Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
OPĆA PRAKSA

kolumna TIHOMIR PONOŠ Kuščevićevo referendumsko brljavljenje

foto Davor Kovacevic
foto Davor Kovacevic
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2018. u 22:29 2018-09-12T22:29:00+02:00

Ministar uprave Lovro Kuščević postupio je politički amaterski kad nije dopustio zainteresiranim udrugama, odnosno referendumskim inicijativama promatranje provjere prikupljenih potpisa i zbog toga bi on, ali i Vlada i HDZ, mogli imati političke štete. Referendumske inicijative su skandalozno loše regulirane (zapravo, jedva da su i regulirane), a u toj dereguliranosti svatko lovi kako zna i umije. Lovile su i referendumske inicijative (jedna za ukidanje Istanbulske konvencije, druga za promjenu izbornog zakonodavstva i onemogućavanje zastupnicima nacionalnih manjina u Saboru da glasaju po proračunu i vladi), pa su malo otezale s objavom broja prikupljenih potpisa i njihovom predajom Saboru. No, ta objava i predaja još su bile i boltovski brze prema svemu što se nakon toga događalo (inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je potpise 11. lipnja, a Narod odlučuje 13. lipnja, dakle 15 i 17 dana nakon isteka roka za prikupljanje potpisa), a posebno posljednjih dana.

Ministar Kuščević hladnokrvno je višekratno odbio prijedlog inicijative Narod odlučuje da im dopusti da imaju promatrače. Zašto je to odbio? Što bi ga koštalo da im je to dopustio i da je osim njima, dopustio promatranje još nekima, primjerice zainteresiranim protivnicima referenduma? Tvrdnja da nema uporišta u zakonu za tako nešto je točna i besmislena jer u zakonu nema uporišta ni da se javnim pozivom traži tvrtka koja će provjeravati pravovaljanost potpisa, za 85 lipa po potpisu uvećano za PDV. Odlukom da se potpisi provjeravaju daleko od očiju javnosti dao je sasvim dovoljno argumenata koji će pobuditi sumnju u ispravnost i korektnost cijeloga procesa.

Inicijativa Narod odlučuje u medijskoj je ofenzivi, takorekuć svakodnevno šalje priopćenja i saziva konferencije za novinare, po cijeloj Hrvatskoj, i proziva Kuščevića. Zapravo Narod odlučuje samo priprema teren za ono što bi se vjerojatno moglo dogoditi na koncu 45-dnevnog procesa zvanog provjeravanje valjanosti potpisa. Vjerojatno je da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljno pravovaljanih potpisa. Podsjetimo, bilo je potrebno prikupiti 374.740 potpisa. Istina o Istanbulskoj prikupila je 377.634 potpisa, dakle ni tri tisuće više od potrebnog broja. Doista je velika vjerojatnost da je barem tri tisuće potpisa nevaljano. Narod odlučuje prikupio je 405.342 potpisa za prijedlog promjene izbornih pravila i 407.469 potpisa za onemogućavanje zastupnicima manjina da odlučuju o proračunu i vladi. Dosadašnja iskustva provjere potpisa za referendum (istina, stečena na provjeri uzorka, ne svih potpisa) ukazuju na to da je oko deset posto potpisa nevaljano. Bude li tako i u slučaju inicijative Narod odlučuje, to znači da bi broj valjanih potpisa bio oko 360.000, dakle nedovoljno za raspisivanje referenduma. Blizu potrebnih 374.740 potpisa, ali ipak ispod crte, a upravo to bi mogao biti dodatno iritirajući moment.

I što bi se tada moglo dogoditi? Pa, ništa neočekivano. Narod odlučuje će sumnjati u ishod prebrojavanja valjanih potpisa, a ministar Kuščević moći će samo nemoćno slijegati ramenima i govoriti da ne dozvoljava da se sumnja u poštenje državnih službenika koji su provjeravali potpise. A kako ne sumnjati nakon što se Lovro Kuščević javno usprotivio referendumima (i nakon toga izjavio da je to izjavio kao političar, a kao ministar će profesionalno obaviti dužnost, baš kao da ministar nije političar) i javno onemogućio kontrolu kontroliranja potpisa? Ministar Kuščević potpuno nepotrebno otvorio je bokove i umjesto da ojača povjerenje u javnu upravu i političke procese (k tome još podložne sumnji jer su neregulirani) stvorio je preduvjete za daljnju eroziju povjerenja. A takvu amatersku političku odluku donio je čovjek koji je politički tajnik najveće stranke u zemlji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.