Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Komentar Tihomira Ponoša

kolumna Pravobranitelj za pravobranitelje

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Ladislav Ilčić / Foto D. Kovačević
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Ladislav Ilčić / Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 14. lipanj 2016. u 23:46 2016-06-14T23:46:06+02:00

Sadašnja bi vlast evidentno rado čistila institucije čiji im se rad ne sviđa i koje smatra ideologijski inkompati-bilnima, a sredstvo za to je neprihvaća-nje izvješća o radu. Duh je voljan, ali glasačka mašinerija nije dovoljno dobro podmazana 

Došlo neko takvo vrijeme (napisao bi tako Igor Mandić) da ćemo uskoro morati imati pravobranitelja za pravobranitelje. Od četiri pravobraniteljske institucije svaka se, na neki način, našla na udaru vlasti. U dva slučaja stekli su se zakonski uvjeti za razrješenja pravobraniteljica, a to se vjerojatno neće dogoditi ne zbog želje parlamentarne većine (ako tako nešto uopće u ovome trenutku postoji i ako se zna tko ju čini), nego zbog nemogućnosti dijela parlamentarne većine iz Domoljubne koalicije da prikupi dovoljan broj glasova za njihovo razrješenje.

Prva se na udaru našla pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Prije nešto više od tri tjedna njeno godišnje izvješće Hrvatski sabor nije prihvatio (49 glasova za, 63 protiv, četiri suzdržana), a glavni razlog neprihvaćanja izvješća je njegova navodna ideologijska obojenost. Tu je navodnu ideologijsku obojenost, uz ostale, pokušao artikulirati saborski zastupnik HDZ-a Josip Borić koji je stekao dojam da je pučka pravobraniteljica slušala samo primjedbe SDP-a zbog čega »oni gorljivo podržavaju njeno izvješće«. Borić se osvrnuo i na 160 preporuka iz godišnjeg izvješća pučke pravobraniteljice i prigovorio joj da niti jedna od tih preporuka ne rješava neke probleme, uz ostale ni problem tv-pretplate za iznajmljivače. Pučki pravobranitelji su i prije Lore Vidović imali poteškoća u Hrvatskom saboru, imao ih je i Ante Klarić, imao ih je i Jurica Malčić, događalo se da izvješća budu primljena na znanje, ali do ove godine nikada se nije dogodilo da izvještaj ne bude prihvaćen. Taj izvještaj pučka je pravobraniteljica podnijela za prošlu godinu u kojoj je na vlasti bila Kukuriku koalicija, pa se iz izrečenih prigovora i odluke o neprihvaćanju izvještaja može zaključiti da sadašnja parlamentarna većina smatra (preciznije rečeno onaj dio koji je odlučio neprihvatiti izvještaj) da je Vidović bila blagonaklona prema prošloj vlasti i SDP-u.

Druga u redu za smjenu je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Njeno izvješće odbijeno je u petak (56 glasova za, 64 protiv, devet suzdržanih). Nju su zastupnici HDZ-a prokazali kao osobu koja nije politički neutralna jer je sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona kojega je srušio Ustavni sud, sve to u vrijeme vlasti Kukuriku koalicije, a u izradi novog Obiteljskog zakona ne želi sudjelovati. Slučaj Milas Klarić potvrđuje da postoje određene razlike između HDZ-a u Vladi i HDZ-a u Saboru: Naime, HDZ je u Vladi prihvatio njeno izvješće, HDZ u Saboru ga nije prihvatio.

Negdje između te dvije pravobraniteljice smjestila se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Njeno je izvješće na koncu prihvaćeno početkom lipnja uz znatnu zastupničku suzdržanost (76 za, šest protiv, 53 suzdržana). Prema Ljubičić i njenom izvješću posebno je oštar bio čelnik Hrasta Ladislav Ilčić (koji uporno ostavlja dojam povjerenika za obrazovanje i ljudska prava Domoljubne koalicije) prozvao ju je zato što u izvješću navodi rodnu jednakost u čemu on vidi ništa drugo nego plasman rodne ideologije prema kojoj je spol biološki zadan, a rod je nešto što svaki čovjek sam bira. Udario je Ilčić po rodnoj ideologiji, spolnim određenjima i rodnim konstruktima, upravo u vrijeme kada je ponovno u Hrvatskoj objavljena knjiga Simone de Beauvoir »Drugi spol« u kojoj je konstatirala »ženom se ne rađa, ženom se postaje«.

U sva tri slučaja temelj izrečene kritike vladajućih iz Domoljubne koalicije je ideologijska inkompatibilnost pravobraniteljica s aktualnom vlašću. Naprosto, za sadašnju su vlast ideologijski prihvatljivi samo oni koji su im ideologijski istovjetni, one koji se u novonastajući ideologijski poredak ne uklapaju treba, po mogućnosti, iz tog poretka ukloniti.

Ponešto po strani je za sada pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Njeno izvješće zastupnici tek trebaju raspraviti, ali to ne znači da ni ona nema problema. Njoj je istekao osmogodišnji mandat, Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je 1. travnja javni poziv za prijavu kandidata, ali budući da Vlada funkcionira kako funkcionira za sada Saboru nije dostavljeno ime i prezime kandidata kojega bi onda Sabor, bude li kvoruma, možda i imenovao.

Sadašnja bi vlast evidentno rado čistila institucije čiji im se rad ne sviđa i koje smatra ideologijski inkompatibilnima, a sredstvo za to je neprihvaćanje izvješća o radu (prisjetimo se, počelo je s Vijećem za elektroničke medije). No, za sada kao da kontekstualno promijenjene koriste Isusove riječi iz Evanđelja po Mateju »Duh je, istina, voljan, ali je tijelo slabo«. Duh je voljan, ali glasačka mašinerija nije dovoljno dobro podmazana. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.