Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
17. siječnja 2020.
Opća praksa

TIHOMIR PONOŠ Pametni znaju čemu služi pojas, ostali budu Strache

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2019. u 17:24 2019-05-22T17:24:10+02:00

Kolikogod domaći birači, posebno na lokalnoj razini, biraju političare bez obzira na njihov korupcijski dosje, korupcija je nešto na što su birači ipak osjetljivi. Većina istraživanja ukazuje na to da im korupcija smeta i da bi po njima borba protiv korupcije trebala biti među prioritetima, ako ne i na prvome mjestu

Kako razlupati samoga sebe, i još štošta osim sebe, bez suvišnih zašto demonstrirao je sada već bivši austrijski političar i čelnik radikalno desne stranke FPÖ Heinz-Christian Strache. Storija o njegovom izletu na Ibizu je dobro poznata, dijelom su poznate i posljedice. Dakle, njemu je žena koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha pričala kako njen ujak želi investirati 250 milijuna eura u Austriju, više puta je kazala da je riječ o ilegalnom novcu, ali Strache i njegov bliski stranački suradnik Johann Gudenus svemu usprkos nastavili su razgovore s navodnom nećakinjom.

Dapače, ponudili su joj kupnju najtiražnijeg dnevnog lista u Austriji »Kronen Zeitunga« i kazali da ako tri tjedna uoči izbora preuzme »Kronen Zeitung« i podrži ih da dođu do vrha, »onda možemo pričati o svemu«. Sve to zbivalo se u srpnju 2017. godine, samo dva mjeseca prije parlamentarnih izbora u Austriji.

Strache je, dakle, bivši političar. Više nije vicekancelar, više nije ni čelni čovjek FPÖ-a. Njegova stranka na koncu je izašla iz austrijske vlade, Austrijanci će, vjerojatno u rujnu, na prijevremena parlamentarne izbore. Priča je postala javnom tjedan dana prije izbora za Europski parlament, a političke posljedice po FPÖ vjerojatno će na tim izborima biti teške, osim ako austrijski birači na korumpirane političare (i one koji to tek žele, pa i uz rusku pomoć, biti) nemaju odnos kakav prema korumpiranim političarima (pa i sa sudskim procesima i oprosnicama) prečesto imaju hrvatski birači.

Strache je u razgovoru s navodnom nećakinjom demonstrirao da je silno vlastohlepan, da neće prezati od ničega da ostvari politički cilj (pa mu ni četvrt milijarde ilegalnih eura ne smeta), a u konačnici je demonstrirao i da je silno politički glup. Samo politički glupan može pristati na takve razgovore kao što je onaj vođen na Ibizi i samo glupan može biti siguran da sadržaj tog razgovora nikada neće izaći iz prostorije u kojoj je razgovor vođen.

Kolikogod domaći birači, posebno na lokalnoj razini, biraju političare bez obzira na njihov korupcijski dosje, korupcija je nešto na što su birači ipak osjetljivi. Većina istraživanja ukazuje na to da im korupcija smeta i da bi po njima borba protiv korupcije trebala biti među prioritetima, ako ne i na prvome mjestu (nasuprot tome, političar koji će svoju karijeru graditi na obrazovnoj reformi, kolikogod o njoj bilo riječi proteklih godina, gradi na nečemu što za većinu birača nije prioritet nego je na na repu interesa birača). 

To, pak, znači da se ne ponašaju svi političari poput Strachea. Svojedobno je Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo veliku medijsku kampanju »pametni znaju čemu služi pojas« i tako promoviralo obavezno vezanje pojasa u automobilima. Nakon toga je pokrenulo drugu kampanju, zapravo nastavak prethodne, a slogan je glasio »pametni znaju čemu služi pojas, ostali plaćaju sto kuna« aludirajući na to koliku će kaznu, tada, platiti oni koji nisu vezali pojas. 

Sličnom logikom vode se, ipak, i neki političari u Hrvatskoj. Novi je primjer bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka koji je investirao gradskih 140.000 kuna u izradu aplikacije zahvaljujući kojoj svatko može vidjeti kako se troši gradski novac, svatko može imati uvid u isplate iz gradskog proračuna, u isplate dnevnika zaposlenika grada, putnih troškova, sve isplate pravnim i fizičkim osobama. Projekt ima i širu ideju od uvida u isplate iz proračuna - spriječiti dodjelu poslova, donacija po kriteriju povezanosti (rodbinske ili političke), onemogućiti neprimjereno trošenje proračunskog novca, onemogućiti nepotizam.

Hrebak je shvatio čemu služi pojas, nešto slično prije nekoliko godina shvatio je i tadašnji čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i njegova je stranka prva u financijskim izvješćima iz kampanje prijavljivala troškove parkiranja u visini od četiri kune i trošak, kolikogod malen bio, poštarine ili nabavke uredskog materijala.

Pitanje je hoće li Hrebak to uspjeti politički kapitalizirati ili će završiti kao Lesar. Objektivno, šanse su mu bolje, posebno ako se namjerava zadržati na lokalnoj, gradonačelničkoj razini, a ne se vraćati u Sabor. Ovoga tjedna predstavljenim projektom o uvidu u trošenje gradskog novca napravio je nešto što je korisno za građane, a njemu će to biti snažan adut za sljedeći mandat na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine.

Osim toga, predstavljenom aplikacijom je standard, barem u Bjelovaru, gurnuo na razinu s koje se ne bi smjelo ići nizbrdo. Jer svako odustajanje od dosegnute razine moglo bi se tumačiti kao priprema terena za nekog lokalnog Strachea.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.