran). Istina, među tih pet imena nema Manfreda Webera, donedavnog spitzenkandidata njegove Europske pučke stanke, ali nema ni imena Fransa Timmermansa, spitzenkandidata konkurenata iz socijalista. Premijer se u Bruxellesu intenzivno bavio kadrovskim pitanjima, a sada kada se vratio u domovinu nema mu druge nego da se pozabavi kadrovskim pitanjima, ali ne na europskoj, nego na nacionalnoj razini.
U srijedu ujutro sastao se, u proširenom sastavu, s ministrom uprave, ujedno i političkim tajnikom HDZ-a Lovrom Kuščevićem, a taj je ministar zbog svojih nekretninskih poslova i preinaka na udaru ne samo opozicije i dijela javnosti, nego i vlasti i traži se njegova ostavka.
Kuščević je u srijedu prijepodne novinarima izjavio da premijer nije tražio njegovu ostavku, niti se o tome razgovaralo. Plenkoviću je detaljno i dokumentirano izložio sve informacije o svojem imovinskom stanju i poručio da ima »potpun elaborat o svojoj imovini i primanjima«. Ako nisu razgovarali o Kuščevićevoj ostavci, zašto su razgovarali o njegovoj imovini, a upravo su ona i način stjecanja razlog za zahtjeve za ostavkom? Ako nisu razgovarali o ostavci, zašto je premijeru, i to ne prvi put, detaljno i dokumentirano izložio sve informacije o svojem imovinskom stanju? I što će mu ako nisu razgovarali o ostavci, a i što će mu uopće, »potpun elaborat«?
Plenković, ne prvi put, nosi težak teret svojih ministara, svojega vlastitog kadroviranja (pri čema valja imati na umu da je Kuščevića upravo Plenković dodatno osnažio postavivši ga na dužnost političkog tajnika stranke), a kako se čini, i ovoga bi ga puta mogao iznijeti. Ministar Kuščević mogao bi biti teži teret za HDZ-ove koalicijske partnere iz HNS-a nego li za samog Plenkovića. Prije nego što Plenković sazna koliko je težak teret Lovro Kuščević, taj će teret morati izvagati HNS. Ta stranka, čini se, traži ostavku Kuščevića, traži da ga premijer smijeni, traži da Kuščević više ne bude u Vladi, tvrdnje sežu sve do one prema kojoj je Kuščeviću mjesto u pritvoru. Istodobno, HNS ne zna kako bi maknuo taj teret. Za njih bi bilo najjednostavnije da ga makne sam Plenković, ali on do sada nije pokazivao sklonost micanju ministara iz vlastite Vlade, osim onih iz Mosta koji su htjeli maknuti ministra iz njegove Vlade. Druga je mogućnost podrška zahtjevu za opozivom koji je Saboru podnio SDP, ali u HNS-u baš i nisu skloni svojim glasovima poduprijeti prijedlog opozicije. HNS i HDZ o Kuščevićevom statusu navodno pričaju, ali suštinski, za sada, ne razgovaraju. Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u srijedu je razgovarao s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, a razgovarali su o tome da će razgovarati sljedećega tjedna.
Mjerna točka za HNS i njegovo vaganje Kuščevića bit će trenutak kada će Vlada odlučivati o SDP-ovu zahtjevu za smjenu ministra uprave. To je ona točka nakon koje Most više nije bio u Vladi, nakon koje je tajnica Vlade po nalogu premijera pisala razrješenja. Tu mjernu točku HNS može izbjeći, njegovi ministri (a osim o Štromaru, riječ je još o Blaženki Divjak koja je iz kvote HNS-a, ali nije članica stranke) ne moraju biti na toj sjednici Vlade. Sve to nosi određeni reputacijski rizik (iako je o reputacijskom riziku u kontekstu HNS-a neozbiljno i pomisliti) jer zašto se traži ostavka ministra, ako se ne želi ići do kraja. U cijeloj toj priči najzabavniji detalj je poziv vodećih ljudi HNS-a na zdrav razum, i to u politici.
HNS-u bi u ovome času vjerojatno i odgovaralo da ih Plenković izbaci iz Vlade, ako već neće Kuščevića, ali nisu sigurni u to da li oni to doista žele. Izaberu li za nekoliko mjeseci Matiju Posavca za novog predsjednika stranke (aktualni Ivan Vrdoljak se negdje zagubio u svim ovim pričama o ministru uprave) moguće je da će tako i onako napustiti Vladu. Jesen ove godine je posljednji trenutak kada bi mogli otići iz Vlade i pokušati koliko je to moguće popraviti silnu štetu koju su si sami nanijeli raskidanjem koalicije sa SDP-om i ulaskom u koaliciju s HDZ-om i tako možda preživjeti na parlamentarnim izborima sljedeće godine. Ali, nije loše ni biti u Vladi. U nju su ušli, kako su tumačili, zbog spašavanja obrazovne reforme i nezgodno je izaći iz Vlade baš sada, kada ju se konačno, tijekom sljedeće školske godine može spasiti. Nezgodno je izaći iz Vlade baš u trenutku kada se u Štromarovom ministarstvu pripremaju novi poticani stambeni krediti za mlade. Ne može se tek tako izaći iz Vlade, a pred birače istrčati bez gotovo ičega.
Osim HNS-a, teret zvan Kuščević izvagat će i HSLS i zastupnici manjina, i to stvarno izvagati, ne samo verbalno. Milorad Pupovac je kazao da taj teret koji se veže uz Kuščevića, »veže se uz koaliciju i Vladu i mi taj teret ne trebamo nositi«. No, dug je put od »ne trebamo« do »nećemo«. I tek kada svi oni izvažu Lovru Kušćevića, Plenković će znati koliko mu je ministar uprave težak, tek će tada znati hoće li taj balast nastaviti vući ili će ga zamoliti da skoči preko palube.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.