Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Jasenovačko petljanje i zapetljavanje

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2017. u 20:41 2017-04-28T20:41:42+02:00

Otići na komemoraciju u Jasenovac i tamo šutjeti je bezobrazno, jer Jasenovac je mjesto na kojemu se ne smije šutjeti. Ako se o Jasenovcu ispod Kamenog cvijeta nema što reći, onda ne treba govoriti ni 200-300 metara dalje

U tjednu za nama ponovo smo svjedočili trima komemoracijama u Jasenovcu, spomenima na proboj logoraša iz tog ustaškog logora 22. travnja 1945. godine. Svi mediji i političari spominju tri komemoracije, iako su u tri dana zapravo održane dvije komemoracije i jedno polaganje vijenaca  s pjevanjem i recitiranjem.

Komemoracija je održana u subotu  u organizaciji SNV-a i SABA. Ta je komemoracija održana točno na 72. obljetnicu proboja (inače se komemoracija, otkako se održava pod pokroviteljstvom Sabora, obično održava u nedjelju datumski najbližu 22. travnja). Na toj su komemoraciji održani govori, Milorad Pupovac, Zoran Pusić i Franjo Habulin podsjetili su na ustaške zločine, ali i na rehabilitaciju ustaštva koja je u Hrvatskoj uzela maha.

U ponedjeljak je održana komemoracija u organizaciji Koordinacije židovskih općina Hrvatske, a tom je komemoracijom ujedno obilježen i Jom Hašoa – Dan sjećanja na holokaust koji se obilježava 27. dana mjeseca nisana (osim ako taj dan nije šabat). I to je bila komemoracija i na njoj su se mogle čuti prigodne riječi.

U nedjelju je održana manifestacija koja se od prošle godine u javnosti naziva službenom komemoracijom, a to je manifestacija  kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor. No, taj se događaj nikako ne može nazvati komemoracijom, jer kakva je to komemoracija na kojoj svi šute. Nitko ni da zucne koga ili što se komemorira, zašto se to uopće radi i zašto je to toliko važno da se radi svake godine. To je bila manifestacija s polaganjem vijenaca, pjevanjem i recitiranjem, te molitvama katoličkog svećenika i muslimanskog imama.

Valja naglasiti prisutnost katoličkog svećenika. U prijašnjim godinama, dok je komemoracija bila, kako se danas kaže, »jedinstvena«, katolički svećenik na njoj nikada nije sudjelovao.

Molitve za mrtve i žrtve molili su pravoslavni svećenik, muslimanski imam i židovski rabin, katolički svećenik nikad. Sada, kada je ta komemoracija suštinski podržavljena i poistovjećena s vlašću i kada na njoj gotovo da i nema udruga koje predstavljaju žrtve (osim ako Vladu ne shvatimo kao udrugu koja predstavlja 8.000 u Jasenovcu ubijenih Hrvata), e sada i katolički svećenik misli da ima mjesta za njega na manifestaciji.

Otići na komemoraciju u Jasenovac i tamo šutjeti je bezobrazno, jer Jasenovac je mjesto na kojemu se ne smije šutjeti. A bezobrazno je i nakon »komemoracije« davati izjave novinarima o jasenovačkim temama, što je učinio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Ako se o Jasenovcu ispod Kamenog cvijeta nema što reći, onda ne treba govoriti ni 200-300 metara dalje.  Ta sramotna jasenovačka šutnja uvedena je prošle godine, a nadati se je da je ovogodišnja bila posljednja.

Ovogodišnja je posljedica postavljanja spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je uklesan ustaški pozdrav »za dom spremni« i nemušta reakcija Plenkovića na tu očitu provokaciju. Plenkovićeve poteze u slučaju te ploče i njegovu višemjesečnu politiku o tome u tjednu za nama komentirao je predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus u intervjuu danom »Globusu«.

– S obzirom na obiteljsko i zavičajno porijeklo, ne bih rekao da premijer nema ispravan stav o antifašističkom  pokretu i NDH, ali ga očito nema petlje javno iznijeti – kazao je Kraus. I dok ima petlje naprasno (takav je barem dojam) izbaciti iz Vlade tri ministra Mosta, za ovo doista nema petlje, a osnivanje Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima nije pokušaj raspetljavanja, nego dodatnog zapetljavanja.

Treba spomenuti još dva događaja povezana s jasenovačkim komemoracijama. U subotu je u Zagrebu premijerno prikazan dokumentarni film »Zaveštanje« u kojem 55 logoraša srpske nacionalnosti, svi su u vrijeme zatočenja bili djeca, kazuju kakvo su ustaško zlo preživjeli i kakvome su ustaškom zlu svjedočili.

Prikaže li kojim slučajem HTV jednog dana taj 88-minutni dokumentarni film, nitko mu neće moći prigovoriti da ne ispunjava svoju javnu funkciju. Drugi je događaj liturgija u selu Mlaka održana prije subotnje komemoracije. Nema ničega spornog u samom činu pravoslavne liturgije kojom se podsjeća na srpske žrtva Jasenovca, ali i drugih ustaških logora i pokolja.

Međutim, zar doista nije moguće nikoga drugog iz vrha Srpske pravoslavne crkve pridobiti da služi liturgiju od vladike crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića). Čovjek koji je podržavao politiku Slobodana Miloševića, koji je podržavao ideju stvaranja velike Srbije, koji je primao Željka Ražnatovića Arkana, koji već više od dva desetljeća rovari protiv Crne Gore, nije dostojan jasenovačkih žrtava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.