Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Opća praksa Tihomir Ponoša

kolumna Kad Milanović Čakovcem prošeta

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2017. u 13:33 2017-08-01T13:33:22+02:00

Već sam interes za njega, a posebno za to hoće li se vratiti u politiku i kandidirati na predsjedničkim izborima, potvrđuje da Milanović, ako nikome drugome, nedostaje medijima, barem dok je kratkotrajne sezone kiselih krastavaca

Svojedobno je jedna od omiljenih ljetnih tema, u vrijeme političkog zatišja, bila potraga za trećim putem, odnosno propitivanje mogućnosti može li se pored HDZ-a i SDP-a pojaviti neka treća politička snaga koja bi bila snažna, a ne bi bila (pri)vezana ni uz jednu od te dvije stranke. Ta tema pripada prošlosti otkako se pojavio Most, a jedna od medijima dragih ljetnih političkih tema postao je bivši predsjednik Vlade, bivši predsjednik SDP-a, a sadašnji poduzetnik Zoran Milanović. Raspravlja se o tome hoće li on biti kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima, kakve su mu šanse, što to znači za politiku, za njegovu stranku. Zoran Milanović je tako ni kriv ni dužan postao ovoljetni kiseli krastavac, što ne znači da je, za razliku od trećih puteva koji su razmatrani prijašnjih godina (poput Gabrićevog Nacionalnog foruma) politički besperspektivan.

Rasprava o Milanoviću kao predsjedničkom kandidatu vodi se iako on nije nagovijestio, a kamo li odrješito najavio, da će se vratiti u politiku i da želi biti baš predsjednik Republike. Rasprava se vodi dvije i pol godine prije predsjedničkih izbora. Vrijeme je to kada nitko od onih koji se doista namjeravaju kandidirati za predsjednika Republike (Kolindu Grabar-Kitarović koja će od birača iskati drugi mandat ne treba računati među njih) ne bi trebao javno objavljivati svoju kandidaturu. Jednostavno, prerano je za takve najave.

O Milanoviću se, pak, raspravlja skoro pa kao o sigurnom predsjedničkom kandidatu. Njegova nenajavljena kandidatura za pojedine je medije toliko izvjesna da su već počeli raditi istraživanja o popularnosti Milanovića kao predsjedničkog kandidata i tome kakvim bi rezultatom završio sraz njega i Kolinde Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora, tamo negdje početkom 2020. godine.

Svojedobno, u hladnoratovsko vrijeme, kao socijalno-politička disciplina je etablirana kremljologija. Dakle, specijalisti kremljolozi bavili su se iščitavanjem odnosa moći među vodećim ljudima Sovjetskog Saveza na temelju nekih formalnih znakova. Nečiji status u vrhu Komunističke partije procjenjivan je na temelju toga u kojem je redu i koliko je udaljen od generalnog sekretara za vrijeme tradicionalne parade kojom je obilježavana godišnjica Oktobarske revolucije ili, pak, na temelju toga koji je po redu za referatsko izlaganje na partijskom kongresu ili sjednci Centralnog komiteta. Posljednjih je dana Milanović postao objektom neke vrste prilagođene kremljologije, pa se već njegovo pojavljivanje u javnosti, k tome još s viđenim i važnim ljudima SDP-a, tumači kao jasna naznaka njegova povratka u politiku. Prošloga vikenda bio je u Čakovcu, na Porcijunkulovu, zajedno s Peđom Grbinom, Gordanom Marasom i gradonačelnikom Čakovca, SDP-ovcem Stjepanom Kovačem. Otvoreno mu je postavljeno pitanje o otvorenoj mogućnosti njegova povratka u politiku, a Milanović je kratko i otvoreno odgovorio da je u Čakovcu privatno i prisnažio »fakat privatno, s prijateljima« jer valjda je i on svjestan toga da mu nitko neće vjerovati da je privatno u Čakovcu ako samo jednom kaže da je privatno u Čakovcu. No, mnogi ne vjeruju u taj njegov »fakat« i uvjereni su da je »fakat« u stvarnosti drugačiji.

Interes koji je Milanović pobudio u političkoj sferi, ne napravivši doslovce ni jedan politički potez (tek je dao dva intervjua i potom prošetao Čakovcem), pokazuje da on, unatoč svemu što je o njemu napisano u nepunih deset godina koliko je bio predsjednik SDP-a i pune četiri godine koliko je bio premijer, nije bezveznjak i nije netko koga se ne bi priželjkivalo kao kandidata na izborima ili od njega na tim izborima strahovalo, ovisno o političkoj opredijeljenosti onoga tko gleda. Već sam interes za njega, a posebno za to hoće li se vratiti u politiku i kandidirati na predsjedničkim izborima, potvrđuje da Milanović, ako nikome drugome, nedostaje medijima, barem dok je kratkotrajne sezone kiselih krastavaca. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka