Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Komentar Tihomira Ponoša

kolumna Milan Bandić na čelu kurikularne reforme

Milan Bandić / Foto Denis LOVROVIĆ
Milan Bandić / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2018. u 19:25 2018-04-18T19:25:50+02:00

»Najbolji je šef onaj koji najviše radi«, kaže Blaženka Divjak. I eto iz usta ministrice, inače matematičarke, nove nepoznanice. Uvodi li ona to Milana Bandića u reformu jer, ako ćemo pošteno, u ovoj zemlji nitko ne može raditi više od njega

Na hrvatskim bi visokoškolskim ustanovama trebalo organizirati poseban kolegij nazvan, primjerice, »organigram obrazovne i kurikularne reforme u Hrvata« i za njega uspješnim studentima i studenticama dodjeljivati osam ECTS bodova. Barem toliko. Tko se još može snaći u svim tim kraticama, tijelima, ovlastima, institucijama, funkcijama? Imamo CKR, PSP, ERS, SRS, Vladu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, agencije, predsjednike, voditelje, tu je i Strategija, još nepostojeći Akcijski plan za provedbu strategije, zakoni i zakoni koje treba mijenjati, a imamo i posebnog savjetnika premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine.

Ovaj posljednji je trenutačno najinteresantniji i dok ga premijer ne razriješi utjelovljuje ga Radovan Fuchs. On kao savjetnik neće savjetovati nego koordinirati (zašto onda nije koordinator) i to tijelo koje je bezglavo jer nema predsjednika, a neće ga ni imati, a ni ne mora ga imati jer Strategija kaže da ga uopće ne mora imati, a Strategija ne kaže ništa o posebnom savjetniku premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine pa ga onda premijer može imenovati jer očito je da mu nije zabranjeno imati takvog jednog koordinativnog savjetnika blizu sebe. To je početni opis dijela institucijskog stanja provedbe reforme obrazovanja. Vrlo jednostavno, zar ne?

Fuchs, dakle, nije predsjednik ERS-a jer kako bi to bio kada se nije ni javio na natječaj, a i kako bi bio kada je premijer Andrej Plenković zajedno s HNS-om zaključio da ako predsjednik ERS-a ne bude Matko Glunčić, neće biti nitko jer je to nešto što fantastično odgovara predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku koji je kazao da predsjednik ERS-a može biti bilo tko osim Glunčića, pa je onda Plenković izabrao da predsjednik bude nitko. No, iako Fuchs nije predsjednik ERS-a, a nije čak ni član, baš on je, kako reče, »osoba koja će omogućiti da sve krene mirnim vodama i da se napravi što treba«. Sam je Fuchs u razgovoru za N1 pojasnio koliko je zapovjedni lanac reforme jednostavan.

On je taj koji će omogućiti da sve krene mirnim vodama i da se napravi što treba, ali ne zna je li 1. rujna prekratak rok ili nije jer »to pitanje treba uputiti ministrici, koja je po strukturi i dokumentima u Strategiji predviđena kao jedina osoba koja donosi odluke o tome kad se kreće i kreće li se uopće s eksperimentalnom provedbom reforme«. Fuchs će radnu skupinu uvesti u mirne vode i napravi sve što treba, ali neće on pisati ni jedan dokument, jer za to su zaduženi eksperti ekspertne radne skupine, a ne savjetodavni koordinator.

Fuchs nije ni počeo koordinirati, a već se suočio s prvim problemima. Te se radi o koordinaciji složenog procesa, te tko će voditi barem bilješke, te tko će sazivati sastanke i slično, te gdje će mu biti ured, te gdje će održavati sastanke. Ukratko, čovjeku da bi savjetodavno koordinirao treba štab, istina ne štab revolucije kakav je imao Lenjin u Institutu Smoljni, ali štab reforme svakako. Prijepodne se potužio na nedostatak štapskih prostorija, poslijepodne na sastanku s ministricom taj je problem riješio i to je prvi opipljiv rezultat provedbe reforme otkako ju je Fuchs savjetodavno koordinativno preuzeo. Bit će to u Berislavićevoj ulici u Zagrebu. To je jako zgodna ulica, u centru je grada, ima dovoljno prostran udoban kafić, a u suterenu kafića je i odlična fotokopiraonica pa i ona može dati svoj doprinos reformi obrazovanja.

Tko vodi kurikularnu reformu, nismo saznali ni nakon što su se sastali Fuchs i ministrica Blaženka Divjak. Fuchs je bio rezolutan. Niti on može naređivati ministrici, niti ministrica može naređivati njemu, a takva je dvostruka linija zapovijedanja jamac propasti reforme. Njihova je sreća da pokušavaju reformirati obrazovanje jer da ratuju, uz ovakvu bi organizaciju završili u zatvoru na barem 20 godina.

Odgovarajući na pitanje tko vodi reformu, ministrica je bila nešto neodređenija, barem utoliko što nije izrijekom govorila ni o sebi, ni o Fuchsu, suvoditelju kojem ne može ništa, a ni on njoj. Mnogo njih sudjeluje u reformi, Ministarstvo je nadležno, tumačila je Divjak, ali sudjeluju u njoj i druga tijela, agencije, ERS, važno je da se uspostavi sinergija, »a ne da razmišljamo tko šefuje. Najbolji je šef onaj koji najviše radi«, zaključila je Divjak. I eto iz usta ministrice, inače matematičarke, nove nepoznanice. Uvodi li ona to Milana Bandića u reformu jer, ako ćemo pošteno, u ovoj zemlji nitko ne može raditi više od njega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.