Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Opća praksa

kolumna TIHOMIR PONOŠ Reprezentacija postaje HDZ-ovo leno

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. kolovoz 2018. u 16:36 2018-08-08T16:36:20+02:00

Popularnost nogometaša i izbornika nastoji se transformirati u politički kapital vlasti. Nogometnu reprezentaciju, njen uspjeh i popularnost, nastojat će se iskoristiti za promociju vrijednosti koje su na samom vrhu vrijednosti sadašnje vladajuće garniture

Nogometna reprezentacija je, niti četiri tjedna koliko je prošlo od finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, u velikoj opasnosti. Ona je, naime, postala objekt obrednog spominjanja u govorima, ne samo političara, u tim se govorima nogometnu reprezentaciju ističe kao uzor i poželjan model ne samo uspjeha nego i sloge, jedinstva i zajedništva. Zaboravlja se da se model uspjeha u jednom području (sportu, konkretno nogometu) ne može automatizmom preslikavati na cijelo društvo i državu.

Reprezentacija je u opasnosti zato što je toliko često spominju političari, a to je obično snažan predznak za put u nepopularnost u kojoj se završi i bez vlastite krivnje. Više se izgleda ni o čemu ne može razgovarati u Hrvatskoj, a da se obredno ne spomene reprezentacija. Nedjelja, 5. kolovoza, bila je u znaku obilježavanja obljetnice Oluje prijepodne, Sinjske alke poslijepodne, a kroz sve se manifestacije provlačio uspjeh nogometne reprezentacije.

Prva navijačica u Hrvata Kolinda Grabar-Kitarović očekivano je prigrlila uspjeh nogometne reprezentacije. O njemu je govorila i u Kninu i poručila da uspjeh nogometaša pokazuje koliko možemo kada smo složni i jedinstveni. I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković snagu svoga govora pokušao je pronaći u nogometnim reprezentativcima.

Dapače, nedavni uspjeh nogometaša vratio nam je ponosni domoljubni zanos, nogometaši su nam »ponovno donijeli optimizam i zajedništvo i na tome im trebamo biti zahvalni«. Nabrojio je i niz vrijednosti koje su nogometaši demonstrirali: talent, rad, međusobno povjerenje i prijateljstvo, vjeru, hrabrost, samopouzdanje i poniznost.

Ni alkarski vojvoda više ne može dovoljno inspirativnog viteštva pronaći u samoj Alci, pa ga traži u nogometnoj reprezentaciji na čelu s izbornikom Dalićem. Dapače, uspjeh nogometne reprezentacije je imao oslobodilački učinak jer »cijeli svijet nam se divi, kao da smo se oslobodili svih kompleksa, zbacili sve okove i pokazali tko smo i što smo«.

Specifično tumačenje dao je vojni ordinarij Jure Bogdan. Dakle, »izbornik i nogometaši snagu crpe iz vjere i molitve kako bi u svojoj struci ostvarili naravne talente koje im je Bog dao«. I on je pridodao zajedništvo, ljubav prema domovini, ustrajnost i požrtvovnost.

Zanimljiv je dio o vjeri i molitvi kao putu za ostvarenje naravnih talenata koje im je Bog dao. Naime, znači li to da ih Bog, kada je riječ o nastupima s reprezentacijom na velikim natjecanjima, nije slušao sve do Rusije 2018. godine, ili se do Rusije 2018. nisu dovoljno dobro molili i dovoljno vjerovali, pa da u svojoj struci ostvare naravne talente koje im je dao Bog. Nadalje, znači li to da je Bog odlučio da će ovoga ljeta sve do finalne utakmice biti Hrvat, a u finalnoj Francuz, zašto je tako selektivan i što ne valja s Brazilcima koji mu se usrdno mole i zašto njima ne omogućava da ostvare svoje naravne talente.

Valja primijetiti da je jedini koji je izostavio nogomet iz svojih govora o Oluji premijer Andrej Plenković. Tko zna, bit će da je svjestan da nogometni uspjeh, ma koliko velik bio, nije pristojno stavljati u istu ravan s vojnom akcijom i ljudima koji su znali, kada su krenuli u akciju, da je možda neće preživjeti ili da će u toj akciji biti doživotno osakaćeni.

Popularnost nogometaša i izbornika nastoji se transformirati u politički kapital vlasti. Nogometnu reprezentaciju, njen uspjeh i popularnost, nastojat će se iskoristiti za promociju vrijednosti koje su na samom vrhu vrijednosti sadašnje vladajuće garniture.

Konačna politička posljedica toga bit će da će vlast nastojati pretvoriti reprezentaciju u svoje privatno, dakle HDZ-ovo, leno. HDZ će učiniti sve da nogometnu reprezentaciju politički instrumentalizira, jer HDZ oduvijek nastoji instrumentalizirati i posvojiti sve što ima nacionalni naboj i što makar miriše na uspjeh, ma koliko bio nezaslužan za to.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.