Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna SDP-u je mjesto u dubokoj opoziciji

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2017. u 18:56 2017-05-24T18:56:29+02:00

SDP je, bez obzira na lagani oporavak podrške koji su proteklih mjeseci iskazivale ankete stranaka, kako bi rekli Pips&Chips&Videoclips, na putu prema dole

Punih 17 godina govorilo se o dvije ravnopravno velike stranke u Hrvatskoj. Jedna, obično nešto jača na nacionalnoj, svakako na lokalnoj razini je HDZ, a druga, ponekad nešto jača na nacionalnoj, svakako ne na lokalnoj razini je SDP.

Te su dvije stranke smatrane konkurentskima u borbi za vlast u državi, a sve druge stranke mogle su im u toj borbi samo asistirati. Hrvatsko je višestranačje bilo obilježeno bipolarnošću, povremenim stvaranjima dvaju velikih blokova pri čemu su središnje točke okupljanja bili HDZ i SDP.

Sve ostale stranke u usporedbi s tim strankama bile su male, čak i one koje su u tom razdoblju po svojoj snazi bile negdje na sredini i mogle barem povremeno težiti tome da dohvate dvoznamenkasti broj zastupnika u Saboru.

Sudeći prema rezultatima prvoga kruga lokalnih izbora ta faza višestranačja u Hrvatskoj polako postaje prošlost. Razmišljati o tome kakav bi bio ishod na parlamentarnim izborima, a to prosuđivati na temelju rezultata lokalnih izbora, najjednostavnije je uzmu li se kao polazište rezultati izbora za županijske skupštine i Skupštinu Grada Zagreba.

Na temelju tih rezultata može se zaključiti da hrvatska stranačka scena više ne funkcionira u skladu s načelom suprotstavljenih manje-više ravnopravnih parnjaka HDZ-a i SDP-a, već da u Hrvatskoj djeluje jedna velika stranka, HDZ, i jedna stranka koja je između srednje velike i velike stranke, a to je SDP.

Socijaldemokrati su doživjeli niz teških poraza na istoku i jugu zemlje. Njihova lista za skupštinu Osječko-baranjske županije je treća, a nije osvojila ni deset posto glasova, treća je i njihova lista u Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u tim županijama SDP (zajedno s partnerima) nije uspio osvojiti 15 posto glasova.

SDP je, bez obzira na lagani oporavak podrške koji su proteklih mjeseci iskazivale ankete, stranka, kako bi rekli Pips&Chips&Videoclips, na putu prema dole.

Nastavi li ovim tempom postat će, kao i većina srednjih stranaka po snazi u Hrvatskoj, stranka koja će biti jaka u pojedinim regijama, a u onim dijelovima Hrvatske u kojima nije jaka će nastojati pecati glasove, pa što uhvati, uhvati.

Da je SDP na putu pretvorbe u regionalnu stranku, vidljivo je iz rezultata izbora upravo za županijske skupštine. Stranka koju vodi Davor Bernardić je 20 ili više posto glasova osvojila u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Jest da su i na prijašnjim izborima u nizu županija u kojima su u nedjelju osvojili manje od petine glasova i prije osvajali manje od petine, ali u znatnom dijelu tih županija na prijašnjim su izborima bili blizu 20 posto glasova, a sada nisu niti na 15 posto.

Slabljenje SDP-a itekako je vidljivo i u Gradu Zagrebu i možda bi upravo slabljenje u glavnom gradu trebalo najviše brinuti vodstvo i članove stranke. Na jedvite su jade, u širokoj koaliciji, uspjeli osvojiti više od 20 posto glasova.

Prvi put od izvanrednih gradskih izbora 2000. godine SDP-ova lista nije najsnažnija lista u Zagrebu. Dapače, rezultat ostvaren u nedjelju je najslabiji rezultat stranke u Zagrebu u posljednje 24 godine. Zagreb je za SDP važan stvarno i simbolički.

Stvarno jer Zagreb nosi mnogo mandata na parlamentarnim izborima, a u osvajanju te množine SDP je bio uspješan od 2000. godine. Simbolički je važan jer je upravo glavni grad devedesetih godina bio stranačka točka preokreta. Na izvanrednim gradskim izborima SDP je osvojio 18,63 posto glasova (što je manje od nedjeljnih 20,78 posto, ali 1995.

SDP nije imao koalicijskih partnera na listi) i to je bio trenutak kada je postalo jasno da će SDP, a ne do tada jaki HSLS, biti stranka koja može izazvati i pobijediti HDZ na nacionalnoj razini.

SDP-u je, ne samo zbog izbornih rezultata nego i zbog stanja u stranci, mjesto u dubokoj opoziciji. To vrijeme stranka ne bi smjela protratiti već iskoristiti za organizacijsku, svjetonazorsku i programsku obnovu. Ne napravi li to, članovi SDP-a bi se za četiri godine mogli sa sjetom prisjećati velikih izbornih uspjeha ostvarenih u svibnju 2017. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.