Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
'Međuzemlje'

kolumna KOMENTAR TIHOMIRA PONOŠA Tesla ili još jedna šovinistička farsa

ilustracija: Zadarski list
ilustracija: Zadarski list
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2019. u 7:37 2019-08-13T07:37:46+02:00

Zbog svih tih jednostavnih fakata aktualna ofenziva ministarstva kulture Republike Srbije u ekskluzivnom svojatanju Tesle je podinteligentna, što i ne bi bio neki problem (nitko ne brani ni jednom ministarstvu na ovome svijetu da i tako djeluje), ali ona je  po svojim posljedicama po odnose između naroda i država mogla biti i zlehuda, a to je već sasvim druga igra

Nikola Tesla je velikan svjetske povijesti. Njega ne treba ekskluzivno svojatati, jer on doista nikome ekskluzivno ne pripada, ali valja kazati kakvo je stanje fakata – rođen je u Hrvatskoj, tada dijelu Austro-Ugarske, po nacionalnosti je Srbin, najveći dio svog života (i veoma plodotvoran za čovječanstvo) proživio je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je i umro u siječnju 1943. godine.

Zbog svih tih jednostavnih fakata aktualna ofenziva ministarstva kulture Republike Srbije u ekskluzivnom svojatanju Tesle je podinteligentna, što i ne bi bio neki problem (nitko ne brani ni jednom ministarstvu na ovome svijetu da i tako djeluje), ali ona je po svojim posljedicama po odnose između naroda i država mogla biti i zlehuda, a to je već sasvim druga igra. Ministarstvo kulture Srbije prosvjedovalo je zato što Hrvatska na Svjetskoj izložbi u Dubaiju sljedeće godine namjerava i Teslu prikazati kao znanstvenika iz Hrvatske. Za to ministarstvo u kojem očito nitko ne zna ništa o zemljopisu to je nedopustiv pokušaj prisvajanja »tog srpskog naučnika«, a kojega, pak, »celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je velik deo svog života proveo u Americi«.

I doista, jest, kao što je već napisano, velik dio svog života proveo u Americi, i doista jest Srbin, i doista jest činjenica da je rođen u Hrvatskoj, u njoj se školovao, u njoj prespavao nekoliko tisuća puta više noći nego li što ih je prespavao u Srbiji, što, opet, nikako ne znači da se smije zanemariti njegovo srpsko etničko porijeklo. To što nešto, konkretno Hrvatska sredinom 19. stoljeća ne postoji kao država, ne znači da ne postoji. Uostalom, ne postoje kao država ni Katalonija, ni Škotska. Ministarstvo kulture Srbije monopoliziranjem Tesle je zapravo započelo ofenzivu, a nakon nedjeljne izjave ministra kulture Srbije Vladana Vukosavljevića čini se da bi se hrvatska znanstvena i kulturna baština trebala odreći još niza velikana (Ruđer Bošković, Ivan Gundulić, Vlaho Bukovac, Ivo Vojnović, Petar Preradović, Baltazar Bogišić…) koji, kako smatra Vukosavljević nisu hrvatskog etničkog porijekla.

Zanimljivo je da su mnogi od navedenih iz Dubrovnika, ali prebrojavanjem njihovih krvnih zrnaca i porijekla nećemo se baviti. Oni su, štogod da su bili po nacionalnosti, štogod da su bili njihovi pretci, neizostavni dio hrvatske kulturne i znanstvene baštine, a neki, primjerice Ruđer Bošković i globalne. Da bi se nešto moglo dogoditi s već punih 76 godina mrtvim Nikolom Teslom naznačio je Milorad Dodik u Krušedolu u nedjelju 4. kolovoza. Na komemoraciji srpskim žrtvama »Oluje« koju vlasti Srbije organiziraju posljednjih pet godina on je kazao da »nam ne mogu uzeti Teslu i Milankovića« i da Tesla nikada nije živio u Hrvatskoj jer tada nije bilo Hrvatske. Nije to daleko od salijskog zakona iz 5. stoljeća prema kojem su svi Franci, u kojoj god državi (ako se to tada moglo tako zvati) bili podložni istom zakonu zasnovanom na navodnoj krvnoj vezi među Francima. 

Sve ih se mjerilo i uvažavalo po tome što su Franci, ma gdje da su živjeli, a u to doba i prema svima njima se zakonski htjelo jednako postupati. Druga je zanimljiva teza Dodikovog govora ta da Tesla nikada nije živio u Hrvatskoj jer tada nije bilo Hrvatske. Nećemo sada o tome znači li to da primjerice Vuk Stefanović Karadžić ili Dositej Obradović ne mogu biti dio srpskog nacionalnog identiteta jer u vrijeme kada su oni živjeli nije bilo Srbije, baš kao što ni Njemačke nije bilo kada je živio Johann Wolfgang von Goethe. Problem je u tome što Dodik negira, i to na skupu posvećenom ljudima srpske nacionalnosti koji su izbjegli iz Hrvatske, mogućnost njihova življenja u Hrvatskoj prije nego što je Hrvatska postojala.

Hrvatska ne postoji dugo kao međunarodno priznata država, postoji tek od 1992. godine.. Ako oni kao Srbi nisu mogli živjeti u Hrvatskoj prije 1992. godine, i ako nitko od njih rođen bilo kada na teritoriju današnje Republike Hrvatske prije 1992., ne može biti dio hrvatske povijesti i baštine, kako to da, iz Dodikove vizure to mogu biti Srbi koji su iz Hrvatske izbjegli 1995. godine. Znači li to da oni Srbi koji su cijeli svoj životni vijek proživjeli u Hrvatskoj nisu Srbi, pa tako iz te povijesti treba izbaciti ljude kojima bi se Hrvatska itekako trebala dičiti poput Josifa (ne Josipa) Runjanina koji je uglazbio hrvatsku himnu ili Vladana Desnice. Zašto oni ne smiju biti baština i Hrvata i Srba? Trebaju li Hrvatska i Hrvati iz svoje povijesti izbaciti sve Srbe i sve srpsko što je pridonijelo znanosti, kulturi, umjetnosti, politici, ekonomiji, sportu i drugome u Hrvatskoj prije nego što je postala samostalnom državom i time ugoditi ministarstvu kulture Srbije?

I bi li netko iz Hrvatske (nadati se je da nema takvih budala, ali nikada se ne zna) ekskluzivno prisvojio aktualnog ministra omladine i sporta u vladi Srbije, proslavljenog vaterpolista Vanju Udovičića (rođen kao Franjo) i kazati da on nema nikakve veze sa Srbijom jer, i kada je on rođen, Srbija kao država nije postojala. Sva ova priča o Tesli nije ništa drugo nego kombinacija velikosrpske i šovinisitčke farse, a dalje od farse valjda neće ići.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.