Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Interesantna atraktivnost požara

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2017. u 23:02 2017-07-19T23:02:32+02:00

Premijer je u utorak samome sebi priredio težak komunikacijski karambol. Nije govorio o svojim osobnim iskustvima u teškim trenutcima, već se prometnuo u analitičara požara, a za analitičare je dobro da na zbivanja gledaju hladno, da se emocionalno ne angažiraju

U politici se nikada ne zna što može destabilizirati stabilnost. Saborska većina djeluje stabilno i postojano, ali saborska većina nije sve što jamči stabilnost u politici. Dapače, u politici se počesto ne zna što donosi sutra, donosi li nekakav skandal koji za vladu ima rušilačku snagu, hoće li se dogoditi razoran potres i kako će vlada i službe na njega reagirati ili će izbiti kakav interesantan požar.

Splitski se požar, kako je u utorak u rano poslijepodne javio »Jutarnji list«, razgorio i u Vladi, a posebno u odnosima Banskih dvora i Pantovčaka. A ujutro je izgledalo sve tako dobro. Premijer Andrej Plenković otišao je u Split, predsjedavao je sjednicom županijskog Kriznog stožera i zaključio da je sistem jako dobro funkcionirao, iako je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara (koji bi po logici stvari trebao biti upućeniji u požarna zbivanja od premijera) izjavio da službe nisu bile spremne za ovakvu situaciju. Tu se dala naslutiti interesantna dihotomija između predsjednika Vlade i gradonačelnika Splita, a u ranim poslijepodnevnim satima ta je dihotomija postala atraktivna. Naime, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je iz Salzburga da je njeno mišljenje da je »vojska na teren mogla izaći ranije«. Nije prošlo mnogo a objavljeno je da je ministar obrane Damir Krstičević ponudio mandat, a ubrzo potom i da podnosi neopozivu ostavku. I nije mnogo prošlo kako je ministar preko portala dnevnih novina dao neopozivu ostavku i ponovno se oglasila predsjednica Republike. Ona je jako iznenađena Krstičevićevim nuđenjem ostavke, a »ona je apsolutno neprihvatljiva«, iako ocjena prihvatljivosti ostavke ministra nije u nadležnosti predsjednice Republike.

Nakon što je konstatirala da je vojska na teren mogla izaći ranije predsjednica je konstatirala da je Krstičević odličan ministar koji jako dobro radi svoj posao i ne snosi odgovornost za ono što se dogodilo. Dapače, vojska ne može sama izaći na teren, netko ju mora pozvati i svoju je oštricu uperila prema onima koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku, a bit će da bi na vrhu te oštrice trebao biti prvi čovjek DUZS-a Dragan Lozančić. Poslijepodne se javnosti obratio premijer Plenković i izjavio da ne prihvaća Krstičevićevu ostavku, iako nije jasno je li ministar obrane njemu dao neopozivu ostavku ili novinama, je li uopće dao neopozivu ostavku, ako je dao neopozivu ostavku, kakva je to neopoziva ostavka koja se ne prihvaća. Plenković je očitao bukvicu predsjednici Grabar-Kitarović zbog njene izjave da je vojska ranije mogla izaći na teren. Kazao je da ne zna na temelju kojih informacije je to izjavila, nježnim rječima poručio joj je da ona ne zna što priča, a kad već priča, onda priča koještarije.

Premijer nije bio najbolje sreće ni s požarom. Prijepodne je izvijestio da ga je glavni vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina obavijestio da su požari u najvećoj mjeri pod kontrolom, da se požar gasi i lokalizira. Nije mogao o tome javnost izvijestiti Glavina jer bila je to dobra vijest, a važan posao svakog premijera je raspirivanje dobrih vijesti. No, kako požari vode svoju politiku, ubrzo se je ponovno opasno razgorio u Srinjinama.

Premijer je u utorak samome sebi priredio težak komunikacijski karambol. Svojedobno je Zoran Milanović žrtvi poplave u Gunji tumačio da on zna kako je to jer je njemu nedavno pukla cijev u stanu što su mnogi pripisivali stvarnom ili navodnom nedostatku empatije u Zorana Milanovića kao čovjeka. Plenković se nije spustio na osobnu razinu i nije govorio o svojim osobnim iskustvima u teškim trenucima, već se prometnuo u analitičara požara, a za analitičare je dobro da na zbivanja gledaju hladno, da se emocionalno ne angažiraju, pa po logici stvari u poslu analitičara nema mnogo mjesta za empatiju. Zaključio je da je požar interesantan jer je »praktički došao do kuća«. Ni tu se nije zaustavio pa je kazao da je ovo »postalo atraktivno jer je sam Split u pitanju«. Kako bi požar tek bio interesantan i atraktivan da je dopro do Dioklecijanove palače. Ni na konferenciji za novinare nije odstupio od svojih prijepodnevnih izjava i, umjesto da ih prešuti, odlučio je pojašnjavati što je zapravo htio kazati, a takva je taktika uvijek loša. Vladi i vladajućima, a među njih spada i predsjednica Republike, svakako valja čestitati na jučerašnjem uspjehu: svojim su izjavama i djelovanjima uspjeli gurnuti požar u drugi plan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.