Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
17. veljače 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna SDP u potrazi za Bad Godesbergom

snimio D. KOVAČEVIĆ
snimio D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2017. u 14:59 2017-07-26T14:59:37+02:00

Čak i da novi program SDP-a bude nešto najgore što se ikada igdje uguralo pod socijaldemokratski plašt, ta će stranka, svi njeni birači, simpatizeri i potencijalni birači znati kakva je osobna iskaznica te stranke i što na njoj piše. A u hrvatskim političkim prilikama to i nije malo

Što je zajedničko etabliranim političkim strankama koje su već dva i više desetljeća prisutne na hrvatskoj političkoj sceni, a biti prisutan na hrvatskoj političkoj sceni znači biti zastupljen u Saboru? Nemaju program ili je, ako ga imaju, odlično sakriven. HDZ na svojim internetskim stranicama nema objavljen svoj stranački program. Nema to ni SDP koji je objavio pojedine stranačke sektorske politike, ali i za tu rubirku bi, sudeći prema tome kako je uređena, bilo bolje da ne postoji na mrežnim stranicama socijaldemokrata. Ta rubrika započinje sigurnim smjerom za obrazovanje, a završava izvrsnim turističkim rezultatima. HNS, ono što je od njega ostalo, također nema objavljen program na svojim mrežnim stranicama. IDS, pak, ima objavljen niz programa župana Valtera Flege, ponešto predsjednika stranke Borisa Miletića i još ponešto nalik na power point prezentacije kojima se stranka zalaže za još jaču Istru ili za poseban status Gorskog kotara. U objavi nečega nalik na temeljni program najdalje je otišao HSS, ali je njegova objava zastarjela. Hrvatska seljačka stranka objavila je osnovne odrednice programa 2012. – 2016. a i taj je dokument Stručnog vijeća stranke bio tek prijedlog odrednica programa kao podloga za raspravu na najvišim stranačkim političkim tijelima.

Od mlađih stranaka nešto što donekle podsjeća na temeljni program objavio je Živi zid. Iako je zapravo riječ o programu za parlamentarne izbore 2015. godine, taj dokument sadrži i nekakve osnovne svjetonazorske odrednice stranke, baš kao što sadrži i prijedlog smanjenja plaća i troškova smještaja diplomatskog osoblja u stranim državama.

I dok je temeljne stranačke programe gotovo nemoguće pronaći, sa stranačkim statutima stvari stoje potpuno drugačije. Znatiželjnik je od njih udaljen obično tek dva klika, nakon što učita mrežnu stranicu stranke. To ukazuje na idejnu zapuštenost političkih stranaka u Hrvatskoj. Znatiželjnicima (ali i svojim članovima i simpatizerima) nude podatke o svom ustroju, o tome kako postati predsjednik stranke, ali ne i o tome za što se stranka temeljno zalaže, koja su njena polazišta, na čemu stranka počiva. Kolikogod mnogi misle da su u vremenu skraćene twitter-komunikacije stranački prograni anakroni, oni su važni (ili bi barem trebali biti) i oni su osnovna legitimacija političke organizacije. Temeljini programi mogu imati i golemu važnost za samu stranku, njenu prihvatljivost biračima, pa i samu mogućnost da pobijedi na izborima.

Valja se prisjetiti Godesberškog programa njemačkih socijaldemokrata. Taj program usvojen 15. studenoga 1959. u Bad Godesbergu (danas dijelu Bonna) zaokrenuo je stranku, ostavio je čvrsto na ljevici, ali i okrenuo prema centru i stvorio modernu njemačku socijaldemokraciju. Na temelju tog programa stranka koja je i do tada osvajala velik postotak glasova konačno je mogla računati i na izbornu pobjedu i sastavljanje vlade. Njemački su se socijaldemokrati odrekli izgradnje socijalizma, a kao svoj cilj odredili su reformiranje kapitalizma. Također su odbacili i nacionalizaciju kao jedan od temeljnih principa djelovanja. U jesen 1959. godine u gradskoj vijećnici u Bad Godesbergu stranka je raspravljala samo o jednome – o novom stranačkom programu, a ne usput i o novom statutu, načelu »jedan član, jedan glas« i drugome. Stranci je pri izradi novog programa na ruku išla činjenica da je njen član, dapače vrlo ugledan i istaknut, bio Karl Schiller, uz demokršćanina Ludwiga Erharda najvažniji političar za njemačku privredu nakon Drugog svjetskog rata. Djelovanje SPD-a uobličeno je u Schillerovu formulu prema kojoj tržišno natjecanje treba zadirati toliko daleko koliko je moguće, a državno planiranje toliko daleko koliko je nužno. Taj temeljni program SPD nije mijenjao do 1989. godine i pada Berlinskog zida.

U nedjelju je Glavni odbor SDP-a odlučio da će biti napisan novi program hrvatskih socijaldemokrata. Bernardiću se kao predsjedniku stranke mnogo toga zamjeralo, mnogo toga i s pravom jer doista ostavlja dojam političara koji nije od formata, ali zbog ove inicijative koju je prihvatio Glavni odbor, Bernardića treba pohvaliti. Bude li sve po planu, SDP bi do konca ove ili početka sljedeće godine mogao imati novi program koji bi zamijenio postojeći iz 1996. godine, a o kojem danas nitko ništa ne zna, osim da ga je pisao Davorko Vidović. Može se razmatrati ima li u SDP-u dovoljne ideologijske pameti i obrazovanja kombiniranog sa shvaćanjima vremena, ali i toga što nosi sutrašnjica, i vjerojatno zaključiti da nema (pa neka nas SDP-ovci iznenade) ili da do sada tako nešto nismo uspijevali nazrijeti u toj stranci. Može se lamentirati i o tome ima li SDP svog Karla Schillera (za kojim su u provedbenom smislu slijedili Willy Brandt, Egon Bahr i Helmut Schmidt) i vrlo jednostavno zaključiti da se tako nekoga niti ne nazire. No, sama činjenica da je radna skupina formirana, bez obzira na sve upitnike nad pojedinim imenima, posebno kada je riječ o njihovoj sposobnosti razmišljanja u ideologijskim kategorijama, da je ojačana izvanstranačkim ljudima koji bi se, sudeći prema njihovom položaju u akademskoj zajednici, trebali suvereno kretati ideologijskim poljima i nije baš tako mali korak za socijaldemokraciju u Hrvatskoj, pa i stranački život uopće. Čak i da novi program SDP-a bude nešto najgore što se ikada igdje uguralo pod socijaldemokratski plašt, ta će stranka, svi njeni birači, simpatizeri i potencijalni birači znati kakva je osobna iskaznica te stranke i što na njoj piše. A u hrvatskim političkim prilikama to i nije malo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka