Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
24. siječnja 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Oreškovićeva – inventura uspjeha

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2016. u 0:02 2016-07-29T00:02:09+02:00

Orešković će ponajprije biti zapamćen kao neuspješan eksperiment koji je posljedica dugogodišnjeg stvaranja antipolitičke atmosfere koja je za društvo mnogo štetnija i opasnija od antipoduzetničke klime

Premijer Tihomir Orešković održao je posljednju sjednicu Vlade prije godišnjeg odmora (nadajmo se i jednu od posljednjih u svojoj političkoj karijeri uopće) i tom se prigodom pohvalio takvim nizom uspjeha da čovjeku doista nije jasno zašto mu je čak 82,8 posto saborskih zastupnika izglasalo nepovjerenje. Jest da su političke okolnosti tog 16. lipnja bile napete, da je nepovjerenje unutar vladajuće koalicije (bizarna tvorba između stranačkog HDZ-a, protustranačkog Mosta i nestranačkog Oreškovića) bilo golemo, da se samo gledalo tko će koga gurnuti preko palube, ali rješavati se Vlade koja ima takve rezultate i takvog premijera kakvim se u srijedu predstavio Orešković, bilo bi neozbiljno i neodgovorno.

Mala je ovo rubrika koliki su uspjesi Oreškovićeve vlade: BDP će rasti 2,5 posto, industrijska proizvodnja raste 5,4 posto na godišnjoj razini, potrošnja 3,4 posto, turistički pokazatelji za sedam posto. Orešković je kazao da je čak i građevina porasla, pri čemu nije jasno je li mislio na građevinu ili na broj stanovnika. Ni tu nije kraj, povlačenje iz EU fondova je veće za 53 posto, ostvaren je proračunski deficit za 5,1 milijardu manji nego lani, proračunski prihodi su porasli 10,5 posto, rashodi samo 0,4 posto, a da je sve, barem u ekonomiji, sjajno otkako je Orešković premijer, znamo i po tome što je broj zaposlenih veći za navodno 100.000.

Čak i ako su sve navedene brojke točne, Orešković će prije biti zapamćen kao požderuh i raspikuća i to zbog obiteljskog odmora u vili Ministarstva unutarnjih poslova vrijednog 100.000 proračunskih kuna. Danima već Orešković najavljuje da će vratiti dio te svote koji se odnosi na njega i njegovu obitelj, a to je trošak ugostiteljskih usluga, ali nikako da dobije detalje pa da i njemu bude financijaški precizno jasno koliki je njegov dio od tih 100.000 kuna, a koliki nije. Orešković je, čini se, ipak svjestan štete koju si je prouzročio u Costabelli, čak toliko da javno najavljuje da će na dvotjednom godišnjem odmoru na Hvaru sam kuhati jer, kako kaže, »volim kuhati« (zašto ne voli kuhati kada se odmara u Costabelli?). Dapače, namjerava ići u grad, sam kupiti voće i povrće, malo će roštiljati, malo gulaš. Dvotjedni godišnji odmor ipak neće biti odmor iz snova jer, eto, neće biti janjeta. Nakon dvotjednog odmora, Orešković će se vratiti na trenutačno radno mjesto, održati još nekoliko sjednica Vlade i na jesen postati potpuno bivši. Do tada će realni (ne i formalni) status Oreškovića biti nejasan, baš kao što je i sada.

Orešković je trenutačno smijenjeni predsjednik Vlade, kao predsjednika bilo koje i bilo kakve vlade trebalo bi ga se smatrati osobom na visokom i važnom političkom položaju, što doista nije lako jer ga je doista teško doživljavati kao političara. Što se, pak, njegove profesionalne prošlosti tiče, tu su stvari mnogo čišće i jednostavnije, njegova je profesionalna biografija poznata, ali čini se da on svoju karijeru koju je gradio do trenutka kada su ga pozvali da postane premijer smatra zatvorenom knjigom. Obilazeći »Badel« u utorak kazao je da je došao upoznati se sa situacijom i smjerom u kojem ide ta tvrtka, a za sebe je kazao »kao bivši financijaš«. Dakle, ne kao »odlazeći premijer«, »smijenjeni premijer«, »premijer kojem je izglasano nepovjerenje«, »premijer koji je dao ostavku«, »tehnički premijer« nego »kao bivši financijaš«. Iz toga se može zaključiti da se Orešković nema namjeru vraćati svojoj uspješnoj poslovnoj karijeri. Nejasno je i kakav će biti njegov status onoga trenutka kada novom premijeru preda dužnost.

Kako je nedavno pojasnio, politici nije rekao »zbogom«, već je to više »doviđenja« (iako, koliko je poznato, politici nikada nije rekao ni »dobar dan«), a objavio je i da još nije našao novi posao.

Orešković će ponajprije biti zapamćen kao neuspješan eksperiment koji je posljedica dugogodišnjeg stvaranja antipolitičke atmosfere koja je za društvo mnogo štetnija i opasnija od antipoduzetničke klime. Stvaranje takve atmosfere i uvjeta da netko poput Oreškovića postane premijer (što je za njega bonus kakav nikad ne bi dobio u Tevi jer je u njegovom slučaju bonus bila cijela jedna vlada) bit će zasigurno objekt brojnih politoloških istraživanja, ako ni zbog čega drugoga, onda da se tako nešto više ne ponovi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka