Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Međuzemlje

TIHOMIR PONOŠ Penava odlučio postati Vesna Teršelič

Foto D. Javorović / PIXSELL
Foto D. Javorović / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2018. u 7:18 2018-09-24T07:18:00+02:00

Dva tjedna već Penava kruži Hrvatskom i raspiruje plamen istraživanja i procesuiranja ratnih zločina. I priključili su me se sve sami ljubitelji lika i djela Vesne Teršelič, sve sami zagovornici bespogovornog istraživanja i procesuiranja ratnih zločina

Voditeljica Documente - centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič za desno je orijentirane političare i birače, dio braniteljskih udruga, Jugoslavenka. Ona je za njih jedno od utjelovljenja zla, protivnica Hrvatske, i ne samo da je protiv Hrvatske, ona Hrvatsku mrzi. Tu nije kraj jer ona je za njih osoba koja zajedno s Documentom izdašno i lagodno živi na državnim jaslama, neka vrst antihrvatskog uhljeba.

Činjenica da je Documenta jedna od ne baš tako malobrojnih udruga koje više uplaćuju poreza i doprinosa nego što dobivaju novca iz javnih izvora Hrvatske njima ne znači mnogo. Vesna Teršelič ide im na živce kao sve navedeno - Jugoslavenka, nehrvatica, izdajnica Hrvatske, protivnica Hrvatske, mrziteljica Hrvatske - još od 1991. godine kada je pokretala Antiratnu kampanju. Istina, tada je manje išla na živce, a i nije živcirala tako brojne kao danas jer je naprosto bila mnogo manje poznata, baš kao i njeno djelovanje. Ponajviše im Vesna Teršelič ide na živce jer uporno inzistira na procesuiranju svih ratnih zločina počinjenih u ratovima od 1991. godine pa nadalje u ratovima kroz koje se Jugoslavija raspadala, od sukoba u Sloveniji, do Kosova i Makedonije. Teršelič je zbog toga što bi htjela da se ratni zločini istražuju i procesuiraju opasna jer ona to iz vizure onih kojima ide na živce i jetra sigurno radi zato što je prosrpski orijentirana pa ne razmišlja ni o čemu drugome nego o tome kako da Hrvate, hrvatske branitelje posebno, strpa u zatvore.

Tvrda varijanta 

Vesna Teršelič (i njeni suradnici i suradnice) živcirali su ih i svojim svakogodišnjim izvještajima o praćenjima suđenja za ratne zločine. Pogledajmo što piše u izvještaju za 2016. godinu: »Hrvatsko pravosuđe se i nadalje suočava s velikim brojem neprocesuiranih ratnih zločina. Od 490 zločina evidentiranih u bazu podataka ratnih zločina Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (u daljem tekstu DORH) za 168 (34%) zločina počinitelji su i dalje nepoznati«. Sljedeće godi ne, u izvještaju za 2017. godinu napisano je: »Hrvatsko pravosuđe učinilo je slabašan progres po pit anju utvrđivanja kaznene odgovornosti počinitelja ratnih zločina. Od 490 zločina evidentiranih u bazi podataka ratnih zločina Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu DORH), za čak 153 (31,2%) zločina počinitelji su i dalje nepoznati«.

Možemo citirati i zaključak iz tih izvještaja, identični su i za 2016. i 2017. godinu: »S obzirom na pravo svih žrtava ratnih zločina na utvrđivanje činjenica i okolnosti njihova stradavanja te borbu protiv nekažnjivosti, očekujemo učinkovitiji rad policije i DORH-a u istraživanju, a sudova u nepristranom procesuiranju svih ratnih zločina. Broj neprocesuiranih zločina za koje nije pokrenuta niti istraga, još je uvijek (pre)velik. Potrebna je daljnja revizija optužnica podignutih u ranijem periodu, dodatne istrage te suradnja s članovima obitelji ubijenih«.

Zbog tih i takvih stavova Vesna Teršelič bila je za desni spektar i dio braniteljskih udruga osoba koju su iskreno mrzili i prezirali. A onda je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, čini se, pročitao izvještaje Documete i odlučio postati Vesna Teršelič, ali dorađena, beskompromisna varijanta koja je zahtjevu za procesuiranje ratnih zločina dodala i odlučno izgovorene i spomenute rokove u kojima se to mora riješiti i zahtjev da ako ih se ne riješi moraju otići glavni državni odvjenik, ministri pravosuđa i unutarnjih poslova, šefovi obavještajnih agencija.

Penava ipak desničar 

Ipak je Penava desničar. On, kad je već odlučio da će postati Vesna Teršelič i tražiti pravdu za žrtve ratnih zločina odlučio je postati tvrda varijanta Vesne Teršelič. Ne bi li svima bilo jasno o čemu to Penava doista govori i što to on doista traži organizirat će prosvjed, miran i nestranački, u Vukovaru 13. listopada.

Dva tjedna već Penava kruži Hrvatskom i raspiruje plamen istraživanja i procesuiranja ratnih zločina. I priključili su me se sve sami ljubitelji lika i djela Vesne Teršelič, sve sami zagovornici bespogovornog istraživanja i procesuiranja ratnih zločina svih ovih godina od udruge U ime obitelji, do borbenih braniteljskih udruga veterana šatora iz Savske koji su taj šator razapeli baš kad su na vlasti bili Jugoslaveni Ivo Josipović i Zoran Milanović (pa su zato i istaknuli transparent »1991.protiv Jugoslavije - 2014. protiv Jugoslavena«) i sada su se bespogovorno svrstali u kolonu koju predvodi nitko drugi nego Jugoslavenka Vesna Teršelič. Jer, jasno je svima koji se pitaju tko stoji iza Penave i odakle iznenada Penavi ideja da u žarište politike u Hrvatskoj ubaci temu sporog procesuiranja ratnih zločina da Penava u toj igri može biti tek pobočnik Vesne Teršelič.

I svi su najednom postali Vesna Teršelič. Žurno se hapsi i istražuje, žurno se podižu optužnice, žurno se objavljuje da je poneka istraga završena, žurno se objavljuje da je žurno formirana posebna radna skupina za žurno rješavanje ratnih zločina.

Ma kakvi populisti? 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jedva da stigne hapsiti ilegalne migrante od brige za rješavanjem ratnih zločina, inače smireni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković govori da nema zadovoljstva dok zadnja žrtva ne dobije sudski epilog, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prestaje pozdravljati Mirka Norca i neprekidno sastanči s nezadovoljnim sljedbenicima Vesne Teršelič u istoj onoj zgradi pred kojom su oni razapeli antijugoslavenski šator, čak bi se i Ivan Miklenić, izgleda, preodjenuo u halje Vesne Teršelič. Jedino se još ministar uprave Lovro Kuščević drži sebe k'o pijan plota i poručuje da bi prosvjed u Vukovaru mogli instrumentalizirati populisti.

Ma kakvi populisti Kuščeviću, kakvi populisti? Jugoslaveni - Penava i Teršelič.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.