Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
21. veljače 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

Komentar Istanbulske guske u magli

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2018. u 15:02 2018-03-16T15:02:32+01:00

Mehanizam za iniciranje je u rukama Vlade, ona predsjednici Republike može predložiti,  a taj da bi referendum bio raspisan moraju ga supotpisati predsjednica i predsjednik Vlade. No, kada to izrijekom – »predsjednice, raspišite ga« – zatraži saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, stvari postaju ipak ozbiljnije. Ne očekuje se od saborskog zastupnika da bude ustavni ekspert, ali znati osnovne stvari, poput nečijih ovlasti, doista ne bi bilo loše. Barem bi zastupnik izbjegao samoblamiranje.

Ostavimo po strani moralnost i nemoralnost, prosvijećenost i zatucanost, valja zaključiti da protivnici ratifikacije Istanbulske konvencije srljaju kao guske u magli u vlastiti intelektualni i spoznajni bankrot. Vidjelo se to na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak pred zgradom Hrvatskoga sabora. Od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zatražili su da u skladu sa svojim ustavnim ovlastima pokrene referendum o Istanbulskoj konvenciji.

Kada to zatraže pojedinci iz inicijative Istina o Istanbulskoj (a već samu istinitost naziva inicijative moglo bi se sporiti), onda još čovjek može pomisliti da se radi o neupućenim nesretnicima. Predsjednica Republike, naime, uopće ne može raspisati referendum, a ne može čak ni inicirati njegovo raspisivanje. Mehanizam za iniciranje je u rukama Vlade, ona predsjednici Republike može predložiti, o ustavom predviđenim temama, raspisivanje referenduma, a taj da bi referendum bio raspisan moraju ga supotpisati predsjednica i predsjednik Vlade. No, kada to izrijekom – »predsjednice, raspišite ga« – zatraži saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, stvari postaju ipak ozbiljnije. Ne očekuje se od saborskog zastupnika da bude ustavni ekspert, ali znati osnovne stvari, poput nečijih ovlasti, doista ne bi bilo loše. Barem bi zastupnik izbjegao samoblamiranje.

Poziv predsjednici Republike da raspiše referendum bio je tek početak, a intelektualno i spoznajno bankrotirani prijedlozi i ideje milili su s usta sazivača konferencije za novinare poput slapa. Protivnici Konvencije tvrde da je volja naroda izražena već na javnoj raspravi jer je oko 80 posto komentara (to su, dakle, komentari, ne glasovi) bilo protiv Konvencije. Ivan Mihanović iz Vigilarea jasno je kazao da je riječ o volji naroda izraženoj u demokratskoj proceduri na javnoj raspravi. Dakle, javna rasprava i tamo izrečene misli i pogledi su ni manje ni više nego volja naroda. Tu već napuštamo polje nepoznavanja Ustava i približavamo se, i to opasno, polju uništavanja Ustava. Jer, ako je narod taj koji odlučuje na javnoj raspravi (a pristiglo je manje od 400 komentara), čemu Sabor? Raspustimo Sabor, još bolje, ukinimo ga, i omogućimo Vigilareu da zajedno sa svojim aktivistima odlučuje na javnoj raspravi. Budu li dobro organizirani (kao što su slanjem primjedbi na javnu raspravu o Konvenciji bili), uvijek će njihovih komentara, a za njih su to očito glasovi, biti više, pa neće biti opasnosti da se usvoji nešto što njima, eto, ne odgovara.

Treća točka bankrota je mehanizam nadzora Konvencije GREVIO. Ono je za protivnike ratifikacije sporno jer je to tijelo o kojem Hrvatski sabor može samo rapravljati. Koga zanima što radi i koja je svrha tog tijela neka pročita članke 66. do 70. Konvencije i neka ima na umu da slični konvencijski mehanizmi postoje i njihovo postojanje Hrvatsku uopće ne smeta. Od GRECO-a, također tijela Vijeća Europe koje nadzire njegove antikorupcijske standarde, do nadzornih mehanizama konvencija UN-a kojih je Hrvatska članica, uključujući i Konvenciju za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno